събота, 27 август 2016 г.

В същото време в Берлин

Преди малко започна срещата между Бойко Борисов, Ангела Меркел и премиерите на Австрия, Словения и Хърватия Кристиан Керн, Миро Церар и Тихомир Орешкович. Повод петимата да се съберат на обяд в Берлин е мигрантската криза.

В предишните дни Меркел посети Прага и Варшава, където вече получи отрезвителен отговор. Нито чехите, нито поляците са готови да приемат бежанци по квоти. На същото мнение са също Унгария и Словения, чиито премиери също бяха във Варшава в рамките на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словения).

Борисов призова ЕС да спази споразумението с Турция и да свали от октоври визите за турски граждани. Анкара обаче не е изпълнила част от условията, на които Турция трябва да отговаря.

Миньори от Боливия пребиха до смърт министър

Миньори от Боливия отвлякоха и пребиха до смърт заместник-министър от кабинета, който искаше да проведе разговор с тях във връзка с продължаващите вече седмици стачки.

Родолфо Иянес, зам.-министър на вътрешните работи, беше убит в четвъртък в град Пандуро на 186 км от столицата Ла Пас. Той беше в града, за да се срещне с миньорите, които от 10 август провеждат ефективна стачка, като блокират пътища. Миньорите протестират, за да защитят правото си да работят без посредници за частни компании, което беше нарушено чрез приемането на нов закон от правителството на Ево Моралес.

Трима миньори загинаха в сблъсъци с полицията откакто започнаха протестите.

Пет души, включително лидерът на движението на протестиращите миньори, бяха арестувани във връзка с убийството на Иянес. Разследва се участието на 40 други миньори.

Според аутопсията, Иянес е бил измъчван шест-седем часа. Намерени са следи от множество удари по тялото му, по думите на главния прокурор на Боливия - Рамиро Гереро. Той също така е имал множество счупени ребра, както и фракури на черепа, се казва в изявление на прокуратурата.

Властите съобщават и че са намерени голямо количество експлозиви, някои от тях заровени в земята, където е било оставено тялото на Иянес.

Според боливийското издание La Razón, тялото е било намерено завито с одеало до шосе в района.

Орландо Гутиерес, президент на федерацията на миньорите в Боливия, осъди убийството.

Боливийският президент Ево Моралес описа вицепремиера като "герой" и обяви три дни национален траур.

"Това е чудовищно престъпление - той е бил отвлечен, измъчен и убит", каза Моралес. "Това е непростимо и не разбирам как нашите братя могат да ни нараняват по такъв начин".

Миньорските кооперативи са един от любимите сектори на президента Ево Моралес, уточнява испаноезичното издание на BBC. Но неговото решение да реформира съществуващия закон за кооперативите доведе до гнева на миньорите.

Когато реформата беше приета на 19 август, работниците приеха това на нож и блокираха главния път между област Ла Пас и Оруро в източната част на страната. Това доведе до сблъсъци с полицията, при които бяха застреляни трима души.



Домусчиев не давал интервюта заради неграмотни „тролчета“

"Има прекалено много щуротии по медиите. Реших да не давам храна на този или онзи специалист да се упражнява". С тези думи собственикът на футболен клуб „Лудогорец“ и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев обясни отсъствието си от медиите напоследък.

Той все пак наруши „диетата“ си и даде интервю на запис за Нова телевизия по повод класирането на „Лудогорец“ за груповата фаза на Шампионската лига и изтегления жребий.
Членът на Изпълкома на БФС определи като щуротия т.нар. подмладяване в редиците на националния отбор. Това, според него, било средство за извинение при евентуален провал.
"Подмладяването в националния отбор? Това е щуротия! Имаш цели, които трябва да преследваш, а това е извинение. После ще се каже, че заради подмладяването не постигнахме резултатите, които искахме. Подмладяваме националния отбор вече 15-20 години. Стига вече! Нека играят тези, които заслужават".

Това е едно от редките медийни участия на Кирил Домусчиев, който рязко намали изявите си след скандала миналия май, когато нарече репотер „олигофрен“, което му навлече масови критики и го принуди да се извини на журналистите.
Пред Нова телевизия Домусчиев обясни защо продължава въздържанието си: много от медиите били на собственици на футболни клубове, някои журналисти пък били пристрастни левскари или цесекари, нямало смисъл при това положение.

"Ако съм прочел нещо смислено в медиите, без да бия тъпана, си взимам необходимите мерки. Не давам възможност да се изявяват тролчета, платени журналисти, разни такива дето не могат да напишат две изречения без правописна грешка", обясни Домусчиев.


Путин уволни 8 генерали от полицията

Путин уволни 8 генерали от следствения комитет на Русия и Министерството на вътрешните работи.

Президентът подписа указ, с който освобождава от длъжност заместник-шефа на Главното управление по процесуален контрол в сферата на борбата с корупцията, както и първия заместник-началник на Главното управление по обезпечаването на следствения комитет на Русия.

Освен тях вече не са на работа и заместник-началникът на МВР в Башкуртостан, началникът на Главното управление на МВР за Краснодарския край, заместник-шефът на Академията на МВР, висши началници от Оренбургска област, Тамбовска област и Главното управление на вътрешноведомствената охрана.

Уволнени са и прокурори, следователи и военни обвинители от различни части на Русия с по-ниски чинове.

Никакви мотиви не се посочват за отстраняването на генералите, но най-вероятно е те да са се провалили в борбата срещу корупцията, а някои от тях дори да са били корумпирани.


На тази дата: 27 август 1896 г. състои се най-кратката война в историята - 38 минути

/Таралеж/

1896 г. се състои най-кратката война в историята - едва 38 минути между Обединеното кралство и Занзибар. Предисторията на войната започва със смъртта на настроеният пробритански султан Хамад бин Тувайни на 25 август с.г.

Докато бил жив, той активно сътрудничел на британската колониална администрация. След смъртта на султана, неговият племенник принц Халид бин Баргаш с подкрепата на немците извършва преврат и завзема властта.

Това обаче е в противоречие с плановете на англичаните, които поддържат кандидатурата на Хамид бин Мохамед за султан. Според договор, подписан от Занзибар през 1886 г., едно от условията за избор на султан било одобрението от Британската империя.

Британците изпращат ултиматум до превратаджията Халид бин Баргаш да се откаже от претенциите си за престола. Той обаче отказва да се подчини на отправените искания и набързо събира малка армия от 2800 човека, с които организира на отбраната на двореца в столицата на остров Унгуджа.

Ултиматумът изтича в 9.00 ч. на 27 август, като през това време Лондон успява да изпрати край островната държава три крайцера, два оръдейни кораба, 150 морски пехотинци и 900 наемници от местните.

Бойните действия са започнати от британската флота в 9.02 ч. с масиран обстрел. Артилерийският огън подпалва двореца и унищожава защитаващата го артилерия още с първите изстрели. Бин Баргаш е принуден да капитулира, той разпорежда да бъде издигнат бял флаг в 9.40 ч. и военните действия са прекратени веднага.

Великобритания печели войната с цената на един ранен моряк. Но цената за ответната страна е доста висока - жертвите от страна на Занзибар са над 500 дворцови стражи.


Вицове, август 2016 г.

Жена на рентген.

СмЕх/Таралеж/


Алфред Нобел се счита за първия изобретил динамита само по простата причина, че предишните не са успели да ги индентифицират.

***

Опашката при гинеколога се раздели на две. Едните искаха само да попитат, а другите - да покажат.

***

Съпругата поръчва на мъжа си:
- Ще изтичам за пет минутки до съседката, а ти разбърквай яденето през половин час!

***

Един човек тича по улиците и раздава на минувачите бели листа. Към него се приближават двама полицаи.
- Гражданино, какво раздавате?
- Как какво? Не виждате ли - раздавам позиви!
- Ти с кой се ебаваш, бе? Т`ва са си чисто бели листа.
- Не! Това са позиви.
- Е, като са позиви, тогава защо нищо не пише?
- К`во да пише - то всичко е ясно.

***

Интервю с един овчар:
- Чичо, как минава един твой ден?
- Рано извеждам овцете, вадя шише ракия и пия...
- Чичо, този очерк ще го четат и деца. Вместо шише с ракия, казвайте книга.
- Добре. Рано извеждам овцете, вадя си книгата и чета. По обяд идва Генко с неговата книга и заедно я четем. Следобед отиваме до книжарницата и си взимаме две книги за до вечерта. А вечер отиваме при Ванката и там четем негови ръкописи.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 26 август 2016 г.

Надстрояват "Японския" след работно време

Държавата и собствениците на хотел "Маринела", бившия "Японски", продължават да се надлъгват за надстрояването му.

Инспекторите от строителния контрол още през април установиха, че градежът се прави без да са одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строителството. ДНСК издаде заповед за надстрояването, но вече на няколко пъти установяват, че собствениците изобщо не се съобразяват с предписанията.

Вчера при извършена поредна проверка инспекторите са установили, че в 17.30 часа на строежа са се явили четирима работници на фирма изпълнител на отоплителна и вентилационна инсталации.

Чиновниците на ДНСК са били на мястото и по-рано през деня. Тя установила, че по време на обичайното работно време на обекта не е имало механизация и работници.

Работниците и фирмата изпълнител ще бъдат санкционирани от ДНСК за неизпълнение на заповедта за спиране на строежа, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От ведомството уточниха, че заради системното неизпълнение на заповедта служители на ДНСК ще продължат ежедневно извършват проверки на строежа. Инспекциите вече са съвместни с органите на Главна инспекция по труда и Министерството на вътрешните работи.

Установени са нарушения и на трудовото законодателство от органите на ГИТ, за което нарушителите също ще бъдат глобени.


Турция праща по Борисов хабер до ЕС: Или визите, или мигрантска криза

"Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение. И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент", призова след срещата си с премиера на Турция в Истанбул българският министър-председател Бойко Борисов.

Той заминава за Берлин, където Ангела Меркел събира премиери от централноевропейски държави, за да обсъдят мигранстката криза. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм изпрати недвусмислено послание по Борисов:

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че вече настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите. От жизнено важно значение е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Евроопа пред един огромен риск", предупреди турският премиер Бинали Йълдъръм.

Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм уверен, че той ще има възможност да предаде на европейските събеседници моето мнение, допълни турският премиер.

"В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над 2-милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?", попита Борисов.

"Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", каза Борисов.

Бинали Йълдъръм даде дума, че Турция "ще направи всичко по силите и възможностите ни, за да намалим товара на гърба на България". Съответните институции вече били започнали работа по този въпроси.

"Надявам се, че тези усилия ще дадат резултат в срокове и по този начин ще облекчим България, споделяйки товара", допълни Йълдъръм.
Бойко Борисов благодари на Турция, че е поела ангажимент, за да намали мигрантския натиск върху България.

"Въпреки прекрасните ни отношения, в никакъв случай не станах по-спокоен".
Борисов допълни, че Анкара и сега негласно помага с т.нар. препятствани преминавания на границата, които били над 26 хиляди.

"В момента това, което правят колегите, е да препятстват нова над 2-милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 милиона тука в Турция, не малка част в Истанбул, действително ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира?"

Борисов уточни след зададен въпрос, че целта на България е да намери общо решение за всички в Европейския съюз и не предвижда двустранно споразумение само с Турция. Той даде пример, че дори и да бъде подсигурена турската граница, страната ни ще остане уязвима откъм гръцката.

"Добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път този конфликт, тя е неизбежна и на наша територия. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата срещу имигрантите. Много удобно е да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще започнем да посрещаме на Летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа."

Йълдъръм няколко пъти нарече премиера Бойко Борисов само на малко име и приятел.


Владо Кузов: По мен стреляха от кортежа на един известен водещ, който сега организира референдум!

"След тунела на "Витиня" ме застигнаха 2 джипа, аз карах в най-лява лента със 130 км/ч, автомобилите ме настигнаха и започнаха да ми святкат. Изнесох се в средата на пътното платно. "Рейндж Роувърът" се изравни с мен, някой се показа се от предното стъкло и гръмна два пъти. Видях номера, който е СВ 7878. 

Аз се опитах да ги догоня, но нямаше смисъл от това. Обадих се в полицията." Това заяви за Нова телевизия бившият депутат Владимир Кузов.

"Ваши колеги казаха, че това е кортежът на един известен водещ, който сега организира референдум. След направена справка се установи, че джипът няма и гражданска отговорност", поясни кандидатът за президент.


На тази дата: 26 август 1382 г. Татарите завладяват Москва с хитрост и я опожаряват

/Таралеж/

1382 г. татарите с измама овладяват Москва и я опожаряват. Младият татарски хан Тохтамъш с помощта на войници на самаркандския владетел Тамерлан пристъпил към завоюване на татаро-монголската Златна Орда, откъдето преди това е прокуден. След като овладял източната част със столица Сигнак, Тохтамъш нахлул в западната част, контролирана от Мамай. През април 1380 г. той успял да завладее цялата територия на Златната орда чак до Азов, включително столицата Сарай.

На 24 август Тохтамъш приближил столицата. Великият московски княз Дмитрий Донски не приел боя и избягал със семейството си в Кострома. Отбраната на Москва била ръководена от младия литовски княз Остей. Московчани се защитавали упорито и успешно два дни.

Тогава Тохтамъш решил да завземе Москва с хитрост, като изпратил на преговорите нижегородските князе Василий Кирпяду и Семьон Дмитриевич. Князете се заклели, че Тохтамъш ще пожали московчаните, ако се предадат.

На 26 август 1382 г. Москва се предала. Коварният татарин естествено не си изпълнил обещанието. Били заклани 24 000 души, градът бил разграбен и опожарен. После татарите завзели Переяславл, Владимир, Юрев, Звенигород, Можайск и други градове около Москва, като им наложил данък.


Вицове, август 2016 г.

В Новосибирск има паметник на
лабораторната мишка, На него тя вързва
ДНК структура.

СмЕх/Таралеж/


Кола блъска човек. Пострадалият към шофьора:
- Абе, тъпанар, няма ли да се научиш да караш, бе? Вчера пак ме блъсна.
Шофьорът:
- Извинявай! Не те познах...

***

Когато някой ти дава дюнер, значи има дюнер. Когато някой ти дава съвети, значи няма дюнер.

***

- Защо французите ядат охлюви?
- Защото мразят бързата храна.

***

Догодина излиза поредният епизод на Рамбо. В него Силвестър Сталоун ще се бори с ... артрита.

***
Отива мъж при един психиатър:
– Добър ден, докторе... хич не съм добре... мебелите ми говорят!
– Как така? Споделете моля?
– Ами снощи се прибирам малко по-късно от обичайното и си лягаме да спим с жената и по едно време гардероба се обажда: – Заспа ли вече?
А жена ми отговаря:
– Да, да... заспа...
– Еми, аз да си ходя тогава...
А аз му викам:
– Къде ще ходиш, бе?!? Аз още не съм те изплатил...


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 25 август 2016 г.

Фотофакт: Руските олимпийски медалисти получават джипове

Русия ще награди олимпийските медалисти от Рио 2016 с джипове BMW и парични премии.

Руските спортисти завършиха на 4-о място в крайното класиране по медали на Игрите с общо 56 отличия – 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови.

Олимпийските шампиони ще приберат по 55 хил. евро и джип BMW X6. Сребърните медалисти ще вземат по 35 хил. евро и BMW X4, а бронзовите – 24 хил. евро и BMW X3, съобщи ТАСС.




В катедралата на Перперикон намериха „гроба на епископа“

Археолози от екипа на проф. Николай Овчаров отвори днес предполагаем гроб на епископ в основите на трикорабната базилика от V век в скалния град Перперикон, където се правят разкопки от два месеца. „Едно от погребенията изцяло се отличава от шистовите гробове от ХІІ-ХІV в., защото е скална гробница с идеално оформени покривни плочи. Тя се намира източно от апсидата на катедралата – място, което винаги е предназначено за високопоставени духовници. При положение че Голямата базилика на Перперикон е епископска катедрала със синтрон и амвон, нашата хипотеза е, че става дума за гробница на епископ“, съобщи пред в. „Сега“ член на експедицията.


"Показа се идеално оформена камера, но в нея липсваха кости, продължи археологът. По принцип южната тераса на Перперикон е с много висока киселинност на почвата и кости почти не се съхраняват. Това вероятно е и причината те да липсват в гробницата. Духовникът е бил облечен в монашеско расо и затова липсват други находки. През последните дни са проучени повече от 30 гроба от средновековния период, като в много от тях излизат великолепни накити – бронзови и позлатени наушници, обеци, пръстени и гривни. В един от гробовете бе намерен надгробен паметник – издълбан кръст с надпис на гръцки език."


Катедралата е била с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни квадрови блокове и красива монументална украса. Фрагменти от стенописи показват, че храмът е бил богато изрисуван с фрески. Разкритата централна част вече надхвърля 30 м дължина при широчина 15 м, но проучванията продължават. Предполага се, че заедно с втория притвор и двора-атриум дължината ще достигне 40 м. С тези размери тя е по-голяма от Старата митрополия в Несебър и е съпоставима с такива храмове като „Св. София“ в София, Еленската и Беловската базилика. През ІХ в. църквата е преустроена, като е останал да функционира само централният кораб. Тогава култовета сграда е превърната в еднокорабна базилика, също с внушителни размери. Така тя продължава да функционира до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.


Жертвите от труса в Италия стигнаха 247

Най-малко 247 души загинаха при апокалиптичното природно бедствие, разлюляло вчера рано сутринта  Централна Италия със сила 6,2 по Рихтер.  Ранените са около 400. Броят все още не е окончателен, защото под руините продължава да има затрупани хора. 

Нов много силен трус разтърси снощи Пескара дел Тронто в 19,30 часа италианско време. Той предизвика паника и допълнителни разрушения. И през нощта продължават автършоковете, който варират между 3,6 и 5,5 по Рихтер.
Хиляди хора панически побягнаха да се спасяват още при първия среднощен трус.

Поне 150 души се водят за изчезнали. Спасители отчаяно вадят трупове и оцелели изпод развалините.




Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 38 (37ТУК)




Генерал Румен Радев открива предизборната си кампания за президент.
















Олимпиадата в Рио. Германската двойка Себастиан Брендел и Ян Вандрай спечелиха титлата на 1000 метра двуместно кану при мъжете.





















Уникална архитектура на стълб. Пиза, Италия.

Фотофакт: Борисов бие дузпа на ЦСКА. Вратарят спасява, дузпата е пребита

Бойко Борисов игра за втория отбор на "Витоша" (Бистрица) в контрола срещу ЦСКА 1948, завършила 2:2. "Бистришките тигри" на два пъти повеждаха, а голобрадите "армейци" изравняваха.

През второто полувреме при резултат 1:1 съдията свири спорна дузпа за домакините от "Витоша" и зад топката застана премиерът. Вратарят на най-новия ЦСКА обаче парира изстрела му. В този момент реферът взе решение  дузпата да бъде пребита.




На тази дата: 25 август 1768 г. Джеймс Кук започва първата си експедиция

1768 г. Джеймс Кук започва първата си експедиция. На 13 юни 1755 г. Кук постъпва на служба като доброволец във военноморския флот и взима участие в Седемгодишната война между Англия и Франция. При постъпването си във флота, той е назначен като старши матрос, но месец по-късно е произведен в помощник-щурман, а след половин година - в боцман.

През 1763 г., след завършването на Седемгодишната война, Кук ръководи работите по заснемането и картирането на крайбрежието на островите Сен Пиер и Микелон. През 1764 г. е назначен за командир на кораба „Гринвил”, на който продължава заснемането на различни участъци от крайбрежието на Нюфаундленд, а през 1765 г. за кратко е командирован в Карибско море, където съставя лоция на Хондураския залив.

През 1768 г. Британското адмиралтейство пристъпва към организация на южна тихоокеанска експедиция, като поводът за нея става наблюдението на преминаването на планетата Венера пред диска на Слънцето на 3 юни 1769 г. През май 1768 г. от околосветско плаване се завръща Самюъл Уолис, който препоръчва наблюдението да се проведе на остров Таити. Наблюдението на Венера е само повод, а истинските причини за организирането на експедицията са откриването на т.нар. „Южен континент” и присъединяването на нови територии към Британската империя.

След известно колебание от страна на Адмиралтейството кандидатурата на Джеймс Кук се приема без условия и той е назначен за капитан на тримачтовия кораб „Индевър” - 375 т. Екипажът първоначално се състои от 98 човека, включително 13 войници. В експедицията се включват двама художници и учени: Чарлз Грийн, астроном; Джоузеф Банкс, млад, много богат човек, впоследствие основател на Британското африканско дружество и председател на Кралското географско дружество; шведския натуралист Даниел Карл Соландер, библиотекар на Британския музей. „Индевър” е снабден с продоволствия за година и половина и въоръжен с 22 оръдия.

На 25 август 1768 г. „Индевър” напуска Плимут, на 13 ноември пристига в Рио де Жанейро и на 7 декември отплава на юг. На 16 януари 1769 г. у югоизточната част на Огнена Земя Кук се укрива в залива Буен Сусесо, където неговите спътници слизат на брега и се срещат с местните жители. На 21 януари, след стихването на бурята „Индевър” продължава плаването си, на 25 януари заобикаля нос Хорн и на 13 април 1769 г. пристига на остров Таити.


Вицове, август 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Влак дерайлира в Сибир. Двама московчани се спасяват по чудо и шест дни треперят от студ. На седмият ден ги открива стар сибирчанин с брада и пушка:
- Откъде сте момчета?
- От Москва.
- И какво става с революцията?
- Коя революция?
- Тази която започнахме през 1917-та година?
- Охо-о-о, тя победи. След това социализъм, комунизъм, перестройка. Сега вече строим капитализма.
- Абе, хора, защо не съобщавате тук? Ние още влакове взривяваме!

***

В САЩ  90% от доларовите банкноти имат следи от кокаин, а в България, 90% от монетите имат следи от националната лотария!

***

На конкурса "Мис Свят" всички участнички били много притеснени, само на МисТайланд ѝ било през к*ра.

***

Изследователски кораб втори месец стои безцелно в морето. От скука екипажът започва да пие. Капитанът решава да изкорени вредния навик:
- От утре водката да се хвърли зад борда!
Надвисва гробна тишина, а от задната редица някой се обажда:
- Отдавна трябваше!
Вбесеният екипаж изригва:
- На вас, водолазите, кой ви е давал думата!?!

***

Докато пътува в градския автобус, на един завой, момиче пада в коленете на седящия до нея младеж. Той, видимо смутен , не знаейки какво да каже:
- 18 имаш ли?
Тя:
- Да!
- Сядай тогава....

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 24 август 2016 г.

Бойко Борисов на среща с турския премиер в петък

Турският премиер Бинали Йълдъръм е поискал среща с българския премиер Бойко Борисов. Заради това министър-председателят на България ще отиде в Истанбул за откриването на новия мост над Босфора в петък сутринта.

Първоначално Борисов планираше да пропусне събитието в Истанбул заради насрочените от германския канцлер Ангела Меркел берлински преговори с подбрана група от осем европейски премиери.
Според информация на "24 часа" след молбата от Турция Меркел се е съгласила да отложи разговорите и вместо да започнат в петък - 26 август, те ще се проведат от късния следобед на събота - 27 август. Така българският министър-председател ще може да информира своите европейски колеги какви са вижданията и исканията на Турция за изпълнението на споразумението на бежанската вълна.


Каварна дава 50 000 лева за изграждането на вече открит паметник на Ботев

Паметникът на Ботев, за чието изграждане община Каварна
 ще даде 50 000 лева  беше открит на 2 юни лично от
кметицата Нина Ставрева.
Общинския съвет на Каварна ще гласува 50 000 лева за изграждане на паметник на Христо Ботев в града. Абсурдното е, че паметникът на Ботев вече е построен и беше тържествено открит на 2 юни тази година лично от кметицата Нина Ставрева.

За изграждането му дълго време вървя кампания за събиране на дарения. В града бяха поставени десетки урни за волни пожертвувания и каварненци пускаха пари в тях. При откриването на бюста с гордост беше обявено, че той е изграден от даренията на каварненци.

Сега обаче те ще го платят втори път, този път от общинския бюджет. Скандалната схема е анонсирана като "актуализация на бюджета на общината" и вече е раздадена на общинарите като програма за сесията на общината следващата седмица.

Абсурдът беше огласен от предишния кмет Цонко Цонев във фейсбук. Цонев го определи като "свинщина и гавра".


САЩ ще ни пазят небето за седмица

За около седмица САЩ ще се включи в охраната на въздушното ни пространство. Това заяви след заседанието на правителството министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Днес на заседанието на Министерски съвет бе прието решение за съвместна охрана на въздушното ни пространство със САЩ. То ще започне на 9 септември и ще приключи на 16 септември. Мисията е мирновременна. Става дума за инициатива, която беше приета от нашите партньори от НАТО", обясни той.

Ненчев уточни, че в тази мисия ще участват два американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното пространство.

"Цялата мисия, която ще продължи за около седмица ще бъде изцяло на разноски на САЩ. Българската страна не дължи нищо по този договор", добави той.

Министър Ненчев категорично заяви, че България би могла и сама да изпълнява тази мисия.

"Разполагаме с достатъчно самолети МиГ - 29, които биха могли да се справят. В резултат на договора с Полша в рамките на месец ноември ще получим последните два двигателя и ще имаме още 3 изправни МиГ-29", добави министърът.

Ненчев припомни, че правителството отпусна 69 млн. лв. за още 10 ремонтирани двигатели за съветските самолети. Според него обаче не отпада варианта за съвместна охрана на въздушното ни пространство с Полша. По тази тема обаче трябвало да се водят допълнителни разговори.

Днес правителството взе решение да предложи на президента Росен Плевнелиев военния ни аташе в САЩ ген. Цанко Стойков за командир на ВСС.


Държавата ще изплати 1 802 000 лева на олимпийците

1 802 000 лева e общата сума, която държавата ще изплати за премии на спортистите за участието на олимпийските игри в Рио де Жанейро, информира министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на bTV.

Сребърната медалистка Мирела Демирева ще вземе 200 000 лв., а треньорът й 160 000 лв., Елица Янкова - 150 000 лв., а нейният наставник - 120 000 лв. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 000 лв., а треньорският им щаб - 236 250 лв. Премии има още за петите места на борците Владимир Дубов и Николай Байряков, за 7-те на Елис Гури (борба), Ивайло Иванов (джудо) и Невяна Владинова (художествена гимнастика) и за 8-те на Борислав Новачков, Михаил Ганев (борба), Ивет Лалова (лека атлетика) и Антоанета Бонева (спортна стрелба).

Той коментира и коментарите за изхарчени необосновано много държавни пари за спорт, без възвращаемост. 14-те спорта, които изпратиха свои представители в Рио за последния олимпийски цикъл от 4 г., са получили финансиране с публични средства в размер на 50 млн. лв., обясни Кралев. През тези четири години те са донесли на държавата 191 медала, като 145 са от европейски първенства, а 46 от световни първенства. Конкретно за олимпийска подготовка през 2016 г. 51-те наши спортисти на бразилската олимпиада са финансирани с 3 830 246 лв.

В периода 2013-2016 г. още 17 олимпийски спорта, които не са изпратили спортисти на олимпиадата, са получили 26 млн. лв. За периода тези спортове са донесли 33 медала за България, като 29 от европейски първенства, а 4 от световни.

„Нека погледнем държави като Финландия, Естония, Португалия и Австрия, които взеха по-малко медали от нас“, допълни Красен Кралев.
Той даде пример с публикация от в. "Хюриет", според която Турция, която има 8 медала от олимпиадата, е дала за всеки един от тях близо 258 млн. турски лири (151 млн. лв.).

„Ние спечелихме 3 медала, а изпуснахме още 4 - на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов. Реално те имаха възможност да спечелят медали, изпуснаха ги в последния момент и проблемът не е свързан с техните качества, тяхната подготовка или в тактиката им. Те имаха нужда от психолог, не издържаха на напрежението, не си повярваха“, коментира министър Кралев.
Той изтъкна, че на олимпиадата са се появили нови и млади лица в българския спорт с бъдеще като Елица Янкова (борба), Тихомир Иванов (лека атлетика), Панчо Пасков (фехтовка), Невяна Владинова (художествена гимнастика).

„Още преди заминаването на българските спортисти за Рио, имаше подготовка от определени кръгове да бъдем атакувани, като коментарите да бъдат подчинени на предстоящите президентски избори, заяви Красен Кралев. - Атаката започна още преди да заминем, като ни предричаха, че няма да вземем нито един медал. На 3-тия ден започнаха да питат къде са ни медалите, при положение че всички знаят, че силните ни спортове са в последните дни. Наричаха спортистите ни туристи, куфари.“
„Никога не се е строяло толкова много и не се е правило толкова за спортната инфраструктура в страната, както по времето на първото и сегашното правителство на Бойко Борисов. Правим максималното с ограничения бюджет, с който разполага министерството. Знам, че има проблеми, работим за разрешаването им, но не може всичко да стане за 1-2 години“, похвали се Красен Кралев и обеща, че ще съдейства да се ремонтират залите в Пловдив и Плевен, където тренират елитни лекоатлети като Габриела Петрова и Тихомир Иванов.


6,4 по Рихтер в Италия

Земетресение със сила 6,4 по Рихтер удари Италия. Засега се съобщава за 4 жертви - цяло едно семейство, в Акумоли и 2 Пескара дел Тронто. Има много ранени и затрупани под развалинител Ужасни са разрушенията в Аматриче.

Трусът е бил на дълбочина 4 км в централните райни на страната на 76 км югоизточно от град Перуджа. Последван е от много автършокове. Има много срутени постройки. Първоначално бе съобщено, че стихията е била 6,2 по скалата на Рихтер, но по-късно бе преоценена по-високо. Втори трус 5,4 е бил почувстван най-силно в Норсия.

Чак в Рим сгради са се разклатили в продължение на 20 секунди. Кметът на град Аматриче Серджо Пероци обяви по тв РАИ, че половината град е разрушен. много хора са под развалините, а пътищата към града са затрупани или прекъснати. Има и огромно срутване на земна маса върху мост, който всеки момент може да падне, добави градоначалникът.

Хората са изпаднали в паника, защото земетресение през 2009 година почти в същия район причини смъртта на над 300 души и остави след себе си големи разрушения. Тогава падна и купола на църквата "Свети Франциск" в Асизи, който е много близо до Перуджа.


На тази дата 24 август 79 г. Изригва вулкана Везувий и град Помпей изчезва под лавата

/Таралеж/

79 г. изригва вулканът Везувий. Градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел, хиляди хора загиват. Вулканът се извисява на височина 1277 м, близо до Неаполитанския залив в Италия. Кратерът му е с дълбочина 217 м и обиколка 1400 м.


В този ден по обяд вулканът се събудил внезапно, без никакъв знак в дните преди изригването, който да предупреди жителите на Помпей и да спомогне за избягването на човешки жертви.

Предхождащите земни трусове създали опасения за предстоящо земетресение. Изригването започнало с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава. След това вулканът изхвърлил огромни количества пепел, лава и газове в атмосферата. Черните облаци били пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града заваляла пемза, парчетата от която паднали като смъртоносни куршуми със скорост около 200 км/ч.

Когато след около 15 часа Везувий затихнал, голяма част от жителите му загинали от каменната градушка и задушливите газове. Оцелелите скоро ставнали жертва на лавата и високите температури. Повече от 1500 години градът лежи погребан под покривка от вулканична пепел и пемза, достигаща на места дълбочина до 25 м.

Днес това е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. През 20 в. са регистрирани шест големи изригвания на вулкана. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и било сравнително слабо. Въпреки това 45 души загинали, били опустошени няколко села, а базата на Съюзниците, разположена наблизо понесла сериозни щети - повредени били 88 бомбардировача B-25 „Мичъл”.


Вицове, август 2016 г.

Влиянието на една книга.

СмЕх/Таралеж/


Група опитни археолози по време на разкопки намерили група неопитни...

***

- Дядо, а с бабичката как се запозна?
- По интернет.
- Ама по онова време не е имало интернет?!
- Чакай, ти за коя бабичка питаш?

***

Успял българин на запад е този, който не се връща в България да си прави зъбите.

***

Отварям хладилника и гледам вътре едно желирано пиле се тресе от страх.
- Не се страхувай! - му викам. - Дошла съм за бира...

***

Седя си аз и гледам един филм и точно сцената, където тя ревнала под душа, после влиза нейният и са таковат 3 ЧАСА! И си мисля....
добре де, ама какъв бойлер е тоя, дето го имат?


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 23 август 2016 г.

Нинова отряза АБВ за коалиционно споразумение

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията не е съгласна с проекта на коалиционно споразумение, предложен от АБВ. Изявлението на Нинова бе след заседание на Изпълнителното бюро на социалистите. Тя обясни, че предложението на АБВ не отговаря на представата на БСП за коалиционна култура. Нинова също така отрече твърденията, че ген. Румен Радев е равноотдалечена за двете партии кандидатура за президент.

"Нашият кандидат е на БСП. Няма да позволим, както ГЕРБ позволяват на реформаторите да им извиват ръцете, нито аз ще се превръщам в Бойко Борисов, който търпи всички прищявки на реформаторите", заяви Нинова.
Тя допълни, че от БСП предлагат кандидатурата на ген. Радев да се подкрепя от инициативен комитет. И покани АБВ да се включат в този комитет, ако желаят. Нинова изтъкна, че по този начин генералът ще бъде подкрепен и от обществени организации, а не само от партии.

Самият ген. Радев е присъствал днес на заседанието на Изпълнителното бюрю и се е съгласил с така предложената формула за негова подкрепа.


Митко Цонев почина!

На 56 г. след прекаран тежък инсулт журналистът от БНТ Димитър Цонев почина, съобщи Военномедицинска академия.

Вчера шефът на ВМА ген. Николай Петров заяви, че състоянието на Цонев остава много тежко, обяснявайки, че органите му са били поддържани чрез апарати.
"Той получи и тежко белодробно усложнение. Засегната тежко е и централната нервна система", добави ген. Петров.

Димитър Цонев бе приет в реанимацията на Военна болница, след като получи масивен инсулт. Семейството се прибирало от почивка във Варна.

Цонев шофирал и се оплакал от главоболие и болки във врата. Именно тогава съпругата му помислила, че може би е нещо съдово.

После бе приет в реанимацията на Военна болница, направена му бе мозъчносъдова операция и лекарите дни наред се бореха с последиците от получения хеморагичен инсулт.

Колегите му от БНТ написаха:
"Днес почина нашият колега, обичаният телевизионен водещ Митко Цонев. От 14 август лекарите във ВМА се бореха за живота му след тежък инсулт. На 30 август Митко щеше да навърши 57 години. Трудно е да ти кажем "сбогом", Митко, ти винаги ще бъдеш с нас!
Със своя професионализъм ще останеш една от емблемите на Българската национална телевизия!  Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка! БНТ изказва дълбоки съболезнования на семейството на Димитър Цонев!
Поклон!"

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1986 - 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“.
От 1991 до 2002 г. е водещ „Новини“ по Канал 1 на Българската национална телевизия.
През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев.
От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на „БТК Груп“ след това отново се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с...“.
В годините е водещ още на предаванията "24/7" и "Лице в лице".
Автор е и на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.
Поклон пред светлата му памет!


През 1924-а Гео Милев пише статията си „Олимпиада“, актуална и днес

В края на миналата седмица приключиха XXXI-те Летни олимпийски игри. А преди 92 години приблизително по същото време завършват Игрите в Париж, които стават повод Гео Милев, под един от псевдонимите си – Р.Сл., да напише остра статия за спорта, културата, властта и връзките помежду им. Макар и писан преди близо цял век, текстът съдържа някои твърде смущаващи препратки и към нашето съвремие – за културната политика, за здравото тяло и грубия дух, за нуждата на правителствата от хора, които най-добре въобще да не мислят, дори за увеличението на цената на трамвайния билет „за слава и чест на отечеството“.

Статията бе споделена в социалните мрежи от писателя Христо Карастоянов, автор на книгата „Една и съща нощ“, посветена на Гео Милев. По романа проф. Иван Добчев постави и спектакъл на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.

Предлагаме ви „Олимпиада“ на Гео Милев, писана през 1924 г., след Олимпиадата в Париж и след Шестия национален събор на Съюза на гимнастическите дружества „Юнак“.

Олимпиада

(Спорт, култура и фашизъм)

От една-две години вече спортът става забележително явление в нашия културен живот; културен – понеже спортните клубове стоят в числото на „културните организации“, още и затова, че литературни вестници и списания имат постоянен отдел за „спорт и туризъм“; пък най-сетне и затова, че спорт и туризъм се насърчават щедро и любвеобилно от М-вото на народната просвета… Думата „явление“ е слаба в тоя случай. По-добре е да се каже: епидемия. Спортна епидемия. Стотици и хиляди младежи не мислят за нищо друго освен за мачове, голове и тимове – спортисти; или за екскурзии и изкачвания до Черни връх – туристи; пък най-сетне и за всевъзможни гимнастически игри – юнаци. Като мълния лети над цяла България девизът: Здрав дух в здраво тяло! Един девиз, от който поне българската младеж няма нужда. Българският народ има в изобилие и излишек „здраво тяло“, а липсва му „здрав дух“ – т.е. ум. А доколко здравият дух е плод на здраво тяло, може да се види от една манифестация на спортните организации. Напр. на Великден маршируват из София спортисти от цяла България: едри, загрубели момчета, със сиви лица, ниски чела и плоски очи – зад които не се вижда да пламти никакъв „здрав дух“… И не може да бъде иначе, когато тоя дух не се занимава с нищо друго освен с мачове, голове и тимове… Олимпиадата в Париж: България, Ирландия – 0:1 „в полза на Ирландия“. Тази радиограма (важно събитие!) се разглася чрез ръкописни плакати из целия град. Спортисти спят цяла нощ при радиостанцията да чакат радиограмата от Париж. И за нищо друго не мислят, за нищо друго не се интересуват. Девизът гласи: Здрав дух в здраво тяло! Интересът е: ритането на топката. Чрез развиването на краката се развива и умът в главата. По този начин прогресът на българската култура е обезпечен. Сигурно!

Затова М-вото на просветата полага особени грижи за спортните, туристически и юнашки дружества. То ги насърчава, то ги препоръчва на учащата се младеж. Когато ний бяхме учаща се младеж, вълнувахме се от пу други стремежи. Напр. спомням си, че в сряда и събота следобед се блъскахме и дори биехме пред вратата на училищната библиотека. Обаче днес учащата се младеж не само в сряда и събота, но през всичките дни на седмицата дискутира най-разпалено дали „Левски“ с право е спечелил един гол срещу „Славия“, дали спечеленият от ирландците гол на олимпиадата в Париж е бил правилен, или не. И понеже по тоя начин се осигурява културният напредък на нацията, правителството полага големи грижи за закрепването на младия наш спорт. За пътуване на спортните шампиони до Парижката олимпиада то отпуснало 4 милиона кървави народни пари. Но не стига това, та една събота пътниците от софийските трамваи бяха изнудвани с един лев свръх цената на билета – за олимпиадата; който не плати, е бил свалян с полиция от трамвая. За олимпиадата – т.е. за слава и чест на отечеството. Пък и нещо повече: състезанието на българските спортисти в Париж имало и политическо значение…

Политическото значение на спортните, юнашките и туристическите дружества е съвсем ясно. Впрочем всичко е политика. Знае се това. Туризмът подхранва любов към България, спортът и гимнастиката създават здрави тела и груби духове. Това е политиката. Политиката и правителството. Нужната за правителството политика. Нужни са кадри, закалени в дисциплина, фанатизирана в нападателност, изобщо – здрави тела, които по-малко да мислят, а най-добре е съвсем да не мислят. Мисленето е опасно. Властта никога не е имала интерес от хора, които мислят. И това е културната политика на властта: да се създадат хора, които по-малко мислят. Спортът е отлично средство за такава културна политика.

Само фашизмът има доблест да признае, че такава културна политика е връщане „от модерната цивилизация към средните векове“, е реакция – „в добрия смисъл на думата“… Но у нас такава културна политика няма доблест (понеже доблестта е голяма рядкост в България) да признае, че е фашизъм. Защото – що е фашизъм, ако не формиране на нелегална правителствена милиция? – Фашистите в Италия, преди да узурпират властта, бяха политическо гимнастическо дружество. Също спортистите и юнаците у нас. Те не са гимнастически организации за култивиране на физическото здраве, а една 200-хилядна фашистка милиция. Под плющенето на трикольора юнашките дружества у нас са също такива политически организации, както „турнферайните“ в Германия и „соколите“ в Чехословакия. Така наречената любов към отечеството, разпалена до националистически фанатизъм, е тяхната закваска. Иначе не би се дигало такъв шум с юнашкия събор. Няколко хиляди юнаци и юнакини шестват из софийските улици – с музика, със знамена, барабанчета. Някои от тях са въоръжени с чудовищни символи (от дърво) – най-варварски оръжия, като напр. боздугани, маждраци и пр. А някои, ясно и недвусмислено, носят на рамо брадви – емблемата на фашистите.

Тайният класов инстинкт на правителството подсказва твърде вярно защо трябва да се насърчават разните прояви на спорта.

Р.Сл.


"Калашников" стъпи на Шереметиево

"Калашников", производителят на култовите автомати AK-47, с които от близо 70 години е въоръжена руската армия и които са предпочитаното оръжие на редица военни групировки из всички континенти, отвори сувенирен магазин на московското летище Шереметиево.

Тениски, на които пише "I love АК", камуфлажни дрехи, шапки, чанти, чадъри и неизбежните химикалки, магнити и значки са сред артикулите, изложени в магазина, който се намира на връзката между влакчето и летищния комплекс.

Освен артикули, в магазина се предлагат и пластмасови имитации на автоматични пистолети и автомати.

"Калашников е една от най-популярните марки, които идват на ум на повечето хора, когато стане дума за Русия", заяви маркетинг директора на концерна Владимир Дмитриев в официално съобщение, цитирано от Reuters.

"С удоволствие представяме възможност на всеки да отнесе със себе си сувенир от Русия с нашата марка".
АК-47 има култов статус из целия свят, благодарение на ниските си производствени цени и абсолютната си издържливост при екстремни условия.

Автоматът е създаден през 1948 година и години наред въоръжаваше цялата армия на СССР, както и армиите на страните от Източния блок, включително България, която беше и страна-производител на автоматите в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). След разпадането на СССР лицензираното производство на автоматите продължи в редица страни извън Русия.

Много бунточнически части в Африка, Азия и Латинска Америка бяха и продължават да са въоръжавани с АК-47. През цялото съществуване на Източния блок продажбата на автомати "Калашников" формираше сериозно перо в доходите на комунистическите правителства.

Международното летище "Шереметиево" е най-голямото летище в Русия. Само за 2015-та през аеропорта са преминали 31 млн. пътници.


Мутри пазят частния плаж на Доган

Охранители са завардили плажа „Росенец“ и не допускат обикновени хора до него.

Наблизо е грандиозното имение, което се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и което хората вече наричат „Догановите сараи“.

Сигнал за случващото се подаде бургаската Организация за закрила на българските граждани, след като преди седмици мъж отишъл до малката ивица с джет и бил изготен, защото зоната била „частна собственост“.

Мъже от организацията решават да проверят и отиват на плажа в неделя заедно с приятели. Опънали си хавлиите на пясъка и към тях се приближил мъж, който се представил за охранител.

Казал, че плажът е частен и трябва да си тръгнат. Отдръпнал се и започнал да говори по телефона. След 20–30 минути пристигнали още двама мъже. И те обяснили, че плажът е частен, че било забранено за външни и че „шефът щял да се ядоса“.

Мъжете не се представили, казали, че са към „служба“, без да конкретизират каква точно.

От организацията ще сигнализират институциите относно „частния плаж“.

Такъв не може да съществува, няма такова понятие, категорична бе и министърката на туризма Николина Ангелкова. Плажовете са държавна собственост, добави тя и увери, че сигналът ще бъде проверен.

Този, който е нарушил закона, ще понесе отговорността си. Ще започне процедура, за да може ивицата да бъде актувана като плаж. След това министерството ще може да го отдаде под наем или на концесия, каза още Ангелкова.

Ще бъде направена съвместна проверка с МРРБ, под чиято шапка е Агенцията по кадастър, за да се провери как точно е образувана ивицата (дали чрез естествен процес или изкуствено), да бъде нанесена в кадастралните карти и да се актува, за да може да се отдава под наем или на концесия.

Това трябва да е свързано и с осигуряване на свободен достъп на всички, които искат да посетят плажа до „Догановите сараи“.