събота, 23 юли 2016 г.

Убиецът от Мюнхен - психо

Атентаторът от Мюнхен е действал сам. Липсва всякаква връзка с бежанци, няма данни за обвързаност с "Даеш" ("Ислямска държава").

Това обяви на пресконференция в Мюнхен Хубертус Андре, президент на баварската Дирекция на полицията.

Нападателят, чието име не бе съобщено, но според “Шпигел” е Давид С., преди време е бил пациент в психиатрия със симптоми на депресия. Засега не може да се каже точната диагноза, тъй както тече проверка.

При обиска в дома му е намерено ръководство “Амок в главата, защо ученици убиват”.

Той не е бил познайник на полицията. Известно е само, че през 2010 и 2012 г. е участвал в ученически побои, но не се е стигнало до следствие.

Днес е приключила аутопсията на трупа му. Установено е, че се е самоубил с един куршум в лявото слепоочие, тъй като е бил леворък.

Срещу жертвите и себе си е стрелял с 9-милиметров пистолет със заличен номер, и в цевта, и в раницата му са открити патрони.

Приживе той е убил 9 души, осем от които на възраст от 14 до 20 години, деветата жертва е 45-годишна жена.

В болници са постъпили 27 ранени, 10 от които в тежко състояние. Сред тях е 14-годишно момче.

В момента в Мюнхен е спокойно, заяви Хубертус Андре. Според него нямало причина хората да не посещават баварската столица, нито да се въздържат от покупки и разходки.


За да достигнем богатите държави в ЕС ще ни трябват 200 - 300 години

Ужасяващо много време ще отнеме на България да заприлича на богатите държави от ЕС. Всъщност става дума за векове, твърди анализ на Българската стопанска камара (БСК). За да достигнем европейската производителност на труда, ще ни трябват между 67 и 311 години. А по показателя брутен вътрешен продукт на човек от населението ще се изравним със златната европейска среда след 90 до 233 години, пресмятат авторите на проучването. Изчисленията са правени при допускане, че България ще се развива с досегашните темпове, а за икономиката на ЕС са заложени три варианта - замръзване, ръст с по 0.5% годишно и ръст с по 1% годишно. Именно при последния вариант излиза, че икономическото сближаване може да отнеме на страната ни 2-3 века, пише "Сега".

Анализът прави специален паралел между България и Румъния и Словакия - две сродни държави от Източна Европа, млади членки на ЕС също като нас. Оказва се, че дори и тях няма да настигнем скоро и още по-лошо, дистанцията с тях се увеличава. През 2007 г., когато България и Румъния влязоха в клуба на богатите, нашият БВП на глава от населението е бил 4900 евро, румънският 6100 евро, а словашкият - 11 900 евро.

През 2015 г. резултатите на трите страни са съответно 5700, 7200 и 14 000 евро, което означава, че Румъния и Словакия са се придвижили с еднакви темпове, а ние леко сме изостанали от тях. Още по-отчетливи са тенденциите, ако се проследи как се променя БВП на човек от населението, като се отчете покупателната способност. В България този показател се е покачил доста слабо. През 2007 г. той е бил 42% от средния БВП за ЕС, а през 2015 - 46 на сто. Сега вижте отскока на Румъния - преди 9 години тя е отчитала 41% (по-лош резултат от нашия), а миналата година вече е достигнала 57% от средното за ЕС. Колкото до Словакия, тя изглежда недостижима със 77 процента.

От БСК открояват и други особености на българското развитие - цените. Оказва се, че телевизори, смартфони, компютри у нас са скъпи почти колкото в останалия ЕС - цените им са само с 8% под средните за общността. Леките коли, дрехите и обувките също доста бързо доближават европейското равнище - те са с около 20-22 % под него. И храната ни е относително скъпа - цените са само с трийсетина процента по-ниски от средните за ЕС. По-евтини в сравнителен план са мебели и обзавеждане, транспорт, ток, газ - цените им са с около 50% под средните за Евросъюза. Авторите на изследването изтъкват още една аномалия - заплатите у нас се качват по-бързо от производителността на труда. Доходите на българите през 2007 г. са били 32% от БВП на страната, а сега гонят 41%, докато в Румъния делът на доходите е намалял от 36.8% от БВП на 32.3 на сто.

В същото време от 2010 г. насам румънците са вдигнали своята производителност за 1 отработен час с 23%, а в България увеличението е почти двойно по-малко - с 12.8%. България ще достигне средноевропейското ниво на БВП на човек от населението след не по-малко от 10 поколения, а за изравняване с европейската производителност на труда са ни необходими най-малко 15 поколения (при 1% ръст на БВП на ЕС). В същото време за изравняване с ЕС по ниво на доходи като дял от БВП е достатъчно по-малко от едно поколение, като за едно поколение се приемат 25 години. Производителността на труда у нас нараства с много по-малки темпове от доходите. Нещо повече, единствено по показателя "доходи като част от БВП" България изпреварва останалите държави в ЕС. Това означава, че "изяждаме" в аванс потенциалния си БВП!


Клинтън избра сенатор Тим Кейн за вицепрезидент

Хилари Клинтън, която практически си осигури номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, избра сенатора от Вирджиния Тим Кейн за кандидат за вицепрезидентския пост. Тя съобщи в Twitter, че е избрала Кейн - "човек, посветил живота си да се бори за другите".

Очаква се двамата заедно още днес да участват в предизборно събитие в Маями, Флорида, съобщи БТА. Кейн се смята за опитен политик с неопетнена репутация, отбелязва ТАСС.

В официалната биография на 58-годишния Кейн се казва, че той е "един от 20-те човека в американската история, които през живота си са служили като кмет, губернатор и сенатор". Цялата му политическа кариера е свързана с Вирджиния: бил е кмет на щатската столица Ричмънд, после вицегубернатор и губернатор на щата, а от 2013 г. го представлява в Сената.

По образование е юрист, завършил е Харвард, говори испански, жена му е министър на образованието на щата Виржиния, двамата имат три пораснали деца.  Официално кандидатите на демократите за президентските избори ще бъдат утвърдени на конгреса във Филаделфия следващата седмица.

Клинтън се обадила по телефона на Кейн, за да му каже за избора си, около 40 минути преди съобщението, и малко след това се обадила и на президента Барак Обама.


Фотофакт: Наводнение в Москва

Нападателят в Мюнхен е 18-годишен германец от ирански произход

Десет души са загинали при стрелбата в Мюнхен, сред тях и вероятният стрелец, съобщиха от местната полиция. Ранените са 21, трима са в тежко състояние. Нападателят е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, който се е самоубил след атаката.

Заподозряният бил с двойно гражданство - немско и иранско, съобщи говорител на полицията в баварската столица. Полицията засега не може да каже дали става дума за терористичен акт, защото не е ясен мотивът на стрелеца. В раницата му не бе открит експлозив. Не се потвърдиха и данните за използване на автомат. Стрелецът имал само пистолет. След стрелбата срещу търговския център той попаднал под обстрел на патрул. Впоследствие се самоубил, трупът му бе намерен.

Хората бяха посъветвани да останат по домовете си и да избягват публични места. В Мюнхен беше въведено извънредно положение, преустановено беше движението на влакове, автобуси и трамваи. Летището не беше засегнато. Силите на реда препоръчаха да не се разпространяват снимки и видеа, тъй като това може да възпрепятства специализираната операция. Полицията публикува на своя сайт специален формуляр за фото и видеоматериали от случилото се и призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да могат да ѝ помогнат да попадне на следите на престъпниците, предаде Дойче веле.

В Мюнхен бяха свикани полицейски сили от цяла Бавария и съседните федерални провинции Хесен и Баден-Вюртемберг. Мобилизирани бяха части дори и от съседна Австрия, за да подпомогнат операцията. Голяма част от Мюнхен беше отцепена. Полицейското присъствие беше засилено и в други градове, включително и в Северен Рейн - Вестфалия. Чехия обяви, че ще подсили охраната по границата си с Германия, за да предотврати изплъзване на съпричастни към атентата в Мюнхен.

Стрелбата започна малко преди 18 ч. местно време в търговски център „Олимпия“ в квартала Моозах, когато неизвестен откри безразборна стрелба по посетителите на заведение за бързо хранене. Скоро след това полицията отцепи района и нареди на всички граждани да се приберат по домовете си. Голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара. На места в града избухна паника поради съобщения за стрелба, които се оказаха неверни. Едва час и половина след началото на събития полицията съобщи, че най-вероятно става дума за терористичен акт, а не за криминална проява. Властите помолиха гражданите да не поместват снимки и клипове на силите за сигурност, за да не подпомагат терористите.

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви, че никой не иска Германия да се превърне в държава на постоянното наблюдение на гражданите, за да има пълна сигурност за хората.
Той не изключи каквато и да било хипотеза за събитията в Мюнхен, дори да са свързани с терора в Ница в Деня на Бастилията - 14 юли. Днес разбрахме със сигурност, че терористът там не е действал сам, заяви Алтмайер.

"Дойче бан" предложи на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА.

Според замисъла на ръководствто на германския жп концерн, туристите могат да намерят временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в града. Фейсбук активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на ползвателите на социалната мрежа оперативно да информират, че са оцелели в случай на стихийно бедствие, катастрофа или терористичен акт.

Освен това в социалните мрежи във връзка със случилото се беше стартиран хаштаг "отворена врата", който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда.
Мюсюлмански вестник съобщи, че мюнхенските джамии ще бъдат отворени тази нощ за всеки, който се нуждае от подслон.

След като стана ясно, че нападателят е действал сам, полицията обяви, че планира да пусне градския транспорт по-късно тази сутрин.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм". Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се появи видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти.
На записа е показан предполагаемият стрелец, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба.


На тази дата: 23 юли 1942 г. е разстрелян Вапцаров


/Таралеж/ 

В 11,45 часа на днешната дата преди 74 години състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София. Но преди това, когато Вапцаров знае, че му остават още само няколко часа живот, пише на стената на килията си едно от най-въздействащите стихотворения в българската литература.

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

                                                      толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!



Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Ранни години

Никола и Йонко Вапцарови.
Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава
все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

 Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като бело­гвар­­дей­ски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. той бяга обратно в СССР. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г.

От друга страна, къщата в Бан­ско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни инте­лектуалци като по­­­­­етите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фами­лия­та Вап­­­царови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юноша­та с цар Борис ІІІ и обкръ­же­ни­ето му. Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.
Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на училището е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.
Работа

След дипломирането си Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър.

Сключва брак с Бойка Вапцарова и им се ражда син, Йонко, но скоро детето се разболява и умира. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време не успява да си намери работа, но Бойка започва да работи като чиновничка в една банка. В периода 1936 – 1938 Вапцаров работи за кратко като техник във фабриката на братя Бугарчеви, а след това като огняр в Български държавни железници и в Софийски общински екарисаж.

През септември 1940 Вапцаров напуска екарисажа и след краткотрайна работа (около месец) в една изпитателна станция я напуска и остава безработен.

Подривна дейност

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност. През ноември 1940 по време на Соболевата акция,  той заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата го намират за невинен и той е оправдан. Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.
 За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финасирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП.

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът. Протокол на открито заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разследването. На 23 юли той все пак е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена.

Брат му Борис Вапцаров също е активист на комунистическото движение в България и в процеса срещу ЦК на БРП е призован за свидетел.

Творчество

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп. „Летец“ за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Стихосбирка: „Моторни песни“
Стихотворения: „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и др.
Драма: Вълната, която бучи


Вицове, юли 2016 г.

Вече и в нашия град.

СмЕх/Таралеж/ 


- Браво госпожице, Вие сте толкова умна ....
- Не съм умна, а опитна. Ако бях умна нямаше да съм толкова опитна.

***

- Четири литра наливна бира, моля
- А носите ли си съд, в който да ви я налея ?
- Със съда разговаряте...

***

Вчера дойде у нас техник за пералнята. Когато започна да си тананика рекламата на Калгон, вече знаех, че нещата не са никак добре...

***

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.

***

Блондинка се оплаква на брюнетка:
- Не обичам да чета книги, прекалено много герои, забравям ги и се бъркам кой кой е.
Брюнетката:
- Прочети "Робинзон Крузо", ще ти хареса.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 22 юли 2016 г.

Стрелба в търговски център в Германия! Има жертви

Стрелба беше открита в търговски център в Мюнхен, съобщават световните медии.
Според информацията има най-малко 15 жертви.

На мястото се провежда мащабна полицейска операция. Целият район е отцепен.

В ход е полицейска операция. Хеликоптери кръжат над търговския център „Олимпия“ в Мюнхен. Според Баварското радио радио и очевидец на в. „Зюддойче цайтунг“ в търговския
център са се чули изстрели. Полицията е потвърдила, че има много ранени, които лежат по пода. Става дума по първоначална информация за двама атентатори – мъж и жена.

Според част от свидетелите в мола е влязъл човек. Няколко минути той е открил безразборна стрелба. След това спрял да стреля и излязъл.


Говорителка на полицията е заявила за в. Билд: „Става дума за нещо голямо“. Има ранени според очевидци. Предполага се, че всичко е станало в дрогерията на търговския център. Стрелецът е избягал по посока на метрото.

В момента се води стрелба на друго място


Стрелба се води в момента и в МакДоналдс в Мюнхен, минути след като се случи зверският инцидент в търговски център в града, предава РТР.
Метрото в града е спряно.
В търговския център все още не са евакуирани всички, мъчат се да обезвредят този, който стреля в мола на приземния етаж, тръгнал е към подземните гаражи.


На видеото се чуват двайсет изстрела.


Полицията на Мюнхен потвърди информацията за това, че в града действат няколко стрелци. Това предаде ДПА. Първоначалната информация бе за мъж, който откри стрелба в мола „Олимпия”. Там се съобщава за около десетима загинали.

Според информация на "Скай нюз", стрелба е имало и в метрото. Стрелбата е била в района на площад "Карлс плац", но за жертви не се споменава.

Очевидци съобщават за стрелба на Карслплатц, един от най-големите площади в Мюнхен.

Стрелба се води в момента и в МакДоналдс в Мюнхен, минути след като се случи зверският инцидент в търговски център в града, предава РТР.

Местни медии съобщават и за стрелба на "Мариенплатц".


Полицията е потвърдила че има няколко убити и тежко ранени.

Може да гледате на живо какво се случва в Мюнхен ТУК

Обновена!




В същото време нЕкъде у Трън...

Кметът на Трън Станислав Николов.
"Детето е излетЕло отзад, търчало си е. И е се блъснАло у джипа и е паднАло."

"Ние си пазиме децата, влизаме в училището с тях за ръка и си ги вкарваме вътре. Не е кметът виновен. Майката е виновна"

"Този микробус като се движи и ти като се шибнеш отзад и като паднеш, кой е виновен".

С такива реплики поддръжници на кмета на Трън Станислав Николов го защитаваха пред камерата на Нова ТВ заради инцидента, при който той блъсна с джипа си 6-годишно момче.


Бойко Борисов: Хороскопът на света е много лош

"Ако трябва да съм гадател и оракул, хороскопът на света е много лош".

Така песимистично коментира премиерът Бойко Борисов в интервю пред Нова ТВ международната ситуация.

Борисов заяви, че много внимателно трябва да се говори за Турция.

"По-близко от това няма. Не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани има в България. Целият свят е погълнат с напрежение. Наказанието на лекоатлетите от Русия доведе до напрежение, моят прочит е, че това би засегнало и световното първенство по футбол".

Борисов каза още, че няма разумен политик, който би могъл да подкрепи военен преврат.

"Валери Симеонов може да си каже каквото иска (лидерът на НФСБ поздрави превратаджиите- б.р.). Ако носеше той отговорността на държавата, щеше да внимава като говори, че трябва да се изправят ракети срещу страна от НАТО. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Стреля се със самолети и танкове по цивилни сгради. В 4.00 ч. България в наше лице, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света... Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат Ердоган дават за пример Афганистан, Ирак, в Либия. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи с Ердоган?"

Така описа случващото се Борисов. Той допълни, че всеки ден във вътрешността на страната се залавят по 150-200 бежанци, а границата по Гърция е слабо охранявана. По границата с Турция пък имало сериозно движение.

"Нищо добро не ни очаква, армия, полиция, жандармерия, всички са там", каза премиерът.

И допълни, че отношенията между ЕС и Турция в момента нече са само декларативни. Борисов съобщи още че ще има среща с Реджеп Ердоган на 24 август в Истанбул. На 26 август пък той щял да бъде в Берлин за среща с Ангела Меркел заедно с румънския президент.

"Ние сме в един петоъгълник в момента, по- сложен от Бермудския. От едната страна имаш Черно море и Крим, от другата страна Турция, Гърция, Македония", каза още премиерът.



Без събор на Рожен догодина

Догодина няма да има събор на Рожен. Това обяви кметът община Смолян Николай Мелемов.

"Имаше много хора, това е добре за развитието на туризма в региона. Надявам се, че са доволни и хотелиерите, както и ресторантьорите”, посочи той.

Все пак кметът е категоричен, че събор догодина няма да има.

Над 200 000 души посетиха тазгодишния събор.

По време на заключителната пресконференция след края на събора стана ясно още, че по време на събитието служители на НАП са санкционирали 17 от 18-те ресторанта.

Данъчните инспектори са направили 53 проверки и са съставили общо 25 акта.

Най-честото нарушение е било за неиздаване на касова бележка или несъответствие на маркираното и наличността в касите.


Вижте резултатите за шеф на ООН, след първото гласуване

Вижте резултатите на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, след първия кръг от гласуване в Съвета за сигурност.

Бившият словенски президент Данило Турк се нарежда на второ място след днешното тайно гласуване в СС на ООН за наследник на Бан Ки Мун.

Кандидатите са общо 12. Четирима от тях са получили "обезкуражителни" резултати - външните министри на Черна гора Игор Лукчиш, кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, на Молдова наталия Герман и бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич . Това означава, че те би трябвало да отпаднат от надпреварата, като се откажаат от нея сами.

Ето и резултатите на първите петима:

Гутереш - 12,0,3
Тюрк - 11, 2, 2
Бокова - 9,4,2
Йеремич - 9,5, 1
Кларк (Нова Зеландия) - 8,5,2

Това означава, че няма негативен вот за Гутереш, за Бокова са четирима, плюс двама без мнение. Тя е с най-добър резултат сред жените, но това не е достатъчно.

Процедурата не предвижда публично да се посочва след тайното гласуване резултатът. Възможно е дори до края на месеца да има втори таен вот. След него обаче също няма да има публично оповестено име. Подборът сред кандидатите вероятно ще продължи до началото на октомври. Възможно е по-късно да се включат и нови имена.


На тази дата: 22 юли 1934 г. Агенти на ФБР застрелват банковия обирджия Джон Дилинджър

/Таралеж/ 

1934 г. агенти на ФБР застрелват гангстера Джон Дилинджър. Прочутият американски банков обирджия и гангстер е убит при излизане от кино в Чикаго.

Дилинджър е роден на 22 юни 1903 г. в Индианаполис в семейството на бакалин. Майка му умира точно преди четвъртия му рожден ден и с възпитанието на малкия Още в училище малкият Джон постоянно се замесва в неприятности - побои, дребни кражби, тормоз на по-малките ученици. Баща му в опит да отклони сина си от „лошото влияние на големия град” мести семейството си в Муурсвил, Индиана, но въпреки спокойната провинциална среда, поведението на Дилинджър не се променя съществено.

През 1922 г. е арестуван за кражба на кола. Началото на Великата депресия през 1929 г. съвсем намалява свободните работни места и безпаричието тласка Дилинджър и неговия приятел Ед Сингълтън към въоръжен грабеж. Двамата обират местна бакалия и задигат общо 120 долара. На следващия ден са заловени и Дилинджър по съвет на баща си се признава за виновен. Осъден е на 10 до 20 години затвор.

Дилинджър изтърпява присъдата си в щатския затвор на Индиана в Мичиган сити. Там се сприятелява с известни банкови обирджии, които подробно му разкриват тайните на занаята и дори планират съвместни акции, когато излязат навън.
Дилинджър е освободен на 10 май 1933 г. и веднага се заема с реализацията на плановете си. На 22 септември обира първата си банка в Блъфтън, Охайо. В следващите месеци Дилинджър и неговата банда обират повече от дузина банки, събирайки по неофициални данни над 300 000 долара.

ФБР обявява Дилинджър и бандата му за „обществени врагове номер 1” и сформират специален екип за залавянето им. Примката около тях скоро се затяга и бандата напуска на юг базата си в Чикаго, в опит да избяга в Мексико.

В началото на 1934 г., докато се укриват в Тусон, Аризона, избухва пожар в хотела им. Принудени да напуснат спешно сградата, те изоставят багажа си, в който има няколко автомата и револвери. Пожарникарите съобщават за това в полицията и на 25 януари 1934 г. петима от бандата, сред които и Дилинджър, са арестувани.

Дилинджър е преместен в Краун Пойнт, Индиана, където да бъде съден за престъпленията си, но не остава дълго в затвора. В затворническата работилница той изработва фалшив пистолет от парче дърво и с негова помощ измамва охраната да отвори вратата на килията. От паркинга на затвора, Дилинджър открадва чисто новата кола на шерифа на града, с която бяга в Чикаго.

В любимия си град Дилинджър заживява с новата си приятелка. На 30 март 1934 г. квартирата, където се крият заедно с други членове на бандата, е атакувана от ФБР. При престрелката е убит агент на ФБР, а самият Дилинджър е ранен, но отново успява да избяга.

През лятото на 1934 г. ФБР окончателно изгубва всякаква следа към Дилинджър. Той е успял да се промъкне незабелязано в Чикаго и води анонимен живот в големия метрополис. Работи като чиновник и има нова приятелка - проститутка, която не знае бурното му минало.

Спокойният му живот обаче приключва на 21 юли, когато Ана Кумпанаш заплашена от депортация от имиграционните власти, се обръща към ФБР. Тя твърди, че знае къде се укрива Дилинджър и иска съдействие от властите в замяна на разрешение за постоянен престой в САЩ. След съгласието на ФБР, тя разкрива, че той излиза с нейна колежка проститутка и на следващата вечер тя заедно с двойката ще ходи на кино. Задействана е светкавична операция за залавянето на Дилинджър.

На 22 юли вечерта Дилинджър в компанията на двете дами посещава кино „Биограф” в северната част на Чикаго. При излизането от салона след прожекцията, той забелязва агентите на ФБР и прави опит да извади оръжието си. но трима агенти стрелят светкавично общо пет пъти и улучват Дилинджър отзад.

Българка слага край на бандата на Дилинджър


Нашенката е смятана за румънка и до ден днешен, но всъщност е родена в Добрич.
На 22 юли 1934 година на „Линкълн Авеню" в Чикаго трима мъже в сив крайслер внимателно наблюдават изхода на кино „Байограф". Зад волана е Мелвил Първис, шеф на бюрото на ФБР в Чикаго. На задната седалка – най-добрите стрелци на централата на Вашингтон – Коули и Холис. В ръцете им – „Смит и Уесън". На изхода се появяват първите зрители. Двамата стрелци освобождават предпазителите.

Първис включва на първа скорост. Трябва да се приближат максимално до обекта. Днес тримата трябва да вярват в историята – съдбата им е отредила да ликвидират враг номер едно на Америка. Джон Дилинджър със своите 66 обира на банки и задигнати 7 милиона долара (покупателната им стойност в днешно изражение надхвърля 160 милиона!) е най-популярният гангстер в САЩ. И в света.

Коули пръв забелязва червената шапчица на Анна Сейдж, жената, която преди два дни се е явила в Бюрото в Чикаго и е заявила, че ще посочи Дилинджър на агентите. Виждат и блондинката, която е новата приятелка на бандита – Поли Хамилтън. Двамата стрелци обаче са изненадани. Мъжът между двете жени няма нищо общо с образа, познат на цяла Америка, известен повече от холивудска знаменитост. Този човек носи сламена шапка, очила със златна рамка – чиста проба имитация, най-обикновен костюм конфекция... Стрелците се споглеждат – грешка?! Такава не могат да си позволят. Общественото мнение в Щатите отдавна е настръхнало срещу все избързващите полицаи – откакто за гангстера е обявен „лов без милосърдие", из страната са паднали убити неколцина невинни граждани само защото приличали на Дилинджър.

Но Анна Сейдж изпуска кърпичката си – уговореният с Първис знак, че това е бандитът. Тя прави и следващото договорено действие – изостава с три-четири крачки от спътниците си. Вече не може да има колебание и стрелците излизат от колата. Холис изважда свирка и дава сигнал на двайсетината преоблечени полицаи, дебнещи наоколо. Бандитът тутакси изважда револвер. От два метра Коули изпразва целия пълнител в тялото му. Стреля и Холис. Дилиджър е надупчен с 12 куршума. Изпуска пистолета, навежда се, повдига го и това е последният му жест. Настъпва краят на най-голямата гангстерска легенда в света.


Вицове, юли 2016 г.

Такси в Дубай...

СмЕх/Таралеж/ 


Алфред Нобел се счита за първия изобретил динамита само по простата причина, че предишните не са успели да ги индентифицират.

***

Филмовата компания "Адолф Хитлер"
набира евреи за сапунен сериал.

***

Търся работа за жена си. Или в ЦРУ, ФБР, КГБ или нещо подобно..
Трябва да е секретна служба, че да няма право да ми разправя как й е минал работния ден!

***

Децата отиват на екскурзия да гледат строеж. Ръководителят на строежа им казва:- Деца, сложете си каските! Ако ви падне някоя тухла на главите, направо ще ги размаже! А ако имате каска - няма проблем. Ето, миналата година тук беше един друг клас, една тухла удари едно момиче по каската и нищо му нямаше - само се усмихна и си продължи нататък.
Иванчо се обажда:
- Знам го това момиче. И досега си ходи с каската и се усмихва.

***

Женският пикочен мехур е създаден за да научи шофьора на смирение - тъкмо изпревариш колона от седемнайсет ТИР-а и жена ти се обади с тънък гласец -
"Ходи ми се до тоалетна...?"

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 21 юли 2016 г.

Антониу Гутериш води в надпреварата за шеф на ООН, след първото гласуване

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш е водещ кандидат за поста генерален секретар на ООН, след първия кръг от гласуване в Съвета за сигурност. 

Бившият словенски президент Данило Турк се нарежда на второ място след днешното тайно гласуване в СС на ООН за наследник на Бан Ки Мун.

Турция обяви официално: Спира да прилага Европейската конвенция за правата на човека

Действието на Европейската конвенция по правата на човека ще бъде преустановено на територията на Турция по време на режима на извънредно положение. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от телевизия Ен Ти Ви.

„Желаем режимът на извънредно положение в Турция да приключи за месец – месец и половина. Не предвиждаме въвеждането на комендантски час. Но докато е в сила режимът за извънредно положение временно ще бъде замразена реализацията на Европейската конвенция по правата на човека“, каза той.

Вицепремиерът също така заяви, че са установени структурни и индивидуални пропуски в работата на разузнаването в контекста на получената информация и приетите мерки по отношение на подготовката на пуча. Куртулмуш опроверга появилата се по-рано информация за уж загубени или скрили се след неуспешния опит за преврат кораби на турските ВМФ. „Не е установено армията да е губила военен транспорт“, каза той.

В нощта на 16 юли в Турция бе направен неуспешен опит за военен преврат. В Анкара, Истанбул и цялата страна имаше сблъсъци между противници и привърженици на президента Ердоган. В резултат на тях 208 души загинаха, а други около 1500 бяха ранени. В началото на тази седмица Турските Въоръжени сили обявиха, че изцяло вече контролират територията на страната. През последните няколко дни в Турция се извършва мащабна чистка, която засегна не само редиците на армията, но и съдебната система, уволнени са учители и журналисти. Най-малко 50 000 души са загубили работата си. Затварят се училища и медии. Чистките продължават, а в страната е въведено извънредно положение.



Без руски атлети на Олимпиадата

Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли искането на Русия за отмяна на отстраняването й от членството в Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ), съобщи АФП. Това на практика сложи край на надеждите на руските атлети да участват в предстоящите Олимпийски игри в Рио. „КАС потвърди законността на решението на ИААФ, че атлети, чиято национална федерация е отстранена от ИААФ, нямат право да участват в състезания под егидата на Международната федерация”, се пише в съобщение на съда в Лозана.

Припомняме ви, че през ноември миналата година, по препоръка на WADA, световната атлетическа централа наказа Русия за неопределено време със спиране от участие на местните атлети на международни състезания. До това решение се стигна, след огромния допинг скандал, при който, по информация на независима комисия към WADA стана ясно, че лабораторията в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на руски атлети.


Турция прави "гробище за предатели"

В Истанбул ще бъде направено отделно "гробище за предатели", в което да бъдат погребани участниците в неуспешния опит за преврат, твърди кметът Кадир Топбаш, цитиран от "Хюриет".

"Наредих да бъде запазено пространство и да бъде наречено "гробище за предатели". Всеки, който посещава мястото, ще ги кълне и те няма да могат да почиват в гробовете си",  заяви Топбаш на площад "Таксим" пред група протестираща срещу метежа.

Той допълва, че кметът на вилаета Орду край Черно море е отказал да приеме телата на заговорниците.

"Вярвам, че те няма да се спасят от ада, но ние трябва да направим света непоносим за тях", категоричен е Топбаш.

Дирекцията по религиозни въпроси на Турция съобщи в изявление, че няма да предоставя погребални услуги, включително молитви, за участниците в метежа, освен ако те не са били насилствено накарани да участват в него или са го направили несъзнателно.


Боклукът на Неапол и Палермо тръгва за Варна и Бургас

Това бил първият подобен износ от Италия

Купищата боклуци из улиците на Неапол и Палермо, които се виждат из всички колоритни репортажи за тези градове в чуждите медии, са на път да станат само спомен.

Столиците на Кампания и на Сицилия намериха разрешение на своите проблеми с отпадъците и то се нарича България. Италианските общини олекват с милиони евро в бюджетите си, но и с хиляди тонове боклук в сметищата си за сметка на две български сметища – във Варна и в Полски извор, до Камено, област Бургас.

Първата пратка

от 7200 тона

отпадъци

тръгва за България от Джулиано, провинция Авелино до Неапол. Според в. “Кориере дел медзоджорно” с третирането на боклука, с превръщането му в екобали и изпращането му към пристанището в Бургас е била натоварена асоциацията от фирми Defiam Ecobuilding. Тя е спечелила търг за 14 млн. евро на област Кампания и след получаването на разрешение от българските власти ги изпраща. Това е първото разрешение за износ на боклуци отвъд италианските граници.

Тоновете отпадъци, складирани в Джулиано, се товарят на камиони и се изпращат в Серино, където се подлагат на първо третиране. То е необходимо, за да бъдат натоварени за България. От Серино боклукът пътува за пристанището на Неапол, където го товарят на кораб. Дестинацията е пристанище Бургас. Оттам боклукът пак се качва на камиони, които се отправят към крайната дестинация – Полски извор, до община Камено в област Бургас.

Какво ще стане

след това с

италианските

отпадъци,

все още не е ясно. В искането си за оторизация до област Кампания фирмата Defiam е посочила, че отпадъците ще бъдат подложени на операции R12 и R13, което, преведено на езика на италианските нормативи, означава разопаковане и складиране с цел да се подложат на други операции. Екобалите може да отидат в сметища, олекотени от онези продукти, които могат да се използват отново. Друг вариант е да бъдат изгорени или пък да захранват циментов завод. Defiam е поискала

разрешение за

износ на 35 000

тона отпадъци за

България

Одобрението на българските власти за операцията е дошло на 3 юни.

Според “Кориере дел медзоджорно” България открай време е предпочитаната дестинация за италианския боклук. И докато Бургас е любимо място за отлежалия боклук, то Варна е предпочитана за пресните отпадъци на Сицилия. България е една от страните в ЕС, в които все още се прибягва до сметищата, които имат най-тежки последици за околната среда, коментира още вестникът.

Операция “Боклук” стартира и в Сицилия с адрес Варна, съобщи вестник “Република”. Този път става въпрос за циментов завод до черноморската ни столица.

Най-голямото сицилианско сметище - това в Лентини, което се управлява от компанията Sicula Transport, започва изнасянето на отпадъци за Варна. Първата пратка е от 10 000 тона.

Това са

пресни отпадъци,

събирани

ежедневно

по улиците

на Палермо

Всеки ден гражданите на сицилианската столица изхвърлят 5600 тона боклук. Според “Република” сицилианската фирма праща пробно към Варна първия “колет” от 10 000 тона сухи отпадъци, както и обработени боклуци, подготвени за изгаряне.

Цената, която Палермо плаща на фирмата износител, е по-висока от средната за пазара в Италия. Фирмата обаче твърди, че

преговаря с

българите за

по-изгодна

оферта,

като се има предвид, че част от отпадъците са под формата на гориво.

Сицилия открай време е в извънредна ситуация с боклука. Достатъчно е някое от сметищата да бъде затворено за часове, и на острова се разразява хаос, тъй като планини от отпадъци затрупват улиците на градовете.

Според “Кориере ди Рагуза” италианското министерство на околната среда е наредило италиански отпадъци да заминават в чужбина – например в България или Холандия, защото сицилианските сметища изнемогват. Сицилия произвежда всеки ден 2,3 млн. тона боклук, докато капацитетът на сметищата е 1,7 млн. тона. Единственият изход в близко бъдеще е изнасянето на отпадъците извън острова въпреки солената сметка от 80 млн. евро, която той плаща всяка година.

Смята се, че Сицилия плаща 140 евро за всеки изнесен тон боклук, което е с 40 евро повече от разходите в самия остров. Тези разходи се поемат от общините. За да се справи сама с боклука си, Сицилия трябва да построи нови сметища или структури за третиране на отпадъците, но това не се прави.

В Сицилия разделните отпадъци съставляват едва 13 на сто от общия обем. Много често боклукът пътува и по 700 км, за да бъде разтоварен в сметище.


Първо гласуване за шеф на ООН

Съветът за сигурност на ООН ще проведе първото предварително гласуване за изборите за генерален секретар на международната организация. Сред основните претенденти е генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Целта на процедурата е да бъде намален броят на кандидатите за поста, които в момента са 12. Срещата ще се проведе при закрити врати и в условията на строга секретност. В залата ще бъдат допуснати единствено постоянните представители на всяка една от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност.

Новият генерален директор влиза в длъжност от догодина.


100 години от рождението на „живата торпила“ Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е легенда в Българската военна история. По повод годишнината от рождението на капитан Списаревски Инициативен комитет организира вчера тържествено поднасяне на венци и отдаване на военни почести на паметника, издигнат в негова чест в столичния квартал „Дружба”.

Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Роден е в Добрич на 19 юли 1916 г.
Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

Въздушен бой на 20.12.1943. Ето така започва последният бой на героя от защитата на София:


На 20 декември 1943 г.  на височина от около 8000 метра групировка от 15-та въздушна армия на САЩ  от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър" B-24 Liberator (Бе-24 "Освободител") от 376-та тежка бомбардировъчна групировка (376th Bomb Group – Heavy), охранявани от 50 тежки двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд Пе-38 "Светкавица") от 82-ра изтребителна група (82th Fighter Group), се насочва за поредната "терористична бомбардировка" на София, както операциите красноречиво се наричат в английските военни планове.

Българите смело се изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески. Противника е посрещнат от изтребители Bf-109, излетели от Божурище и „Девоатин” , излетели от Враждебна. Българският орляк 3/6 имащ по списъчен състав 17 изтребителя Bf-109G-2 вдигайки се от летище Божурище има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк от Враждебна – 2/6, имащ по списъчен състав 24 изтребителя Девоатeн D.520, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София.

Изтребител Месершмит Bf 109-G какъвто е
пилотирал кап. Списаревски
Летците добре разбират, че с при съотношение 1:6 в полза на нападателите нямат шанс да
разбият и унищожат противника, но трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата и могат да нанесат болезнени загуби на нашественика като свалят няколко негови самолета, основната им тактическа цел е да разстроят противниковата формация и отклонят "Освободителите" от курса, да не ги оставят необезпокоявани да нанесат точен удар по българската столица и да ги принудят да хвърлят бомбите си извън града. Тази цел е постигната от българските летци изтребители. В този бой ПВО изстрелва 805 снаряда. В него загиват поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българите свалят 5 самолета - 2 бомбардировача и 3 изтребителя.

Бойният дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, свидетелства за битката:
"Либърейтърите" идват към София откъм Панчерево в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта. Българите смело се изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески. Формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 имащ по списъчен състав 17 изтребителя Bf-109G-2 вдигайки се от летище Божурище има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк – 2/6, имащ по списъчен състав 24 изтребителя Девоатeн D.520, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. 

Формация бомбардировачи В-24 "Либърейтър"
 над Балканите, каквито два са поразени от кап. Списаревски.
В битката са поразени 8.
Летците предварително добре разбират, че с малочислените си сили нямат шанс да разбият и унищожат вражеската американска въздушна армада, но трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата и могат да нанесат болезнени загуби на нашественика като свалят няколко негови самолета, основната им тактическа цел е да разстроят противниковата формация и отклонят "Освободителите" от курса, да не ги оставят необезпокоявани да нанесат точен удар по българската столица и да ги принудят да хвърлят бомбите си извън града. Тази цел е постигната от българските летци изтребители. При това нападение на американската авиация върху София са разрушени 113 сгради и е прекъснат релсовият път на околовръстната железопътна линия. Убити са 64 души, а други 93 са ранени.

Когато започват бомбардировките над София, всяка сутрин пилотът подпоручик Дереков излита със своята „Врана” с окачени на крилата индикатори за измерване на температурата, влажността, налягането и други показатели, необходими за извършване на полетите. През 1942 г. той е награден с немски железен кръст за храброст за военни заслуги, а от ноември 1943 г. е на летище Божурище. При завръщането си от такъв един полет на 19.12.1943 г. вижда, че на неговата стоянка е Месершмит Bf-109 и при опит да се приземи отнася с крилото на „Враната” си опашните кормила на Месершмита. Това е самолета на капитан Списаревски , който известен с буйния си нрав предизвиква юмручен бой и едва е удържан от саморазправа. До сутринта самолетът му е ремонтиран и на 20 декември 1943 г. капитан Димитър Списаревски излита за последния си полет.

Поручик Димитър Списаревски от 3/6 изтребителен орляк е един от пилотите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Bf-109G-2, които трябва на 20 декември 1943 г. да пресрещнат нападащите „освободители“ преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Самолетът на Списаревски не успява да стартира веднага, затова той излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води.

Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към група от 16 "Либърейтъра", отървала се от българските изтребители и взела необезпокоявана курс към София. Той взема на прицел една машина, атакува устремно, без да се интересува от огъня на изтребителното ѝ прикритие, с непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е сериозно прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители.

Гробът на Димитър Списаревски в
 Централни софийски гробища.
Българинът разбира, че жив няма да излезе от котела, в който се намира. Тогава, без колебание, той насочва изтребителят си и нанася унищожителен таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът е разцепен и са разпада във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски пада разбит на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито от спусналите се да спасяват летеца местни хора сред отломките. От другата страна на селото падат късовете на поразеният четиримоторен бомбардировач наблизо до единствения оцелял от него - картечаря подофицер Робърт Хенри Ренър, който местните също намират и отвеждат в кметството, където вместо очакваната от него враждебност той среща най-човешко добродушие и дори е нахранен от тях.

Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли.

Има различни свидетелства за тарана, но единствен близък очевидец е Лейтенант Джон Маклендън (американски пилот на "Лайтнинг" от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2352, 97-а изтребителна ескадрила (97th Fighter Squadron), който малко след това също е свален и пленен. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от капитан Списаревски военен подвиг. Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант разказвайки за стореното от Списаревски, той споделя:

„Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно … летящия като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяюща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния...Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!"     “
Лейтенант Едуард Тинкър (пилот на «Лайтнинг» от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2413, от 97-а изтребителна ескадрила), участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява:

„              "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”          “
Подофицер Робърт Хенри Ренър (24 г, въздушен стрелец, единствения по чудо оцелял от екипажа на протаранения бомбардировач), след тарана на българина ужасен казва:

„              „Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют.“
Димитър Списаревски, защитавайки населението на София, става първата българска жива торпила, за свалянето на един четиримоторен тежък бомбардировач са му признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.

Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач, по-късно по време на своето лечение в болницата, моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

Радио Лондон посвещава отделна емисия на този бой, от Токио искат подробности за въздушният таран и  “торпилата на японците на Балканите”. Немците го изучават подробно и вземат мерки за усилване корпуса на изтребителите за да прилагат и те тази тактика. Факт е, че пилотът на следващия български таран, изтребителят Неделчо Бончев благополучно оцелява след като сваля така поредната летящата крепост.

Плененият Макландън ще си спомни: “Дълго време, всяка нощ, ми се привиждаше как българският изтребител връхлита върху нашия бомбардировач. Не, това не е камикадзе. Достатъчно ми е да знам, че е е бил поручик и се е казвал Списаревски.”