събота, 24 септември 2016 г.

Македония за разрушения ни паметник: Бил е незаконен

Скопие излезе с официална позиция относно унищожения български паметник на връх Каймак-Чалан. Според македонските власти паметната плоча, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е поставена незаконно.

В официално съобщение на македонското външно министерство се казва: "Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите", пише на сайта на македонското външно министерство.

Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз, съобщи БНТ.



Издигат Пьотр Толстой

Новоизбраният депутат от „Единна Русия“ Пьотр Толстой няма да бъде редови член на държавната Дума. На заседание на ръководството на управляващата партия в събота бяха определени кандидатите за ръководните постове в долната камара на руския парламент.

Предложенията са направени от лидера на „Единна Русия“ и премиер на Русия Дмитрий Медведев. Заместник-председателите на Думата ще са петима – това са Пьотр Толстой, Ирина Ярова, Александър Жуков, Владимир Василев и Сергей Неверов.

Телевизионният водещ Толстой бе избран за първи път за депутат миналата неделя.
На излизане от избирателната секция в Югоизточния район на Москва той бе посрещнат от екип на БНТ. На въпрос за отношенията на Русия с България той отговори:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

Това предизвика остри реакции в България. Политически партии призоваха за държавна реакция, а министърът на външните работи Даниел Митов заплаши Толстой със забрана да влиза в страната. Руският депутат-журналист вече има забрана да влиза в Украйна заради крайната си позиция в защита на руското анексиране на Крим.

Интересна е и друга кандидатура за зам.-председател на Думата. Ирина Ярова е вносител на пакет антитерористични закони, които бяха приети това лято. Те увеличават драстично правомощията на властите и дават почти безконтролен достъп до данните за потребителите от интернет доставчиците. Законите станаха известни като „Пакета Ярова“ и провокираха множество протести.

Дмитрий Медведев е предложил Вячеслав Володин за председател на Думата. Той ще заеме мястото на Сергей Наришкин, когото президентът Владимир Путин издигна в ръководител на Службата за външно разузнаване. Наришкин е включен в списъка със санкции на ЕС и преди две години му бе забранено да посещава България.



Открадната е гола статуя на Тръмп в естествен ръст

Гола статуя на милиардера Доналд Тръмп в естествен ръст, изложена в арт зоната Уинуд в Маями, щата Флорида, е открадната тази нощ от неизвестни лица. Според телевизия Дабъл ю Ес Ви Ен, излъчваща от Маями, група мъже натоварили статуята в пикап и я откарали в неизвестна посока. Очевидец успял да заснеме колата на похитителите и сега полицията издирва във връзка със случая собственика й - Педро Алехандро Родригес.

"Някой е решил да направи политически жест със създаването на тази статуя, някой пък - друг политически жест с нейното премахване", цитира телевизията коментар на посетител в арт зоната.

По-рано скулптурата се издигала край местна магистрала, но по искане на полицията била преместена, за да не "отвлича вниманието водачите на амтомобили".

Става дума за една от статуите в естествен ръст, представящи кандидат-президента на републиканците в САЩ в непривлекателна светлина, които са дело на творческия колектив "Индиклайн", обединяващ артисти, музиканти и кинодейци. Те разположиха в началото на месеца творбите си на оживени места в Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл и Кливланд, предаде БТА.

По данни на телевизия Дабъл ю Ес Ви Ен по-рано е имало опит да бъде открадната и статуя на Тръмп от щата Ню Джърси.



Божидар Димитров ще съди македонския журналист за поругаването на паметната плоча

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е готов да съди македонския журналист Миленко Неделковски за поругаването на паметната плоча на връх Каймакчалан. Историкът заяви, че ще предприеме тази крайна стъпка с  "особено удоволствие".

Пред Нова телевизия Божидар Димитров се аргументира, че като директор на НИМ той трябва да се грижи за българскорто културно наследство на територията на България и на българските етнически общности.

Той бе категоричен - македонците не са били измислени, когато се е водела битка на този исторически връх. "Македонстаката нация е една сръбска измислица, затова те са принудени да правят такива неща", коментира Димитров. На въпрос защо Македония реагира така срещу нас, след като България е първата държава, която ги признава, историкът заяви – "въобще не им пука".

И добави, че редовно се оскверняват паметници, надписи на църкви и др. Директорът на НИМ заяви нещо любопитно - бащата на Миленко Неделковски също имал лошо отношение към българското. Божидар Димитров разказа, че бащата е хвърлил димна бомба на местни българи поредна българска организация. По думите му за инцидента на бащата на Неделковски е даден добър урок от българите в Македония.


Трус от 5,6 по Рихтер в Румъния, разлюля и части от България

Силен трус с магнитуд 5,6 по Рихтер и епицентър в Румъния разлюля Силистра, Русе, Добрич и Варна, снощи около 2:20 часа.

Сеизмологичният сайт earthquaketrack.com локализира епицентъра до Вранча. Малко по-късно Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН отчете, че трусът е с дълбочина 54,3 км, а епицентърът му е на 153 км северно от Букурещ.

На тази дата 24 септември 1925 г. Правителство на България иска бежански заем от 3 000 000 английски лири

/Таралеж/

1925 г. Български бежански въпрос: 42- то Правителство на България депозира молба в Обществото на народите за отпускане на Бежански заем от 3 000 000 английски лири.
Бежанският въпрос е национален и социално-политически въпрос в България.

Той възниква в резултат на масовия приток на българи бежанци от Македония, Източна и Западна Тракия, Добруджа и Западните покрайнини, останали вън от пределите на свободната българска държава след ревизирането на Санстефанския мирен договор от 1878 г. от западноевропейските велики сили и последвалите Букурещки мирен договор от 1913 г., Цариградски договор от 1913 г. и Ньойския мирен договор от 1919 г.

Първият приток от български бежанци пристига в страната през 1878-1879 г. след изтеглянето на руските войски от южните български земи и потушаването на Кресненско-Разложкото въстание 1878-1879 г. Бежанците тогава са над 15 000 души.

Извършеното през 1885 г. Съединение на Източна Румелия с Княжество България става повод за рязка промяна в отношението на османското правителство към многобройното българско население, живеещо в Източна Тракия. В отговор на някои акции, предприемани от Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Одринско, местното българско население е подлагано на жесток терор, което принуждавало не малка част от него да търси спасение в България. След неуспешния край на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. страната е залята от нова голяма бежанска маса от Македония и Одринско. До избухването на Балканската война през 1912- 1913 г. броят на бежанското население в България възлиза на около 120 000 души.

Нов, още по-голям приток от български бежанци идва от територията на съседните балкански страни след военния погром на България в Междусъюзническата война от 1913 г. и Първата световна война от 1914-1918 г.

При подписване на Ньойския мирен договор през 1919 г. Гърция с помощта на западните съглашенски сили налага на България и т. нар. конвенция за "доброволно" изселване на населението между двете държави. След поражението на гръцката армия в Мала Азия през есента на 1922 г., атинското правителство забравя за тази спогодба и прогонва насилствено от Западна Тракия огромен брой българско население. Спогодбата Моллов - Кафандарис от 1927 г. само оформя това положение.

Последната значителна вълна от бежанци пристига в България след връщането на Южна Добруджа през 1940 г. По силата на последвалия Крайовски договор 1940 г. през есента от Северна Добруджа са изселени принудително около 70 000 души българи.

Положението на бежанското население в България е твърде тежко. Поради липса на средства българските правителства не са в състояние да му осигурят сносни условия за живот. Сключеният през 1926 г. бежански заем не довежда до съществена промяна на неговото социално-икономическо положение.


Вицове, септември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


- Скъпи, помниш ли в “Първичен инстинкт” Шарън Стоун в полицейския участък, как кръстосваше крака.
- Разбира се, че помня!
- Гад, такава! Това не си забравил, а хляб да купиш за вкъщи забрави?!

***

Има такива принцеси, дето, след като ги завоюваш, почваш да си мислиш:
"И що убих дракона, такава мила животинка беше...."

***

Двама българи отиват в Египет. Влизат и в Хеопсовата пирамида. В нея обаче е адски задух и колкото по-навътре влизат толкова по-задушно става… Накрая единия вече не издържа и вика на другия:
- Не мога повече, много задушно тука, аре пиши „К*Р“ и да излизаме!

***
- Кой е измислил секса?
- Как кой? Ами гърците! Нали те са измислили всичко!? След тях, обаче, римляните го усъвършенствали.
- Как?
- Като добавили жената...

***

Урок по зоология. Учителят пита Иванчо:
- Можеш ли по тези яйца да определиш, за коя птица става въпрос?
- Не мога – отговорил Иванчо.
- А по тези яйца?
- Не знам.
- А по тези?
- Не знам.
- Как ти е фамилията на тебе, бе - ядосал се учителят?
Иванчо се хванал за дюкяна и се провикнал:
- Определи по яйцата.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 23 септември 2016 г.

Каракачанов иска наказание за паметника, плаши, че няма да подкрепим Македония за ЕС

Председателят на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов изпрати писмо до македонския президент Георге Иванов заради поруганата плоча на българските войници на връх Каймак чалан (виж ТУК).

"Република България бе първата, която призна независимостта на Република Македония преди 25 години. Същевременно обаче в страната се толерират всевъзможни антибългарски прояви, което не е случайно. Остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ. И не само към българите, които живеят в България, а и тези, които живеят в Република Македония.

Последният подобен акт е на т.нар. „журналист“ Миленко Неделковски. Той съвсем публично и гордо обявява, че е разрушил паметната плоча на Каймак чалан. Стига дотам, че документира вандалския си акт и се хвали с „геройството“ си. Само че този господин разрушава паметника на над 3 хиляди български войника, много от които са родени в Македония.

Надявам се, г-н президент, Вие да сте инициатор въпросното лице Миленко Неделковски да бъде наказан според закона. Този човек, освен че е извършил престъпление, разрушавайки паметник, е извършил и престъпление към християнството – поругавайки паметник на загинали хора – нещо, което дори комунистическите атеистични власти не си позволяваха", пише в писмото си Каракачанов.

Той заявява, че ако не се предприемат действия срещу "престъпника", не само неговата партия ВМРО, но нито една партия в българския парламент няма да подкрепи македонската държава за ЕС и НАТО.

"Въпреки хубавите приказки, които говорите пред Европа и Брюксел, този път няма да бъде простено, ако това жалко дело не бъде наказано. Подобни античовешки, антиморални и антихристиянски прояви не може да бъдат толерирани.

Напомням Ви, г-н Иванов, че паметникът почита паметта на тези герои, които се биха със сърби, англичани и французи не за друго, а за да запазят Македония от второто сръбско робство.

Докато подобни изроди са на свобода и вилнеят с чукове, рушейки паметници, вместо да са в затвора и да чукат камъни, Македония няма как да докаже, че отстоява европейските и човешки ценности“, смята още Каракачанов.


В Беларус приеха думите на президента си: "Трябва да се съблечем и да работим" ... буквално! Видео


Македонски журналист брутално счупи паметна плоча на Каймакчалан

"Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот.

Мисијата комплетно завршена.

Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав".

Това е написал на профила си във Фейсбук Миленко Недялковски, македонски журналист. С тези думи той разказва за това как собственоръчно унищожава плоча, поставена на Каймакчалан по повод навършването на 100 години от една от най-големите битки, водени от българската армия през първата световна война. Недялковски е илюстрирал разказа си и със снимки.

През месец май военнослужещи от българската армия по собствена инициатива поставиха паметна плоча за "вечна слава и дълбок поклон пред героите от Българската армия, дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймакчалан през 1916 г.". Военният министър Николай Ненчев заяви, че ще награди тези военнослужещи.

Битката при Каймакчалан е една от най-големите битки на Солунския фронт през Първата световна война между войските Кралство Сърбия и Царство България. В тази битка сръбската армия дава огромни жертви.





Министърът на младежта и спорта Красен Кралев написа гневен пост в социалната мрежа по темата, която предизвика редица бурни коментари и може да предизвика международен скандал.


Кристалина Георгиева намекна, че може да се кандидатира за шеф на ООН

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева намекна, че може да се включи в надпреварата за генерален секретар на ООН, съобщи Франс прес.

На конференция, организирана от Института за мира в Ню Йорк, Георгиева обяви, че е поласкана от това, че много хора я окуражават да се кандидатира.

Като българка обаче ще кажа, че решението трябва да бъде взето от българското правителство, подчерта Георгиева.

Миналата седмица ГЕРБ намекна, че ще има новини по отношение на българската номинация за главен секретар на ООН, след като преди това се появиха слухове, че нашият кандидат Ирина Бокова ще бъде сменена с еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

Промяната не се случи, но премиерът Бойко Борисов обяви, че ако Бокова е била техен кандидат, са щели отдавна да я сменят.

Все пак стана ясно, че управляващите могат да преразгледат позицията си, ако не се класира на първо или второ място на гласуването на 26 септември.


На тази дата: 23 септември 1875 г. 15-годишният Били Хлапето- легендарен американски престъпник, е арестуван за първи път

1875 г. 15-годишният Хенри Маккарти (Били Хлапето) - легендарен американски престъпник, е арестуван за първи път. Баща му е неизвестен и до ден днешен, предполага се, че е умрял млад. Скоро след смъртта му Били и майка му Катрин - ирландска перачка, се преместват в Индиана, където тя се омъжва повторно, преди да издъхне от туберкулоза.

Той е бил нисък на ръст, със завладяващи сини очи, гладки бузи и издадени предни зъби. Много вестникарски репортери го описват като обаятелен и приятен. Били бил известен също като приветлива личност и шегаджия.

Според историците убитите от него са най-вероятно четирима: двама, които се заяждат с него по баровете, и двама заместник-шерифи. Хлапето започва престъпната си кариера като крадец на дрехи, после на добитък, а към края на живота си той се бие на губещата страна в междуособици в окръг Линкълн. Именно тогава шерифите успяват да арестуват за пръв път невръстния престъпник - датата е 23 септември 1875 г.

Корумпиран съдия го обвинява в убийството на местен шериф и Били е принуден да бяга от въжето. Сензационното му избавление е по първите страници на вестниците: с белезници на ръцете и окови на краката, Били успява да се измъкне, като преди това успява да се сдобие с пистолет и пушка и застрелва двама надзиратели. Три месеца по-късно той загива от ръката на шерифа Пат Гарет при неизяснени обстоятелства.


Били Хлапето - от убиец, до символ на Дивия Запад


Уилям Хенри Маккарти – един от примерите за това, как никому неизвестен престъпник и бандит, убиец на най-малко 8 души, може да се превърне в национална икона. Веднага ще се сетите за кого става дума, когато вместо рожденото му име, научите псевдонима му – Били Хлапето.

Според легендата Били Хлапето е убиец на 21 души, но по-правилно е да се приеме, че от куршумите му загиват само 8. Не е сигурно кога точно е роден. Историците, занимавали се с биографията му стигат до заключение, че се ражда на 23 ноември 1861 година в Ню Йорк. Баща му остава неизвестен, знае се, че майка му е Катрин Маккарти. Омъжва се повторно, но малко след сключването на втория си брак почива от туберкулоза.

Фактите около живота на Били Хлапето са много спорни, тъй като за него не е известно нищо, до момента, когато през 1881 година губернаторът на щата Ню Мексико обявява парична награда за главата му. Три години по-рано, през 1878 година Били Хлапето е признат за виновен за убийството на шерифа на Линкълн каунти – Уилям Брейди, извършено година по-рано по време на т.нар. “войни в Линкълн каунти”.

От този момент нататък Били Хлапето е обявен за престъпник и издирван от закона. В продължение на три години успява да се изплъзва на властите, докато е заловен през април 1881 година. Малко преди изпълнението на екзекуцията му, успява да избяга от затвора. През следващите няколко месеца скита с бандата си и се изплъзва на потерите от шерифи, изпратени да го заловят.

На 14 юли 1881 година шерифът Пат Гарет (амбициозен съдържател на бар, а преди това ловец на бизони) убива Били Хлапето. Превръщането му в легенда започва именно от този момент. Година по-късно убиецът му Пат Гарет издава сензационната биография, която нарича “Истинската история на Били Хлапето”. Това поставя началото на митологизирането на Уилям Хенри Маккарти, подвизавал се още като Хенри Антрим и Уилям Харисън Бони.

На 25 юли 2011 година, на провеждащият се всяка година в Денвър Brian Lebel’s Old West Show & Auction, единствената оригинална фотография, запечатала образа на Били Хлапето, е продадена за сумата от 2,3 милиона долара. За последните над 130 години образът на Били Хлапето се е превърнал в синоним на онези времена, когато Дивия запад е бил истински див Запад.


Вицове, септември 2016 г.

Кратко и ясно за чужденците.

СмЕх/Таралеж/


Баща,майка и малко момченце са застанали пред
клетката на слона в зоологическата градина,
слонът е възбуден и малкото дете пита майка си
с голямо любопитство:–Мамо,мамо,какво е това под слона?
–Нищо маминото...–отговаря възмутено тя.
А бащата си мърмори:–То и туй за майка ти е нищо...

***

Шест часа сутринта. В радиото се звъни. Чува се сънлив глас:
- Ало, радиото ли е?
- Да.
- Бихте ли намалили музиката?
- Ха, ха, ха. Защо сам не го намалиш?
- Не мога. То е в съседите...

***

Като се разхождаме с жена ми и видя някоя по-засукана жена ми е неудобно да я зяпам, аз казвам „гледай каква селяния". После я зяпаме и двамата.

***

В библиотеката:
- В тази книга намерих двадесет лева. Имате ли и други книги от същия автор?

***

Решили французите и англичаните да копаят тунел под Ла Манша.Поканили консултанти:американци, японци и българи.
Американците:
- Ще копаем две години от двете страни, гарантираме точност на среща на двата тунела 5 метра.
Японците:
- Изкопните работи ще отнемат месец, гарантираме точност 20 см
От България:
- Ще копаем две седмици. Точност не гарантираме, .....в краен случай ще има два тунела.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 22 септември 2016 г.

В същото време някъде в Ню Йорк

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи негова снимка с президента на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Не се съобщават допълнителни детайли за среща между държавните глави.

Вероятно това ще бъде последната среща между президентите на България и САЩ Росен Плевнелиев и Барак Обама. През януари и двамата ще напуснат постовете си – Плевнелиев реши да не се кандидатира за втори мандат, а Обама завършва втория си последен мандат.


И Варна празнува Независимостта на България

Снимка: "Таралеж"
Варна отбелязва 108 г. от провъзгласяването на Независимостта на България. Към 10:00 часа беше тържествено издигнато националното знаме на пл. „Независимост“, предава репортер на „Таралеж“.  

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за България.

С народни хора на площад “Независимост” в центъра на Варна приключи тържественото отбелязване на 108 години от обявяването на Независимостта на България.

Борисов: Сами да определяме съдбата си. Защото е в гените ни

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави българите за 108-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Борисов казва, че „фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава", му дава вяра в доброто бъдеще на страната ни.
Обявяването на Независимостта дава привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си, посочва Борисов.

„Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни", завършва поздравлението на Бойко Борисов.

Ето и целия му текст:

Скъпи сънародници,

Днес честваме едно от онези велики събития в нашата история, с които държавата и народът ни заслужиха правото си да вървят с гордо вдигнато чело през времето напред.

Обявяването на Независимостта на България беше онзи акт, който показа, че българският народ не само може да започне, но и да завърши едно дълго и трудно дело, каквото е националното освобождение – процес, който изисква обществено единение около значима кауза, вътрешнополитическо съгласие за защита на националния интерес, ловка дипломация. Той превърна България от обект в субект на световната политика.

За един народ може да се съди по събитията, с които се гордее. Фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава, ми дава вяра в доброто бъдеще на страната ни.

Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни.

Честит празник!


Първата дама на Азербайджан ще открие новоизградената крепост "Трапезица" в Търново

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева ще присъства на откриването на новореставрираната крепост "Трапезица" във Велико Търново днес. Събитието ще се състои от 15 ч. на едноименния хълм, а от 16 ч. в музея "Възраждане и учредително събрание" Алиева ще приеме званията доктор Хонорис Кауза на Великотърновския университет и "Почетен гражданин на Велико Търново". Очаква се тя да присъства и на проявите, посветени на 108-та годишнина от обявяването на Независимостта. Център на тържествата ще бъде във Велико Търново.

Първата дама на Азербайджан е председател на фондацията, която дари 1,2 милиона евро за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват, съобщава общината, цитирана от БТА. Средствата, предоставени от фондацията на Алиева, са вложени в реставрацията на част от северната крепостна стена, три средновековни църкви и централната туристическа алея.


На тази дата: 22 септември 1908 г. с Манифест е провъзгласена независимостта на България

/Таралеж/

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

ФЕРДИНАНД I

ПРИПОДПИСАЛИ: Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]".


Вицове, септември 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


Днес, както се разхождах, видях на стъклото на една чисто нова BMW X6 бележка:
"Обади ми се. Моника" и следваше номер на телефон. "Колко романтично!",
помислих си и преместих бележката на стъклото на един прогнил Голф 2-ка, паркиран наблизо...

***

Жена към мъжа си :
- Стига си пил, че детето не може да проходи от теб, като те гледа!

***

Съпругата поръчва:
- Ще изтичам за пет минутки до съседите, а ти разбърквай яденето през половин час.

***

Попитали радио Ереван:
- Какво е кавалерство?
- Държанието на един мъж към жената на друг мъж.

***

Хипопотомонстросескипедалиофобия – фобия от дълги думи. A после лекарите нямали чувство за хумор.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 21 септември 2016 г.

Свалиха статуя на Ленин от „Червения площад” в Ню Йорк

В град Ню Йорк демонтираха статуя на Ленин, която от 20 години увенчава покрива на сграда в жилищния комплекс „Червен площад”.

Съобщава се, че вероятно новите собственици на сградата – компанията Dermot, са решили да махнат Ленин от покрива.

Няма информация за по-нататъшната съдба на статуята, но според източници на Curbed, интерес да я получи има авторът на проекта „Червен площад” Майкъл Розен.

Петметровата статуя е дело на съветския скулптор Юрий Герасимов, но след разпадането на
СССР тя не е показвана в Русия.

Приятел на собственик на имот в „Червен площад” я намира преди 20 години и предлага да я сложат на покрива.



Толстой се майтапил! Има ли сме неадекватна оценка на изказването

Руският телевизионен водещ Пьотър Толстой, избран за депутат от листата на „Единна Русия”, нарече изказването си за България хумористично и увери, че не искал да обиди страната и гражданите й. Толстой поясни, че просто обърнал внимание на това, че руснаци активно купуват недвижими имоти на територията на България.

 „В това няма нищо лошо и не съм целил да обидя по никакъв начин България или българите”, подчерта той, цитиран от ТАСС. „Учудвам се на толкова неадекватната оценка на това напълно хумористично изказване”, добави новоизбраният депутат. Припомняме, че в Толстой, направи скандално изказване пред журналист на БНТ.

"Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия", заяви тогава Пьотр Толстой, който стана депутат от "Единна Русия" - партията на Путин, която спечели изборите. Знаете, кореспондентът на БНТ му пожела, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България, на което Толстой отговари: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".


Златните ни момичета с 1008 лв. пенсия, за Цвети - нищо!

1008 лв. месечно получават "златните момичета" заради бронзовия медал от Рио, но Цветелина Стоянова няма да получи нищо.

Тя заслужава да получи всичко, което се полага на момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, спечелил бронзов медал на олимпиадата в Рио, заяви треньорката Нешка Робева.

Думите й бяха подкрепени и от настоящата наставничка на националния отбор Ина Ананиева.

На Цвети Стоянова, която през юни падна от шестия етаж от блока, в който живее с баба си в столичния квартал "Надежда", не се полага премия за бронзовия медал.

Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 хиляди лева, а треньорският им щаб - 236 250 лева. Цвети я няма в този списък. Цвети беше част от отбора, но не игра в Рио.

Олимпийската пенсия ще бъде давана до края на живота и започва да се превежда след края на активната състезателна кариера.



Румънски и български роми мигрират масово в Калифорния

Според агенцията на САЩ за митниците и гранично патрулиране, почти 1800 роми са навлезли в страната от Мексико през 2016 т. Тази тенденция се е увеличила значително – през миналата година в страната са влезли 400 роми, а през 2008 г. по-малко от сто, пише NewEurope.

Растящите антимигрантски чувства в Европа са една от причините за увеличаването на ромите, най-вече от Източна Европа, мигриращи в Калифорния. Откакто България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г. голямо количество роми се мести в Западна Европа, срещайки съпротива от правителството и от общественото мнение. Заразди това ромското малцинство в Румъния и в България започва да гледа на САЩ като на нова цел за мигриране, която е приемана като значително по-готова да ги приеме.

„Хората са толкова отчаяни, че се опитват да поискат убежище в САЩ“, заяви Етел Брукс, председател на Европейския център за ромските права. Тази тенденция изглежда, че се е разпространила из цяла Румъния. Според Валериу Николае, специален представител по ромските въпроси към Съвета на Европа, той е предупредил посолството на САЩ в Букурещ преди пет години, че все повече роми ще се запътят към САЩ.

Мрежа от румънски и мексикански трафиканти на хора превозват ромите през океана, а след това им помагат да пресекат границата между САЩ и Мексико при Тихуана. Валериу Николае заяви, че цената за превозването е около 20 хил. евро на човек.


Кметът на Перущица: Всичко това е една политиеска лъжа

"Няма искан от мен подкуп. Първо добро утро на всички. Всичко това е една политиеска лъжа, скалъпена от тези, които загубиха тук изборите на местно ниво." Това заяви в ефира на Нова телевизия пуснатият наскоро от ареста кмет на Перущица Ради Минчев.

"Искам да кажа, че съдът категорично се произнесе на две инстанции. Убеден съм в своята невинност и искам бърз и справедлив процес" отсече Минчев.

"Много неща се изприказваха, само искам да кажа, че всичко е точно по този проект и не искам повече да коментирам", заяви кметът на Перущица относно проекта за укрепване на свлачището в града.

"Моето мнение е, че се обслужват политически интереси и затова съм обвинен", сподели кметът.

"Хора, не съм злоупотребил по никакъв начин с нищо. Винаги съм работил за благото на Перущица", обърна се той към гражданите и добави "Като приключи интервюто се качвам и заемам стола, на който са ме поставили тези хора."

Той заяви, че според него целта е той да бъде дискредитиран и не само. Тази интрига е, за да се дискредитира и партията, която представлява. "Не разбирам много от политически игри, но съм си направил тези изводи за себе си", каза Минчев.


Опонент на Путин напусна Русия

Опонент на Путин напусна страната. Журналистът Александр Сотник напусна Русия, заради заплахи. Това съобщи той във видеообръщение, преди да замине за Грузия. 

Александр Сотник често критикува Путин, но е обект на заплахи. В неговия канал в YouTube има над 120 000 последователи.

Видео



На тази дата: 21 септември 1933 г. започва съдебен процес във връзка с подпалването на Райхстага

/Таралеж/

1933 г. в Германия започва съдебен процес във връзка с подпалването на Райхстага. Лайпцигският процес се води срещу Маринус ван дер Любе, Ернст Торглер, Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

На 27 февруари 1933 г. избухва пожар в сградата на Райхстага. На сградата са нанесени значителни материални щети.

Задържан е нидерландският гражданин Маринус ван дер Любе. Доброволно се предава зам.-председателят на комунистическата група в Райхстага Ернст Торглер. На 9 март в берлинския ресторант „Байернхоф” са арестувани българите Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов.

Пожарът е повод за издаването на „Заповед на Райхпрезидента за защита на народа и държавата“ и разправа с политическите опоненти на Адолф Хитлер. Още на 3 март е задържан Ернст Телман - депутат и председател на Комунистическата партия на Германия, който обаче не е съден, а е държан в затвора и е разстрелян в концлагера Бухенвалд на 18 август 1944 г.

Доказателства по обвинението са събирани в продължение на шест месеца. Назначен е служебен защитник на обвиняемите е д-р П. Тайхарт. Тримата българи го отказват и Георги Димитров поема защитата. Съдия е председателят на ІV имперски съд д-р Вилхелм Бюрнер.

Свидетели на обвинението са полицейски служители, Херман Гьоринг и Йозеф Гьобелс. Събитията в Германия, международните протести и енергичната съдебна защита проведена от Георги Димитров превръщат процеса в световна новина.

На 31 декември прокурорът оттегля обвинението срещу обвиняемите Ернст Торглер, Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев. Те са оправдани от германския съд поради липса на доказателства. Българите са екстрадирани в СССР, тъй като в България ги очаква изпълнението на присъдите им по Закона за защита на държавата за участие в Септемврийското въстание от 1923 г.

Маринус ван дер Любе е осъден на смърт и е екзекутиран. След сигнал на берлински адвокат присъдата на Маринус ван дер Любе е отменена през 2008 г. на основание закон от 1998 г., който позволява реабилитиране на лица, осъдени в Нацистка Германия. Смъртната присъда е била издадена въз основа на незаконни препоръки на националсоциалистите.


Вицове, септември 2016 г.

Любящият съпруг винаги подкрепя съпругата си!

СмЕх/Таралеж/


Едно време хората от уважение си сваляха шапката, сега си свалят слушалките.

***

Доктор към пациент:
- Как ви подейства лекарството? - Прекрасно! На сина излекува кашлицата,на мен ми махна болката от кръста,а с останалото жената изми прозорците.

***

Семейство се прибира от почивка на море.
- Почти не ви личи, дори не сте почернели - посрещат ги близките им.
- Одраха ни кожите - отговарят двамата.

***

- А защо всички катаджии са дебели?
- Не са дебели, а големи. За удобство на шофьорите. За да ги виждат отдалеч.

***

Правило за здравословен живот:
"Закусвай като крал, обядвай като принц, вечеряй като просяк"
Абсолютно го спазвам:
Закусвам като крал - щом не искам да ям, значи няма пък!
Обядвам като принц - Може и да хапна.
Вечерям като просяк - Ям всичко, което намеря.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 20 септември 2016 г.

Депутати питат премиера няма ли да забрани на Толстой да идва в България

Депутатите Петър Славов и Методи Андреев внасят днес парламентарен въпрос към премиера Бойко Борисов във връзка с изказването на руския депутат от управляващото мнозинство Пьотр Толстой, че „ще купят цяла България, след като вече са купили половината от крайбрежието“.

Двамата депутати питат обсъждано ли е в Съвета по сигурност към Министерски съвет колко са закупените по българското Черноморие ваканционни и жилищни имоти, от граждани на държави, които не са членове на Европейския съюз, включително и чрез регистрирани в България юридически лица и проверява ли се с какъв произход са средствата, с които са купени имотите.

Славов и Андреев питат Борисов дали не смята, че скандалното изказване на Пьотр Толстой обижда всички български граждани и уронва националното ни достойнство и не е ли редно да му бъде забранено да посещава страната ни.

Според двамата депутати е притеснителен фактът, че съвсем наскоро е направен опит прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване, да бъде намален от 600 хиляди лева на 100 хиляди лева. Особено когато това се случва на фона на засиленото изкупуване на имоти по Черноморието от чуждестранни граждани, основно без гражданство в страна-членка на Европейския съюз.

Промяната е заложена в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, внесен в парламента от Министерски съвет.

„Тази инвестиция е една от предпоставките чужденец от държава извън Европейския съюз да започне процедура по получаване на българско гражданство“, смятат двамата депутати.


Цветлин Йовчев с "малък бизнес в областта на сигурността"

Бившият председател на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев е създал частно дружество за консултантски услуги в областта на сигурността на име "Сейф Сити Секюрити Проджектс".

Това обяви самият Йовчев в интервю за сутрешния блок на бТВ, като определи компанията си като "малък бизнес в областта на сигурността и информацията".

Той посочи, че работи с клиенти от Европа и Израел, като е представител с ексклузивни права, без да дава подробности за конкретните дейности и услуги, които предлага.

На въпрос дали бизнесът му не го поставя в конфликт на интереси спрямо дългогодишната му работа в службите за сигурност, Йовчев отговори, че компанията му не се занимава с "информация, която касае държавните структури".

"Човек, който е дал живота си за такива служби, никога няма да тръгне срещу тях", каза още бившият председател на ДАНС.

Справка в Търговския регистър показва, че компанията "Сейф Сити Секюрити Проджектс" ЕООД е регистриран в края на януари 2016 г. с 1000 лв. първоначален капитал, чийто едноличен собственик е Цветлин Йовчев.

Под описанието за предмет на дейност са изброени: разработване и внедряване на проекти, в това число консултантски услуги в областта на сигурността; доставка на технически средства, оборудване, системи и компоненти за тях; разработване на технологии и технически средства; техническа поддръжка и сервизно обслужване; търговско представителство, посредничество и агентство на местни и чуждестранни лица; консултации в областта на строителството и др.

Това е второто търговско дружество с участието на Йовчев след "Регулус Консулт" ЕООД, създадено през 2008 г. и впоследствие прехвърлено на друг бивш ръководител в ДАНС - Иван Драшков, преди да бъде преобразувано под името "Глобъл Кансалтинг".


Китайци, турци и Цветелина Бориславова в битка за летище Пловдив

Четирима кандидати подадоха документи за концесия на летище Пловдив, днес се отварят офертите. Интерес са проявили „Пампорово” АД, летищният оператор TAV Airports и "Кьошдере груп" на турския ексдепутат Ибрахим Кьошдере, най-голямата строителна компания в Китай “Чайна Канстръкшън”, както и партньорът на "Евро-китайска зона за икономическо развитие" - Hainan Longquanren Century Invest and Development Co.

Изискванията към кандидатите са да имат над 1 млн. лв. основен капитал и балансова или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не по малко от 20 млн. евро. Те трябва да имат опит над 5 години през последните 10 в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. пътници, както и товарооборот над 40 хил. тона годишно. Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранции за участие в размер на 150 хил. лв. Критериите за оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане - с относителна тежест 40 %, инвестиционна програма и програма за развитие. Концесията е за 35 години, за този период концесионерът трябва да инвестира задължително не по- малко от 35,267 млн. евро без ДДС, 16,791 млн. от които само през първите пет години.

Според генералния план на летището, действащ до 2033 година, там трябва да се изгради карго терминал, втори пътнически терминал, нов склад за горива. Пистата трябва да се удължи в източна посока с 400 м и да стигне до 2 900 м. Летище Пловдив е разположено на 12 км от града, построено е през 1932 година и до 80-те години на 20 век има редовни вътрешни полети. Впоследствие предимство имат карго и чартърите. През 2009 година бе открит новият терминал.В момента редовни полети от и до него поддържа само Райън еър с полети до Станстед, Лондон.

На тази дата: 20 септември 1916г. Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

Знаехте ли, че българският класик Иван Вазов е бил предложен за Нобеловата награда за литература за 1917 г.? Да, това е истина.

На този ден преди почти век професор Иван Шишманов (според други източници - председателят на БАН Ив. Е. Гешов) издига кандидатурата на Вазов за Нобелова награда за литература. Писателят вече е популярен в Швеция - през 1895 г. “Под игото” е преведен там.

Преводач на шведски е д-р Алфред Йенсен. През 1912 г. той вече е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с мисията да се срещне с български учени и писатели.

В спомените си приятелят на писателя Иван Шишманов пише, че когато Йенсен бил в България, хората от кръга "Мисъл" му говорили против Вазов. Смята се, че това може да е оказало влияние върху крайното решение на комисията. Йенсен бил преводач и близък приятел на Пенчо Славейков. Затова шведът поискал да предложи Славейков за престижната награда, но смъртта на поета осуетила това намерение.

За съжаление, през 1917 г. наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция).

Досега у нас кандидатите за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз.