събота, 2 юли 2016 г.

Над 40 000 протестираха в Лондон с искане за оставане в ЕС

Над 40 000 британци излязоха по улиците на Лондон в знак на протест срещу решението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Те настояваха за провеждането на нов референдум по въпроса, предадоха агенциите.

Демонстрантите, които се включиха в организираната в социалните мрежи инициатива "Марш за Европа", носеха плакати с надписи "Бримейн" и "Обичаме Европа". Те потеглиха в почти 3-километрова колона от Хайд парк към парламента.

Общо 52 % от гражданите на Великобритания подкрепиха "Брекзита" в референдума, проведен на 23 юни. Против бяха 48 %.

Мнозинството от протестиращите бяха младежи. Някои от тях бяха увити в европейското знаме, а други развяваха плакати с надписи: "Аз съм с ЕС".

Протестиращите скандираха "Какво искаме ние? Да останем в ЕС".

"Бях наистина шашнат сутринта след гласуването", каза Натаниъл Самсън на 25 години, от северен Лондон, участник в протеста.

Марк Томас, един от организаторите на протеста заяви пред АП, че депутатите могат спокойно да откажат да подкрепят резултатите от референдума, тъй като те се дължат на "лъжите, преувеличенията и изопаченията" на водещите кампанията срещу ЕС по въпроси като имиграцията и разходите на ЕС. "Щяхме да приемем тези резултати, ако кампанията се водеше честно, но тя беше пълна с дезинформация", добави Томас.

Над 60 на сто от жителите на Лондон гласуваха за оставане в ЕС на референдума на 23 юни, като най-младите гласоподаватели подкрепиха оставането почти единодушно, припомня Ройтерс.

Хилядите поискаха да се анулира референдумът и да се обяви нов, този път за оставане.

Министрите на вътрешните работи Тереза Мей и на правосъдието Майкъл Гоув  - съперници за премиерския пост след оставката на Дейвид Камерън, обявиха, че няма да стартират процедурата по "Брекзит" преди края на 2016 г. и дори през 2017 г., с което предизвикаха раздразнението на френския президент Франсоа Оланд.

Решението за "Брекзит" е взето и то не може да бъде отложено или анулирано, заяви Оланд. Европейските ръководители се обявиха за възможно най-бързо активиране на член 50 от Лисабонския договор, за да се сложи край на несигурността.

Междувременно британската кралица Елизабет II произнесе кратка реч при откриването на сесията на шотландския парламент в Единбург. Това беше първото й обръщение след референдума от 23 юни във Великобритания.

Тя призова депутатите и занапред да се трудят за благото на жителите на района, запазвайки спокойствие в условията на постоянно променящия се свят.

Призивът й идва на фона на недоволството на шотландците, които заедно със Северна Ирландия и Лондон, гласуваха за оставане в ЕС. Шотландия дори е решена да преговаря с ЕС за оставането й в Общността.

Елизабет II се обърна към депутатите внимателно и безпристрастно да обмислят предизвикателствата и възможностите, които се откриват сега пред Шотландия.

"Живеем и работим в условия на все по-сложен свят, изискващ от нас все нови усилия, където събитията и промените се извършват с удивителна скорост. Безусловно не е лесно човек да остане спокоен и уравновесен", каза британската кралица.

Тя нито веднъж не спомена референдума, но анализатори изтълкуваха думите й като коментар на допитването.

Шотландският премиер Никола Стърджън й отвърна, че Шотландия няма да се уплаши пред предизвикателството, пред което е изправена.

Само 600 души на рок феста в Каварна

Едва около 600 души се събраха на първия ден на рок фестивала в Каварна, който тази година бележи печален рекорд по ниска посещаемост.

Започва изграждането на първата българска църква в Африка

Снимките са направени от българи живеещи в ЮАР.
Започва изграждането на първата българска църква на африканския континент. Тя ще носи името на Свети Иван Рилски и ще бъде построена между градовете Йоханесбург и Претория в Република Южна Африка.

Построяването на български православен храм е дългогодишна мечта на сънародниците ни, разказа председателката на сдружението на българите в Южна Африка Павлина Субашова: "Още от нашата най-ранна миграция - 90-те години, имаше желание да се създаде място, където българите и за добро, и за лошо да се събират. Знаете, че ние тачим нашите християнски празници, обичаме да се събираме на тях и винаги трябваше да търсим място, където да запалим свещ, да се помолим".

За строежа на църквата българската държава е предоставила финансова помощ. През 2013 г. са заделени 45 хиляди евро от субсидията за вероизповеданията. Държавата е обещала да помогне още. Храмът ще струва около 200 000 евро и в осигуряването им участват и много дарители. Първата копка на църквата и основният камък за градежа й бяха поставени в края на май. Сега предстои строителството.

"Очакваме да започне строителството в най-скоро време. В Южна Африка се строи с много бързи темпове. Имаме си и свещеник от почти 5 години, помага ни много и много му се радваме", каза още Субашова.

В Южна Африка живеят много българи, но точният им брой не е известен. Сънародниците ни са основно в големите индустриални градове като Кейптаун, Йоханесбург, Претория и Дърбан. Работят в почти всички отрасли на икономиката. Има много лекари и инженери. В българското неделно училище „Слънчо" всяка година 30 деца изучават български език, география и история на България.

Любопитно: Мистериозна кипяща река в сърцето на Амазония

В сърцето на Амазония се крие мистериозна, дълга четири мили река, която е толкова 
гореща, че направо ври, а всяко живо същество, което попадне в нея, умира.

Реката отдавна е легенда в Перу, но когато изследователят Андрес Рузо чува за нея, решава, че такова явление е невъзможно, разказва Daily Mail.

Геологът смята, че за да се поддържа толкова висока температура в реката, това ще изисква огромно количество геотермална енергия, а басейнът на Амазонка е далеч от всякакви активни вулкани.

Скептицизмът му е до момента, в който не вижда врящата река на име Mayantuyacu със собствените си очи.

В тайната за легендата го посвещава дядо му. Той му разказвал история за това как испанските конкистадори са убили последния император на инките. След това завоевателите са навлезли в тропическите гори на Амазонка в търсене на злато.

Когато се завръщат, те разказват за нещо ужасно - отровена вода, змии, които ядат хора и река, която на повърхността си ври.
12 години по-късно Рузо отново чува тази история, вече на семейна вечеря, от леля си. Като докторант по геофизика, Рузо решава, че трябва да намери тази река.
"Може ли една река да кипне?", бил основният въпрос, който младежът тогава си задавал.
"Попитах колеги от университети, представители на газови, петролни и минни компании и отговорът на всички бе не. И това има смисъл.
Врящи реки има по света, но те обикновено са свързани с вулкани", обяснява днес Рузо.
Той казал всичко това и на онази семейна вечеря, но леля му казала: "Не, Андрес, аз съм била там".
През 2011 година Рузо се озовава в джунглата, за да търси мистериозната река. Негов ръководител е леля му.
Най-накрая те стигат до кипящата река - тя се намирала в свещено за племето Ашанинка (Asháninka) място в Перу.
В своята най-широка част, реката е 82 фута (25 метра), и около 20 фута (шест метра) дълбока. Водата е достатъчно гореща, за да се свари чай, а в някои части направо ври.


"Едно потапяне на ръката във водата ще докара на човек трета степен изгаряне за по-малко от секунда", казва Рузо.
"Реката лесно може да ме убие", споделя той.
Части на реката са толкова горещи, че всички животни, което попадат в нея, умират мигновено.
"Виждал съм най-различни животни да попадат в реката и процесът, който се случва след това, е почти един и същ", обяснява Рузо.
"Животните се опитват да плуват, но месото се сварява веднага, защото е толкова горещо. Така те губят енергия и най-накрая потъват, а с това и горещата вода навлиза в устите им",
разказва ужасяващите случки, на които е станал свидетел ученият.
"Така, както в нашите вени и артерии тече гореща кръв, така и на Земята топла вода преминава през пукнатини и разломи", пояснява изследователят. Въпреки това и след толкова години проучване, тази река остава мистерия за Рузо.
Всичко, което знае за нея, той е публикувал в книгата си "кипящата река: Приключение и откритие в Амазонка".
Той я определя за природно чудо.
Чудо, което трябва да бъде спасено, тъй като може да изчезне. Заобикалящата го гора е унищожена,и ако не се предприемат мерки, районът може да се обезличи.


Вокалистът на „Рамщайн“ жертва на пропагандата на Путин

Руската пропаганда влезе в грандиозен международен скандал – вокалистът на немската метъл банда „Рамщайн“ Тил Линдеман е наел адвокати за съдебна разправа покрай създадени фалшиви снимки, на които той е изобразен с тениска с лика на Владимир Путин, съобщава руското издание „Техносотня“, като цитира германския „Билд“.

В социалните мрежи бързо се разпространи кадър на Линдеман с черна фланелка с портрет на руския президент. Но музикантът е възмутен от безскрупулната пропаганда – той уверява, че снимката е абсолютно фалшива, обработена с графичен редактор. Оригиналната му тениска, както се вижда от колаж, публикуван в „Билд“, изобразява стилизиран череп с кости.

А междувременно руски медии се надпреварват да публикуват фотографията, като твърдят, че е направена в Москва на 19 юни, когато имаше концерт на бандата там. Нещо повече – Линдеман се налага да опровергава и „свои“ твърдения, че в Германия дори Ангела Меркел не може да се похвали с такава популярност като Путин.

„Харесвам го, той е силен лидер, а не марионетка – заявил уж музикантът. – Мисля, че всички тези политически атаки срещу него са несправедливи.“

Но Линдеман твърди, че никога не е правил подобни твърдения – той е напълно аполитичен, макар да признава, че харесва Москва като град.

Според „Билд“, заради публикуването на фабрикуваните снимки и текстове вече са ангажирани адвокати. Линдеман подчертава още, че „по принцип не прави каквито и да е политически изявления“. Покрай актуалния случай той добавя и че не е готов да се върне за концерт в страна, която изкривява истината по подобен начин – макар и да съжалява, че почитателите на „Рамщайн“ там няма да могат да ги видят на живо.

Линдеман завършва с това, че е възмутен, че пропагандни медии като „Комсомолская правда“, „Спутник“, RT, „Рен ТВ“ и т.н. са публикували невярна информация за него.


Първа фатална катастрофа за автопилота на Tesla

Американската национална агенция за пътна безопасност разследва смъртта на шофьор, загинал при пътуване с Model S на Tesla в режим "автопилот".

Автомобилът се е движил по четирилентов път в режим на самоуправление, когато на пътя е излязъл камион с ремарке, заставайки перпендикулярно на посоката на движение на Model S.

Нито автопилотът, нито шофьорът са успели да реагират на бялата каросерия на камиона на фона на силната слънчева светлина, затова спирачката не се е активирала.

Височината на камиона в комбинация с позиционирането му на пътя и изключително рядко срещаните обстоятелства при сблъсъка са довели дотам, че Model S е преминал между гумите на камиона, който е отнесъл предното стъкло на лекия автомобил, пише в съобщение на Tesla.

Инцидентът се е случил във Флорида на 7 май, но едва сега се разкриват дейталите около причините за катастрофата.

Според Tesla, това е първият смъртен случай при пътен инцидент с техен автомобил в режим "автопилот".

Компанията обяви, че досега собствениците на самоуправляващи се автомобили на Tesla са пропътували общо 209 милиона километра.

"Важно е да се подчертае, че разследването на Агенцията за пътна безопасност е само предварителна проверка, която тряба да определи дали системата е проработила според очакванията", пише в съобщение на Tesla.

До момента не е изяснено дали дефектът на автопилота е предизвикан от инцидентен технически срив или от системна грешка.

Създателят на компанията Илон Мъск изрази съболезнованията си за трагичния инцидент.

Системата за автопилот на Tesla изисква шофьорът да държи ръцете си на волана, като издава звукови сигнали, когато усети разсейване на вниманието му.

Това е функцията, която отличава моделите на Tesla от напълно автономните системи, тествани от Google, Uber и др.

Загиналият мъж е 40-годишният Джошуа Д. Браун от Охайо - бивш военен, който до 2008 г. е служил в спецчастите на Военноморските сили на САЩ. Браун е собственик на технологичната компания Nexu Innovations, която се занимава с безжични интернет мрежи и системи за видеонаблюдение.


На тази дата: 2 юли 1949 г. Георги Димитров умира, министър-председател на България става Васил Коларов

/Таралеж/ 

1949 г. Георги Димитров умира; министър-председател на България става Васил Коларов. Видни съветски медици поставят диагнозата „сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет, хроничен простатит”. Съществува хипотеза за политическо убийство на Димитров по указания на Сталин.

Малко известен и засекретен факт е, че косата и мозъкът на Димитров са изследвани в МВР и в тях е открит живак много над обичайната доза за нормални процеси - около 48 мг/кг при норма 2,33 мг/кг. Според експертите отровните дози в мозъка на Вожда са доказателство, че смъртта му се дължи не на напреднал алкохолизъм, каквито слухове е имало, нито на исхемична болест, а на вероятно отравяне.

Още на 3 юли 1949 г. Министерският съвет взима решение тялото на Георги Димитров да бъде балсамирано и поставено в мавзолей. Тялото му е балсамирано в Москва и превозено с влак до София, където е изложено в Мавзолея на Георги Димитров. Мавзолеят е завършен на 10 юли 1949 г. за рекордния срок от шест дни.

Комунистическата власт в Народна република България го обявява за „вожд и учител на българския народ” и отбелязва погребението му с величествена церемония. Група неудобни за властта лица са въдворени в лагери. Мавзолеят се превръща в място за поклонение, включен е в държавния протокол за полагане на венци от чуждестранни делегации, но само от комунистически страни и от държави от Третия свят.


Вицове, юли 2016 г.

И още си мислиш, че имаш кофти работа?

СмЕх/Таралеж/ 


Мъж към жена си:
- Маро, прочетох, че по време на секс, мъжът изгаря толкова калории колкото ако пробяга 9 километра.
- Много бе... 9 километра за две минути...

***

Катаджия спира семейство пътуващо за не знам си на къде. Надвесил са на джама и с широка усмивка заявил:
- Такааа, започваме с въпрос за 20лв. - що сте без колани?

***

Жена към заспиващия мъж-админ:
- Скъпи, хладно е - да затворя прозореца?
- Не затваряй, само го минимизирай...

***

Мъж пита жена си:
- Искаш ли да играем на каубои и индианци?
- О-о, искамм - кокетничи тя...
- Бeгай за "огнена вода" тогава...

***

Две проститутки на магистралата:
- Колежке, най-сетне ТИР на хоризонта!
- Ти ще залисваш шофьора, а аз ще му сваля винетката!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 1 юли 2016 г.

Честито! ЕС удължи санкциите срещу Русия до януари 2017 г.

В петък Европейският съюз официално удължи срока на действие на санкциите срещу Русия до януари 2017 г., предава AFP.

„На 1 юли 2016 г. Европейският съвет продължи икономическите санкции, насочени към специфични сектори на руската икономика, до 31 януари 2017 г.“, се казва в изявлението.

Мерките бяха въведени на 31 юли 2014 г. първоначално за една година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. През септември 2014 г. тези мерки бяха засилени. Те са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната и сферата на изделията с двойна употреба.

На 19 март 2015 г. Европейският съвет постигна съгласие да обвърже продължителността на санкциите с пълното прилагане на споразуменията от Минск, което по план трябваше да приключи до 31 декември 2015 г.

Тъй като споразуменията от Минск не бяха приложени изцяло до 31 декември 2015 г., Съветът удължи санкциите до 31 юли 2016 г. След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Съветът реши да поднови действието на санкциите с още шест месеца до 31 януари 2017 г.

Икономическите санкции, чието действие бе удължено с решението, по-специално:

- ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на 5 големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, установени извън ЕС, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества
- налагат забрана за износ и внос по отношение на търговията с оръжия
- установяват забрана за износ на изделия с двойна употреба за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия
ограничават достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за нефтени проучвания и производство.

В допълнение към тези икономически санкции са въведени редица мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна, включително:

- целенасочени индивидуални ограничителни мерки, а именно забрана за издаване на визи и замразяване на активи, понастоящем срещу 146 лица и 37 образувания до 15 септември 2016 г.;
- ограничителни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, понастоящем в сила до 23 юни 2017 г.

Решението беше прието чрез писмена процедура и съгласно правилото за всички решения за продължаване на действието на ограничителни мерки - с единодушие.


Най-бедната община в България купува лимузина за почти 100 бона

Пореден скандален случай на покупка на автомобил в малка българка община.

Става дума за една от малките общини в област Силистра - Кайнарджа, чието население по официални данни е 5 251 души. Освен всичко друго, Кайнарджа е известна и като най-бедната община в страната, а безработицата е огромна.

Това обаче не пречи на управниците в общината да си пуснат обществена поръчка за суперлуксозен служебен автомобил. Цената на новото возило, което ще управляват в Кайнарджа е 75 800 лева без ДДС. След начисление на данъците се оказва, че в силистренската община ще трябва да се бръкнат за почти 100.000лв. за новата си придобивка.

За крупната сума ще се купува лек автомобил, но не какъв да е. Дизеловата машина ще трябва да е минимум 150 конски сили. Шестстепенната скоростна кутия върви в комплект с 4 по 4 задвижване, за да може кайнарджии да не срещат трудности с какъвто и да е терен или препятствия.
Кмет на града е Любен Жеков Сивев, излъчен на поста от партия ГЕРБ. Общинският съвет също е доминиран от ГЕРБ, като управляващата партия има шестима представители в местния парламент, а ДПС, Реформаторския блок и БСП имат съответно 3:2:2.


Протест посреща в София "вълците на Путин"! Обновява се

Протест срещу шествието на руската рокерска група "Нощни вълци" и контрапротест в подкрепа на мотористите се събраха пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата. Преди пристигането на "Вълците" възникна леко спречкване между представители на двете групи. Те обаче бяха разтървани от полицията.

Двете групи наброява близо 150 души. Сблъсъкът станал, след като един от контрапротестиращите хванал за гушата момче от другата група. Според непотвърдена информация нападателят е привърженик на футболен клуб.

Между двете групи бяха разменени поредица от обиди, а след сблъсъка полицията ги раздели като образува кордон. Протестиращите носят плакати с надпис „Путин, прибери си помиярите“ и „Путин – терорист“.

Предстоящото шествие в София се провежда при засилени мерки за сигурност. Градските власти разрешиха провеждането на мотошествието часове преди влизането на "Нощните вълци" в София.

***

13:25 ч. Граждани са се събрали около катедралата "Ал. Невски" и не допускат вълците на Путин в храма. Полицията се опита да изведе гражданите от църквата, но те не напуснаха храма.


13:55 ч. Гражданите в храма поддържат диалог с полицията. Няма напрежение.


14:20 ч. „Нощните вълци” пристигнаха пред храм-паметника „Александър Невски”.


Групата от руски рокери е около 20 души. Те бяха посрещнати от привържениците си с викове „Русия, а противниците им ги освиркаха.


Обновява се!




ДСБ настоява за независим зам. главен прокурор

ДСБ и Гражданският съвет внесоха промени в Закона за съдебната власт, с които се създава институцията независим зам. главен прокурор с антикорупционно звено, което да работи към него. "Няма да допуснем замитане на реформата в прокуратурата под килима", зарече се лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Предложенията за създаване за антикорупционно звено копират румънския модел. Кънев напомни, че ДСБ и гражданите подкрпеят тази част от промените в Закона за съдебната власт, която урежда съдийското самоуправление, и не подкрепят законопроекта в частта му за прокуратурата. „Там няма достатъчна промяна и не се засяга тази най-тежка язва на българското правосъдие”, посочи Кънев.


Дойче веле: Грозни атаки срещу източноевропейците на Острова

"Когато говоря навън на български, очаквам някой да ми се развика, че трябва да се махам", казва една българка, която живее в Южна Англия. И наистина: след референдума грозните атаки срещу чужденци силно зачестиха, разказва Дойче веле.

В неделя сутринта сътрудниците на Полската социална и културна асоциация (POSK) се сблъскват с грозна изненада: на входа на офиса им, който се намира в лондонския квартал Хамърсмит, неизвестни лица са изписали със спрей расистки лозунги. И това не е единичен случай: в едно училище в Хънтингтън бяха подхвърлени листовки с надпис "Вън от ЕС!" и "Стига полски паразити!". Хората, които живеят наоколо, също открили подобни листовки пред вратите си.

"Източноевропейка съм и всичко това сериозно ме тревожи. Тук си изградих втора родина, но когато говоря навън на български, очаквам някой да ми се развика, че трябва да се махам. Или нещо още по-лошо", казва българката Ана Петрова, която живее от три години в Южна Англия.

И наистина: след референдума за излизане на Великобритания от ЕС полицията регистрира силно нарастване на ксенофобските прояви. Броят на подадените жалби се е увеличил с 57 процента в сравнение с последните данни отпреди референдума. Информации за грозни атаки срещу чужденци циркулират и в социалните мрежи.

Ксенофобската агресия е насочена главно срещу чужденци, които идват от страни-членки на ЕС. Но с омраза се сблъскват и британци с по-тъмен цвят на кожата. Само един пример: журналистката Зима Кочена от БиБиСи беше наречена "мръсна пакистанка".
"Атаките са насочени главно срещу източноевропейци. Но също така срещу мюсюлмански жени и деца. Обществото ни е застрашено от разцепление. И ще са нужни много време и работа, за да преодолеем този разкол", казва Лиз Фекет, която ръководи британския Институт за междурасови отношения.

Мнозина разглеждат това развитие като естествен резултат от изпълнената с омраза предизборна кампания, в която темата за миграцията беше една от централните. А сега, след референдума, поляризиращата реторика продължава да е на дневен ред. "Да, изборната борба преди референдума определено разпали расизма - това е факт. Факт е обаче също така, че и преди това във Великобритания имаше расизъм", казва публицистът Даниел Трилинг и добавя: "Поддръжниците на Брексит изградиха предизборната си борба върху безброй расистки митове - например, че Турция щяла да стане член на ЕС и тогава турците щели да ни залеят. Но противниците на Брексит също застъпваха спорни позиции. Не друг, а правителството на Камерън прие новия закон за имиграцията. А самият Камерън говореше за "глутница" от бежанци в Кале".

В началото на тази седмица премиерът Дейвид Камерън остро осъди ксенофобските инциденти, а кметът на Лондон Садик Кан настоя за нулева толерантност към расистките прояви и техните подстрекатели. "Тази омраза е отвратителна. И трябва да сме наясно, че независимо в каква посока ще тръгне нашата страна, никой няма интерес от нетолерантност и разделение на обществото. Крайно време е да се концентрираме върху това, което ни сплотява, а не върху това, което ни разделя", казва в тази връзка Ник Лоулес, директор на антирасистката организация "Hоpe Not Hate".

"Смърт на предателите! Свобода за Великобритания!" - това извика в съда атентаторът, който броени дни преди референдума уби депутатката от лейбъристката партия Джо Кокс. Поредният пример за дълбокото разделение в британското общество, анализира Дойче веле.

Джулай морнинг

Джулай морнинг, или просто Джулая, означава юлско утро и идва от името на легендарното рок парче на Uriah Heep – "July Morning".

Вечерта на 30 юни срещу първи юли хора се събират традиционно близо до Черноморския бряг, за да посрещнат изгрева заедно под звуците на едноименната песен. Изгревът тази година е точно в 5:52 часа.

„Джулай морнинг” - Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна. По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп - „Джулай морнинг”.

Джулаят е уникален за България

поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.



На тази дата: 1 юли 1884г умира нелепо първият американси детектив-Алън Пинкертън

/Таралеж/ 

На 1 юли 1884 г. в Чикаго умира при битов нещастен случай Алън Пинкертън - знаменитият
американски детектив и разузнавач от шотландски произход. Той става световно известен с основаната от него в САЩ Национална детективска агенция Пинкертън (Pinkerton National Detective Agency) - първата детективска агенция в САЩ.

Ранни години и емиграция

Алън Пинкертън е роден на 25 август 1819 година в Глазгоу, Шотландия, в семейството на полицейски сержант. Получава професия на бъчвар. На мястото на родната му къща сега е издигната Централната джамия на Глазгоу.

Като млад Пинкертън започва търговия с мед. На 13 март 1842 г. се жени тайно за певицата Джоан Карфре в Глазгоу. Скоро след това емигрира в Америка. Заселва се в градчето Дънди край Чикаго и открива магазинче за бъчви. През 1846 г. 27-годишният шотландец е избран за шериф, а след три години е обявен за първият детектив в Чикаго.

Детективската агенция

През 1850 г. Пинкертън изоставя административната служба и с чикагския адвокат Едуард Ръкър основават Северозападна полицейска агенция, която по-късно става известна като Национална детективска агенция Пинкертън. Емблема на агенцията става широко отвореното око, а девизът е „Ние никога не спим”.

Отначало агенцията е специализирана в разследване на железопътни кражби. Точно в тези години САЩ разрастват по територия и изграждат мрежа от железопътен транспорт. Агенцията на Пинкертън е наета и успешно разрешава поредица от влакови грабежи през 1850 г. Неин голям успех е арестът на организаторите на кражбата на 700 000 долара от железопътната компания Adams Express.

Още преди Гражданската война в САЩ, Пинкертън развива няколко техники за разследване, които се използват и до днес. Сред тях са така наречените „сенки" (наблюдение на заподозрян) и „влизане в роля" (работа под прикритие).

Гражданската война

След избухването на Гражданската война, Пинкертън служи като ръководител на Съюзната разузнавателна служба в периода 1861-1862 г. и разкрива предполагаем заговор за убийството на Линкълн в град Балтимор, Мериленд, на път към церемонията по встъпване в длъжност.

Служители от неговата агенция често работят под прикритие като войници на Конфедерацията и симпатизанти на южняците, в опит да съберат данни за военното разузнаване. Пинкертън сам участва в няколко такива мисии под прикритие, носейки името майор Ей Джей Алън.

След като напуска службата, Пинкертън е наследен от Лафайет Бейкър. Тази разузнавателна служба е предшественик на Щатските Секретна служба, която съществува и до днес под името US Secret Service.

Следвоенни години

В своя апогей в Национална детективска агенция са заети повече агенти, отколкото са членовете на Постоянния армията на САЩ, което води до състояние щатът Охайо да забрани дейността на агенцията поради опасения, че може да бъде наета като частна армия. По време на върха на своята мощ Пинкертън разполага с най-голямата частна организация в областта на правоприлагането в света.

Алън Пинкертън продължава преследването на влаковите разбойници, като Ганг Рено и известния разбойник Джеси Джеймс. Той първоначално е нает от Железопътната компания с основната цел да открие и залови Джеймс, но след като не успява, копанията оттегля своята финансова подкрепа.

Въпреки това Пинкертън продължава да издирва Джеси Джеймс за своя сметка. След като Джеси е предателски убит от братята Форд, става ясно, че един от младите агенти под прикритие на Пинкертън е имал глупостта да се опита да се внедри в бандата, но скоро е разкрит и убит. Алън Пинкертън приема тази случка като един от най-големите си неуспехи.

Друга известна дейност на Пинкертън и на неговата агенция е противопоставянето на синдикатите. През 1872 г. испанското правителство наема Пинкертън, за да задържи революционери в Куба, които искат да се сложи край на робството.

По време на работнически протести от края на 19 и началото на 20-ти век, бизнесмени наемат агенцията на Пинкертън, за да проникне в синдикатите, да предостави охрана против заподозрени синдикалисти от заводите, а понякога и да наеме въоръжени отряди за сплашване на работниците. Една от първите намеси е в железопътната стачка от 1877 г.

Най-известната конфронтация е стачката от 1892 г., в която агенти на Пинкертън вербоват стачкоизменници. Настаналите конфликти между агентите на Пинкертън и стачкуващите работници довеждат до 16 смъртни случая – 9 работници и 7 агенти.

Приноси

Агенцията на Пинкертън първа въвежда използването на фотографии и подробно описание на престъпниците. Тази информация е разпространявана из градовете на САЩ, разлепват се портрети с обещания за възнаграждение при оказана конкретна помощ.

Синовете на детектива започват да класифицират престъпниците, завеждат картотека с посочване на тяхната „специализация” - грабители, мошеници, джебчии и крадци.

Към момента на смъртта си Пинкертън разработва система, която да събира цялата информация от регистрите за съдимост и полицейски доклади, правейки база данни, която се поддържа и използва и до днес от ФБР.

Смърт

Алън Пинкертън умира в Чикаго на 1 юли 1884 година. Причината за смъртта му е дребен инцидент, при който той се подхлъзва на тротоара и прехапва езика си, а това води до смъртоносна гангрена. Пинкертън е погребан в гробището Грейсланд на Чикаго.

Сега 163-годишната компания работи под името Пинкертън Консултинг и Разследвания, като подразделение на шведската компания за сигурност на Securitas AB.

Вицове, юли 2016 г.

Шифровъчна машина „Енигма“, използвана за 
шифриране и дешифриране на секретни 
съобщения през 20-те години на XX век.

СмЕх/Таралеж/ 


- Ех, наборе, наборе, помниш ли, какво беше едно време? Как тичахме след момите?
- Че тичахме помня, ама защо тичахме не помня!

***

Шотландец отива в Германия да става студент. Баща му му звъни след две седмици:
- Сине, здравей! Как е в Германия?
- Добре е, тате. На общежитие съм с двама психари германци.
- Е, как психари? Какво правят?
- Ами, стават те посред нощ. Единият си бие главата в стената, другият стои на прозореца и казва, че ще скача.
- И ти, сине, как реагираш на тая ситуация?
- А, дреме ми на мене. Аз си свиря на гайдата...

***

Отива майка в детската градина да си вземе детето. Гледа, децата с телефоните си в пясъчника, а учителката спи.
- Защо спите? Всичките деца ще избягат.
- Да и къде ще отидат, нашият WI-FI е само в пределите на пясъчника.

***

Прибира се ловец от лов, кучето му го води. Мъртво пиян. Жена му критично го поглежда и пита:
- Колко водки изпи?
- Сааамо тррри...
- Шаро, колко водки?
- Ау, ау, ау!
- Хмммм... А колко бири?
- Ауууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!

***

- Василий Иванович, как се пише"гръд", с "т" или "д"?
- Петка, пиши просто: "цици".
- Е, ние с вас революцията с цици ли я защитавахме?!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 30 юни 2016 г.

Опит за летене от Аспарухов мост

Снимка: "Таралеж"
Катастрофа на Аспарухов мост стана преди по-малко от час, предава репортер на „Таралеж“. Малко след изхода от кв. “Аспарухово” в посока Варна се удрят три коли – “Фолксваген”. “Хонда” и джип “Мицубиши Паджеро”.

Последният от автомобилите се е забил в оградата на моста, като преди това е свалил предпазните мантинели пред пешеходния тротоар. 

Истински опит за летене.

Снимка: "Таралеж"
По първоначална информация от полицията има един пострадал, който е откаран с линейка в Спешното. Към този момент няма информация за състоянието на ранения. Според очевидци на инцидента, пристигналите линейки са били две.

На място работят екипи на полицията. Трафикът на моста е силно затруднен.

Бойко Борисов ще трябва да отговаря в парламента за "паравоенните групи"

Премиерът Бойко Борисов да отговаря публично пред народните представители каква е политиката на правителстовото, ДАНС и МВР "за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение" поискаха депутати от ДСБ. Радан Кънев, ген. Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха в Народното събрание питането до министър-председателя, който лично наблюдава работата на ДАНС. Поводът - побоят на протестиращи срещу пристигането на рокерите на руския президент Владимир Путин - "Нощни вълци" в Бургас в четвъртък.

Депутатите припомнят, че "Нощните вълци" са близки до руския президент Владимир Путин и тяхното посещение в България като част от поход за "някакво обединение на славянския свят" е предизвикало разнопосочни обществени реакции. Обясняват и как представители на рекламиращата себе си като паравоенна организация "Български войнски съюз" са нападнали протестиращи граждани, а в това време са били облечени в камуфлажни униформи и са били въоръжени с електрошокови палки. Това се вижда и от видеото в предишната публикация на „Таралеж“.

"За същата и други подобни групи в български и чуждестранни медии имаше информация, че провежда тренировки под ръководството на инструктори, руски граждани, с цел самоволни действия по охрана на границата", обясняват още народните представители. И настояват Бойко Борисов да отговори какво е отношението на държавата към подобен род организации.

През миналия уикенд в социалните мрежи действително се рекламираше "оперативно-техническо учение" на паравоенната формация в Странджа, включващо "устройване на засади; излизане от обкръжение; обкръжаване и унищожение на чужди въоръжени формирования проникнали на българска територия".

След побоя в Бургас в полицията в Бургас са задържани участници и от двете страни - про и анти "Нощните вълци". Каква е съдбата на биячите, освен че пишат обяснения, още не е ясно. Част от протестиращите срещу похода на руските рокери обаче бяха подведени под отговорност за хулиганство.
Версията на т.нар. "Български войнски съюз" за случката в Бургас, разбира се, се разминава и с кадрите, и със сведенията на очевидци. Един от вождовете на организацията - Валтер Калашников, написа във фейсбук, че всъщност протеттиращите са нападнали момчетата в камуфлажни униформи, "нападателите" били украински агенти, а у нас били подпомагани от "соросоиди и турски агенти".


Атентаторите от Истанбул са от Русия, Узбекистан и Киргизстан

Тримата заподозрени нападатели на истанбулското летище ”Ататюрк” са граждани на Русия и двете централноазиатски бивши съветски републики Узбекистан и Киргизстан, съобщи представител на турското правителство, цитиран от Ройтерс.

Изданието "Хюриет Дейлинюз" твърди, че единият от атентаторите е чеченец с името Осман Вадинов, пристигнал от Ракка - "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия, но няма официално потвърждение за това.



Междувременно вътрешният министър на Турция Ефкан Ала заяви, че жертвите на терористичната атака са достигнали 43-ма души.  Той добави, че 19 от убитите при атентата са с чужда националност.



Единият от атентаторите е идентифициран, каза още министърът, цитиран от "Хюриет".


Червеният кръст се извини за расистки плакат

Червеният кръст се извини за плакат с правила за безопасност при ползването на басейн, който беше определен като изключително расистки. Потребители в социалните мрежи смятат, че картинката, на която са изобразени бели и цветнокожи деца, е обидна, пише CNN.

Постерът е бил видян на басейн в Колорадо и изобразява какво е редно да се прави на басейн и какво не. Потребител го е снимал и в социалните мрежи се завихрила дискусия дали той е обиден или не.

На картинката са показани деца, които са в басейна и около него. Стрелки посочват тези, които се държат правилно и тези, които са в нарушениe. Две цветнокожи деца са посочени със стрелка "неготино" поведение. А тези, които се държат "готино", са бели. В това се корени и проблемът, който кара потребителите да обсъждат дали това е расистко или не.

"Сериозно ли? Белите деца се държат добре, а цветнокожите не?", запита един потребител в социалните мрежи.

Друга жена смята, че този плакат е пример за институционален расизъм. Има и такива обаче, които не намират нищо нередно и се чудят защо се вдига толкова шум.

"Не го намирам за расистки. Този плакат показва какво трябва и какво не трябва да се прави на басейна", коментира друг потребител.

И въпреки че има хора, които смятат, че реакциите са пресилени, Червеният кръст се извини официално: "Дълбоко се извиняваме за недоразумението, не сме имали намерение да обиждаме никого", написаха в уебсайта на организацията.

От там също така съобщиха, че картинката е свалена от интернет страницата на Червения кръст, а плакатът е махнат от басейна.


Бой между русофили и русофоби в Бургас заради "Нощните вълци" на Путин! Видео

Украинци, събрали се на протест срещу посещението на рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци", са нападнати в Бургас. Инцидентът е станал на бургаска бензиностанция в момент, в който участници от дефилиращата в България група мотористи, наричана още "рокерите на Путин", садяха липа като символ на мира и обединението на славянските народи.

По данни на очевидци нападението е станало от страна на десетина души във военни униформи от Войнски съюз "Васил Левски".

Рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци" пристигнаха в града в 8.30 часа тази сутрин. Близо 30 души пътуват с групата, която е на посещение в България.

Заради посещението им, група украинци, които живеят в морския град и в областта, се организират „да ги посрещнат“. Искахме да им кажем, че не са желани тук, каза Мариан Горбан от „Диаспора Украйна“. Той и неговите съмишленици се събират на бургаска бензиностанция, където са посрещнати от група мъже и жени във военни униформи от Национален войнски съюз „Васил Левски“. Според полицията, идеята на националистите била „да приветстват“ руснаците. Украинците пък искали да покажат, че са „срещу тази напаст“, както се изразява Мариан Горбан.

„Ние защитавахме нашата родина на българска територия. Искахме да им кажем, че руснаците не са добре дошли тук. Те рекламират Путин, това означава, че рекламират война, агресия“, каза Горбан.

От около 30-тте украинци, пострадали са леко 5 – 6 души. По техните думи, българите са ги удряли с електрошок, блъскали ги и ги ритали. Нападнали ги и с българското знаме като с копие, разказа Мариан Горбан. И българите, и украинците, бяха отведени в полицията на разпит. Сред местните националисти имаше и жени в униформи, както и възрастен мъж с бастун.

В същото време, на метри от случката, български и руски рокери посадиха липа като символ на обединението на славянските народи. Бургас е първият град от мотопохода на руската група. Маршрутът им през нашата страна е един от лъчите на похода, който са нарекли „Южен поток“. В него влизат четирима руснаци, петима словаци и няколко поляци. Прогнозите им са, че с българските мотористи, ще станат над сто души. Само вчера, те са изминали близо 1300 километра и снощи са влезли от Турция. Преминали са през Чечня, Дагестан и Азербайджан. Досега са карали около 6 000 км. Казват, че основната им цел е укрепване на дружбата между славянските народи. Относно определението „рокерите на Путин“, Андрей Бобровский казва:

„Нашият клуб наистина поддържа нашия президент. И считам, че това е нормално. Русия е голяма страна, много е сложно, не се получава всичко от първия път. Посоката е правилна, няма разединение, а обединение. Това съвпада с нашите идеи, затова го поддържаме. Той е нашият президент, нашият ръководител“, казва Бобровский.

Отец Радослав от църквата „Света Богородица“ отслужи водосвет за здраве и прочете молитва за безопасно пътуване. Руснаците подариха икона на Свети Архангел Михаил, която е осветена в манастира Троице-Сергиева лавра.

Групата на мотоциклетистите продължава към храм – паметника Шипка, след това към Троян, където също ще посадят липа и към София. Походът продължава през Сърбия, Хърватия и ще завърши в словашкия град Нитра.

ВИДЕО



Парламентът гледа днес антикорупционния закон на първо четене

Днес депутатите ще гледат на първо четене законопроектът за борба с корупцията, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева. Този проект вече веднъж беше отхвърлен през есента и доведе до сериозно напрежение в мнозинството. От ДБГ се чуха заявки, че ако проектът не мине за втори път е възможно партията да напусне управлението.

Предварителнте прогнози са обаче, че този път опитът ще е успешен. Депутатите от Патриотичния фронт (ПФ), които преди няколко месеца не подкрепиха закона сега признаха, че ще го подкрепят. Но изтъкнаха, че между първо и второ четене ще настояват за негов сериозен ремонт.

На първо място това касае възможността бюрото за борба с корупцията по висшите етажи на властта да работи по анонимни сигнали. Вносителите твърдят, че най-важното ще бъде не дали сигналът е подписан, а дали информацията, съдържаща се в него, може да бъде проверена и доказана. Въпреки това обаче голяма част от депутатите продължават да имат резерви.

Една от комисиите, която не прие закона, бе именно тази за борба с корупцията. Тогава шефът на комисията Валентин Иванов (ПФ) изтъкна, че има големи разлики между това, което пише в този закон и антикорупционното законодателство на Германия например. Според немското законодателство лицата, срещу които са подадени анонимни сигнали, се считат за "жертви". И докато върви разследването срещу тях, специална комисия следи за начина, по който то протича.

Други разлики са, че в Германия се преследват само хората от най-високите етажи на властта, докато в приложното поле на закона "Кунева" попадат и ниските нива.  Обект на следене в Германия са всички граждани на ЕС, докато у нас законопроектът засяга само български граждани. Законът "Кунева" преследва само пасивния подкуп - получаването, докато в Германия се преследват активния, пасивния подкуп и дори приносителя на подкупа.

Патриотите настояват също така председателят на антикорупционното бюро да се избира, ако не с мнозинство от 2/3 от депутатите, то поне със задължително мнозинство от 121, а не с обикновено (повече от половината от присъстващите). Те изтъкват, че този човек ще има много голяма власт и не може да бъде избиран по най-лесната процедура. Оттам освен това настояват за силен парламентарен контрол върху дейността на бюрото.

Миналата седмица комисията за борба с корупцията бе на посещение в Румъния. След посещението Иванов изтъкна, че румънското законодателство изисква всеки един сигнал да бъде подписан. Комисията за корупция там обаче може да се самосезира, ако открие сериозни доказателства за нарушения в опеделен сигнал. Ако се окаже обаче, че той е набеждаващ, комисията носи отговорност и то по Наказателния кодекс. Докато в предстоящия за приемане закон у нас членовете на бюрото за борба с корупцията не носят отговорност.


„Глутницата на Путин“ идва в България

Прочулите се като любимци на Путин руски рокери "Нощните вълци" ще влязат днес в България.
Те идват от Турция, ще минат през Созопол и Бургас, преди да се насочат към София.

Визитата им в Бургас се държи в пълна секретност. Според запознати част от групата от два дни е в Созопол – над 30 рокери с мотори с руски знамена, които събират погледите на туристите.

Според предварителната програма точно в 9 часа руските рокери ще се поклонят пред паметна плоча на комунистите Крум Делчев и Евтим Вълчев Томов, убити при априлските събития през 1925 година, когато комунистическото движение организира атентата в църквата „Света Неделя“. Паметната плоча е малко известна в Бургас и за съществуването й знаят само живущите в блок 4 на ж.к.“Славейков“, тъй като се намира в градинката пред домовете им.

В същото време стана ясно, че проевропейско настроени българи готвят шпалир на позора на рокерите на Путин. Те ще ги чакат на тайно място, за да направят подобаващо посрещане на „глутницата на Путин“. Да покажем, че годината е 2016, а не 1944 година,зоват противниците на шествието.

Рокерският клуб "Ночные волки" е създаден още по съветско време - през 1989 година.

През 90-те години на миналия век набира популярност и започва да доминира сред мотобратствата в бившия СССР. Разцветът му обаче съвпада с ерата на Путин, като рокерите са една от нейните емблеми, подобно на рок групата "Любэ". 

Докато по цял свят мотобандите имат репутацията на общества, които стоят далеч от политиката, при "вълците" нещата стоят по съвсем различен начин. Техният тартор Алeкcaндъp Зaлдocтaнoв - Хиpypгa е кавалер на ордена "За почит", висша държавна награда. Путин му връчи отличието преди 3 години за "активна работа по патриотичното възпитание на младежта, участие в спасителни акции и отбелязване на паметта на загиналите за Русия".

"Нощните вълци" си имат и солиден бизнес, притежават огромен Байк център в Москва, няколко търговски компании и охранителни фирми. По различни държавни програми клубът получава и големи дотации. Само за 2015 г. сумата е 56 млн. рубли (около 1,5 млн. лева). Клубът има устав и наброява над 5000 рокери в цяла Русия.

Негови членове не могат да бъдат жени, наркомани, гейове и сатанисти. Като заклети националисти "вълците" участват активно в анексирането на Крим през март 2014 г., съдействайки на "зелените човечета", както се прочуха руските бойци без опознавателни знаци. Според документалния филм "Крим, пътят към дома", членове на мотоклуба отвличат украинския генерал Михаил Ковал на 5 март 2014 г., като по този начин предотвратяват издаване на заповед за стрелба срещу проруските демонстранти на полуострова. Освен Путин голям приятел и покровител на "Нощните вълци" е руският патриарх Кирил, който също обича да кара мотор и често се появява на съборите на братството.

Преди месец на Вацлавския площад, в центъра на Прага, стотици активисти образуваха „шпалир на позора” на членовете на покровителствания от руския президент Владимир Путин байк клуб „Нощни вълци”, предаде агенция „Униан” с позоваване на руския журналист Олег Пшеничний.


На тази дата: 30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков


/Таралеж/ 

1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

По надолнището след последния завой на около 150 м от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м следи от гумите, но разстоянието не стига. редната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. П колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

Георги Аспарухов-Гунди е наричан „Легендата на „Левски”. Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.