събота, 5 ноември 2016 г.

САЩ и Русия в кибервойна

Русия има готовност да реагира и пресече американски кибератаки.

Това заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков по повод разкрития, че САЩ готвят дигитална атака.

“За обезпечаване на киберсигурността и информационната безопасност се взимат мерки на съответното ниво. Те са както в съответствие със сегашната обстановка, така и с оглед на заплахата, идваща от представители на други държави”, заявява Песков, цитиран от ТАСС.

Реакцията на Кремъл идва по повод съобщение на американския тв канал  NBC News, че военни хакери са проникнали в руската инфраструктура, включително електроразпределителната мрежа и дори в управленската система на Кремъл. 

Телевизията се позова на сигурни източници от спецслужбите на САЩ и на документи, с които разполагала. Същевременно въпросните източници посочили, че решение за атаки не е било взето, но въпреки това те били в ход. Това обаче създавало условия такова да бъде взето. Малко вероятно било САЩ да използват кибероръжие, но не било изключено това да стане при осъществяване на мащабна руска атака.

По-рано американските сили за сигурност и разузнавателните служби обвиниха Русия в целенасочени опити с кибератаки да повлияе на хода на президентските избори в САЩ.

Крайно оспорваният вот ще се проведе идния вторник, 8 ноември. Отдавна витаят съмнения, че Русия заставала зад кандидатурата на републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Не се изключват дори опити чрез кибератаки да се проваляе изборите в САЩ чрез фалшиви профили в социалните мрежи и изфабрикувани документи с цел избирателите да бъдат объркани и дезинформирани. Според германския в. “Билд” вече се разпространявали фалшиви имейли на Хилъри Клинтън, чиято преднина пред Тръмп се топи.


Любопитно: Индиец подари коли и жилища на служителите си

Бизнесменът от Индия Савджи Долакиа е подарил 1200 автомобила и 400 жилища на свои работници в чест на празника на светлината – Дивали, предаде CNN Money.

Компанията са Долакиа Hare Krishna Exports се занимава с износ на диаманти и наброява 5500 работници. Подаръци получават онези от тях, които демонстрират най-високи показатели. Общата стойност на подаръците възлиза на $7,7 млн.

Дивали е най-големият индуистки фестивал в Индия. По време на празника, работодателите правят подаръци на своите служители, но жестовете на Долакиа са необичайни. Той вече си е спечелил славата на един от най-щедрите бизнесмени в страната.

През 2014 г. Дхолакия подари на част от своите подчинени 200 жилища, 400 автомобила и 500 комплекта с бижута. По неговите думи, за 25 години откакто е на пазара, Hare Krishna Exports е достигнала отлични показатели.

Компанията изнася диаманти в над 70 страни по света на стойност около $700 млн. „Няма нищо по-ценно от нашите служители”, казва предприемачът.

Според проучване на CNN Money повечето индийски работници предпочитат да получат на празника най-вече пари и ваучери за подаръци, на второ място – мобилни устройства и на трето – битови уреди. Жилищата и колите са най-непопулярните отговори.


"Яневагейт": Борисов прави секс с "посетители" и снима клипчета с две камери

Излезе нова порция от записите по аферата "Яневагейт", публикувани от сайта "Биволъ", от която става ясно, че премиерът Бойко Борисов прави секс с "посетители" и записва клипчета с две камери, които след това гледа и обсъжда заедно с охраната си.

Новият запис е продължение на вече публикуван запис, в който бившата шефка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева споделя пред колежката си Румяна Ченалова и пред адвокат Момчил Мондешки, че ако е искала да преспи с Борисов, за да си реши проблема, е можела да го направи преди 5 години.

Ето какво казва Янева в стария запис:

Владимира Янева: Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години.

Я: Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл.

Я: Ся за к'во трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо.

Я: Няма смисъл си влизам в такава ситуация.

Я: Ти к'ъв мислиш ще ми бъде разговора с него?

Я: Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?

В новия запис разговорът между тримата продължава, като Мондешки разказва подробности около това с какво се сблъскват "посетителите" на Борисов и как заснетите секс клипове премиерът обсъжда с охраната си.

Ченалова: Е толкова ли па ниско?

Мондешки: Той е така и после разказва на всички квооо…

Янева: Моля ти се…

М: С кого, с коя, клипчета си прави, има две камери в тва, после ги рас… с охраната много се забавляват…

Ч: Е…

М: Ловят се на бас дали от първия или от втория път. Там е страшно!

Я: Ми естествено.

М: Цинично е. Вечер се събират на карти, люпят семки и обсъждат клипчето.

Ч: Много е грозно т'ва.

М: Хахаххахаа, добре, че (не се разбира). Добре извинявай, т'ва не е…

Скандалната поредица от записи беше омаловажена от всички действащи лица в нея, в това число и от премиера Бойко Борисов, който ги определи като "две каки си говорят".

По-рано вчера стана ясно, че прокуратурата е възобновила разследването по случая със записите на разговори между съдийките Румяна Ченалова, Владимира Янева и адв. Момчил Мондешки.


Днес мислете, защото: "после ебенье нема каенье"! Видео

Днес е ден за размисъл преди местните избори. Мислете днес, за да не мислите след изборите!

На тази дата: 5 ноември 1957 г. в Пловдив е открит паметника на съветския воин „Альоша”

1957 г.  откриват паметника на съветския воин „Альоша” в Пловдив. Негови автори са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков.

Паметникът е издигнат на второто по височина тепе на Пловдив - „Бунарджика”, и е в близост до паметника на Александър II и на руските войски, освободили Пловдив от османско владичество. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин” с цевта надолу. Обърнат е на изток към Русия.

За прототип на „Альоша” е послужил Алексей Иванович Скурлатов, жител на селцето Налобиха в Косихинския район на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. Участва в най-голямата танкова битка край Курск, служи в 217-а танкова бригада и 234-ти артилерийски корпус.

През 1944 г., докато Скурлатов работи по възстановяване на телефонната линия София - Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно за изработка на фигурата на войника. Външността му олицетворява руския воин - висок, рус, със сини очи.

Любопитен факт е, че самият Алексей Скурлатов не подозира за своя гранитен двойник в България почти четвърт век до 1981 година, когато е оповестено истинското име на войника, от чийто лик скулпторите са почерпили вдъхновение. Алексей получава покана да посети Пловдив и вижда „Альоша“ за пръв път точно на своята 60-а годишнина.


Вицове, ноември 2016 г.

Добро утро!

СмЕх/Таралеж/


Жена към мъжа си:
- Най-после научих котката да пишка в тоалетната върху вестник!
- Сега, ако я научиш и да изчаква, докато си дочета вестника..., браво ще ти кажа!

***

Статистика: Мъжете правят секс 1.5 пъти повече от жените....
Въпрос: С кого?

***

- Знаеш ли, че във Финландия глобата за превишена скорост е 10 на сто от приходите на нарушителя. Дори олигарсите не я превишават.
- Да бе? Я виж този колко бързо кара!
- Този е безработен.

***

Когато някой ти дава водка, значи има водка. Когато ти дава акъл, значи няма водка.

***

Лекарите в една болница обявили стачка и изпратили писмо с исканията си на Москов. Министърът казал, че ще им отговори, след като дойде фармацевт да разчете писмото.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


петък, 4 ноември 2016 г.

Когато кмет забрави да благодари на премиера! Видео

Какво става, когато при посещение на премиера Бойко Борисов в дадено населено място, в официалната част кметът забрави да му благодари за оказаната помощ и направените инвестиции? Самият премиер го подсеща. Или поне това се случва при посещението на Борисов в Благоевград в сряда (2 ноември), показа предаването "Господари на ефира".

"Ела си благодари ти", призовава го Борисов в края на официалната част и избутва кмета пред микрофона. Камбитов се опитва да излезе от ситуацията, като казва, че е забравил да благодари, а има много поводи за това. "И колко пара ти дадох миналия път", пита премиерът. "Аз, ако почна, времето няма да стигне", отговаря, усмихвайки се, кметът и започва да изрежда суми.

Видео

Плевнелиев пред Би Би Си: Русия се опитва да раздели и отслаби Европа

Снимка: архив, Reuters
"Русия се опитва да раздели и отслаби Европа", заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си.

Той предупреждава за засилване на руското влияние в България и из цяла Европа и призовава за по-силна линия на поведение от страна на Стария континент. Все още не сме се завърнали към Студената война, но живеем във време, наречено от президента "студено мирно време", предава Би Би Си.

Заплахата днес не е толкова от атака на руски танкове срещу Европа, колкото от опити да се разделя континента с влияние, аргументира се Плевнелиев.

"Играта в Европа днес е не да има истинска война и да се стреля срещу врага, играта на Путин е да направи останалите държави зависими. Това, към което днес Русия се стреми и да постигне е да отслаби Европа, да я раздели и да я направи зависима", заявява българският президент, цитиран от Би Би Си.

На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година, продължава Росен Плевнелиев.

Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, посочва българският президент пред и Би Би Си, пише в качената в сайта на президентството информация за интервюто.

“Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация - казва държавният глава. - В резултат на кибератаките и на свикания Консултативен съвет за национална сигурност по темата, беше постигнато съгласие с всички политически партии и беше изработена нова Национална стратегия за киберсигурност, която вече е в процес на изпълнение".

В интервюто държавният глава отново изразява разочарование от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

„Бях шокиран и натъжен, след като видях резултатите от референдума. Никой не го очакваше. И съм притеснен, когато виждаме как Обединеното Кралство по някакъв начин се изолира на своя собствен остров. Притеснен съм, когато виждаме марша на популисти и националисти, включително в Обединеното Кралство. И според мен не беше съвпадение това, че повечето от водачите на кампанията за Брекзит се оттеглиха веднага след това. Това просто е безотговорна политика. Трябва да стоиш зад това, което проповядваш“, казва президентът Росен Плевнелиев.

„Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир“, посочва държавният глава, запитан как случилото се във Великобритания ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа.

„Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно. Обединеното кралство има силна позиция и е много надежден партньор по всички тези въпроси. Затова Брекзит наистина ме натъжава, но оставаме партньори в НАТО. И ако Брекзитът ще завърши с развод, въпреки, че не харесвам това сравнение, то аз се надявам, че ние ще останем възможно най-близки приятели“, коментира Плевнелиев.

По отношение на мигрантската криза българския президент е категоричен, че съществуващите множество кризи в Европа, една от които е нелегалната имиграция, могат да бъдат разрешени само чрез общо европейско решение.

„Няма как да се справим сами с предизвикателства като тероризма, отношенията с Русия, кризата в Украйна, кризата в Гърция и миграцията. Това просто не е възможно. Единствено устойчивото решение е чрез постигането на общо европейско решение. И много се надявам, че и други европейски лидери ще го разберат и се надявам, че вървим в тази посока. Не е чак толкова трудно това да се случи. Вече се правят стъпки в тази посока. Днес Европа защитава много по-добре своите граници в сравнение с миналата година“, казва още президентът Плевнелиев.

„Отстояваме общата европейска сигурност и не допускаме големи групи хора просто да се придвижват през нашата територия, без каквато и да е регистрация и контрол. Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат. Не виждаме противоречие в това, да спазваме човешките права и да охраняваме своите граници. И смятаме, че това е задължение на всяка държава - най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите - заявява още държавният глава. - Сега ЕС постига прогрес в тази насока, както и по отношение на интегрирането на мигрантите. Има напредък и по отношение на разбирането, че трябва да се търси решение на миграционната криза в дългосрочен план. И аз съм уверен, че много скоро ще имаме общо европейско решение. Беше създадена нова институция, отделени са и значителни средства от бюджета на ЕС за разрешаването на този въпрос. Така че днес Европа е много по-добре подготвена, в сравнение с 2015 година. Но все още не можем да се похвалим, че сме решили този проблем по един устойчив и ефективен начин“.


Днес свършва предизборната кампания

Предизборната кампания приключва днес, а събота е ден за размисъл. До приключване на изборния ден в неделя е забранено агитирането.

ГЕРБ ще закрие кампанията си с концерт в Античния театър в Пловдив, на който ще присъстват премиерът Бойко Борисов, кандидатите за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и Пламен Манушев и шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов. Сред участниците са Пламен и Иво, Дара и Михаела Маринова от Х фактор, "Rewind", Поли Генова, Любо Киров, Веселин Маринов, "Българе", Трио Сопрано, Уникалните гласове.

Кандидатът на БСП ген. Румен Радев ще бъде на концерт в Карлово, където ще се срещне с граждани. Той подготвя сериозно събитие за закриване на кампанията преди балотажа.

Кампанията на Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти") приключи снощи с факелно шествие в София, а на Трайчо Трайков (Реформаторски блок) - със среща с граждани в Плевен.

Според анализаторите кампанията отново е била по-скоро вяла, но по-активна от предишни пъти. Липсвали са сериозните политически дебати и обсъждането на политически теми. Експертите допускат с голяма вероятност следващият президент да бъде генерал Румен Радев, неясен резултат на изборите и сериозно договаряне между партиите.


Фотофакт: Конска маршрутка

Конска маршрутка заменя 5 автобусни линии от град Омск до близките села.

Първи сняг в София

Първи сняг в София ни изненада днес рано сутрин. На няколко места из столицата заваля, а някъде дори се образува лека снежна покривка.

В Кварталите "Люлин", "Драгалевци" и "Бояна" осъмнаха с първия сняг, а първи снежинки паднаха и в Перник.

На тази дата: 4 ноември 1922 г. откриват гробницата на фараона Тутанкамон

1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет. Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата Осемнадесетата фараонска династия, управлявала Египет векове наред.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона”. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона”.

По онова време Хауърд Картър е сред най-големите капацитети в египтологията. Изучава древната цивилизация още от юноша, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „Бени Хасан”. Години по-късно Картър се запознава с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, включително издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон 

През ноември 1922 г. археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля. 

Картър използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология според съвременните разбирания. В онези години обаче точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части. 

В Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.


Вицове, ноември 2016 г.

Когато закъсняваш за медитация...

СмЕх/Таралеж/


Потънал кораб. Към самотен остров след цяла нощ плуване едва-едва, с последни сили се приближава по чудо оцелял пасажер. На острова го чака също по чудо оцеляла жена му:
- И къде се мота цял ден, ако мога да знам? Корабът потъна още вчера!

***

Хората се делят на две категории: първата имат чувство за хумор, а втората имат чувството, че са от първата.

***

– Виж, татко, айфонът ми сам си минава на зимното часово време. – За тези пари трябва да минава из къщи и да сверява всичките часовници!

***

- Според теб кой е по-умен: мъжете или жените?
- Разбира се, жените. Нима си виждал някога жена, която да се омъжи само за това, че избраникът и има красиви крака?

***

Един руснак отишъл при художник да го нарисува. Художникът го пита:
-Как да ви нарисувам,господине?
-В героична поза-отговорил руснакът.
-И каква е тази героична поза?
-Ами пред мен бутилка водка и аз я гледам с отвращение...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Фотофакт: Не се смейте! Димящият „Адмирал Кузнецов" го взеха на буксир за Сирия

Димящият „Адмирал Кузнецов" вече пътува на буксир за Сирия, съобщават световните агенции и документират факта със снимки. След като всички държави по пътя на самолетоносача отказаха да го заредят с гориво се наложи да продължи на буксир. 

В момента го влачат със скорост 10 възела и се очаква да доплава до Сирия след 3 дни. Флагманът на руския флот, влезе в Средиземно море съпроводен от редица насмешки от страна на западните медии.

Прокурорка забранила на катаджия да спира сина ѝ

Райна Бачева
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура в Благоевград заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че искането е заради резултати от проверка на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е била образувано по сигнал на директора на полицията в Благоевград.

Проверката показала, че на 18 октомври около полунощ двама пътни полицаи спрели сина на Балева, който шофирал с включени халогенни светлини, което е нарушение по Закона да движение по пътищата (ЗДвП). Полицаите съставили фиш и същия ден сутринта по мобилния телефон на единия от тях позвънила прокурор Бачева, която му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ в Районна прокуратура – Благоевград. В 16.30 часа прокурор Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служите да се яви в кабинета ѝ.

В около 17.00 часа същия ден полицаят отишъл в кабинета на прокурорката, която показала на полицая снимка на фиша, съставен на сина ѝ, обяснила му, че санкционираният шофьор е нейният син и му заявила, че констатираното нарушение е незначително, а синът ѝ въобще не е следвало да бъде санкциониран. Полицейският служител обяснил на прокурор Бачева, че съставяйки фиша за допуснато нарушение по ЗДвП са изпълнили служебните си задължения, а прокурор Бачева настоявала, че синът ѝ бил санкциониран неправилно. Тя разяснила на полицейския служител, че проблемът не е в размера на санкцията, а в това, че момчето е спряно за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина ѝ и му разпоредила повече този автомобил да не се спира.

Изисквайки привилегировано отношение към себе си и към сина си, прокурор Бачева е нарушила стандартите за етично поведение, които забраняват на магистратите да се възползват от служебното си положение с цел извличане на лична облага и въвеждат задължение магистратите да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото, се казва в съобщение на прокуратурата.

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева.


Лозан Панов ще поиска нова проверка по "Яневагейт

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще поиска нова проверка по записите "Яневагейт" след излязлото вчера в "Труд" интервю на третия и досега неоткриваем от Висшия съдебен съвет (ВСС) участник в записите - Момчил Мондешки.

Това заяви Панов преди началото на заседанието на съвета. По думите му е много жалко, че Мондешки е трябвало да се обърне към медии, за да говори за записите, вместо прокуратурата и ВСС да го потърсят.

В началото на годината съветът прекрати проверката за записите, като констатира, че няма нарушение на етичния кодекс. Тогава стана известно, че Мондешки не е бил открит. По-късно през лятото прокуратурата спря досъдебното производство с мотив, че не може да намери човека, който е направил записите.


Нов трус от пета степен разлюля Италия

Нов трус с магнитуд 5 по скалата на Рихтер разлюля централна Италия снощи. Това е поредният от силните трусове, регистрирани напоследък в един и същи район.

Според информацията на Американския геофизичен институт, земетресението е било много плитко, само на 10 км дълбочина, с епицентър недалеч от град Перуджа.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, магнитудът на труса е бил 4,8, а дълбочината му - 8 км.

Не се съобщава за жертви и разрушения.


Любопитно: Как са си представяли 2000 - та година през 1910 г. във Франция

Националната библиотека на Франция има невероятна колекция с илюстрации от 1910 г., които изобразяват как са си представяли  всекидневието през 2000 - та година.









































На тази дата: 3 ноември 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб с кучето Лайка на борда

1957 г. СССР изстрелва космическия кораб „Спутник-2”. На борда се намира кучето Лайка, първото живо същество от Земята, което излиза в орбита. Мисията е без завръщане, така че Лайка може да се счита и за първата известна жертва на космическите полети. 

Спътниците са изстреляни от космодрума Байконур с ракета-носител „Спутник”. Сателитът съдържа няколко отделения за радиопредаватели, телеметрична система, програмиращо устройство, система за регенерация и температурен контрол на кабината, и ред научни инструменти.

Техническите и биологични данни се предават посредством телеметричната система, която изпраща данни на Земята посредством 15-минутни сеанси за всяка орбита. Два фотометъра на борда на спътника измерват слънчевата радиация (ултравиолет и рентген), както и космическите лъчи. 

След достигане на орбита връхният конус се отделя успешно, но Блок А на апарата не успява да се отдели както е планирано. Това възпрепятства нормалното функциониране на системата за термичен контрол. Освен това част от изолацията се откъсва и температурата във вътрешността на апарата достига до 40 градуса Целзий. Счита се, че поради това Лайка оцелява само няколко часа след старта, вместо 10 дни както е планирано. 

Любопитен факт е, че истинската причина и време на смъртта на Лайка не са оповестени чак до 2002 г. Вместо това се твърди, че кучето загива в резултат на привършване на кислорода или (както СССР настоява) тя е подложена на евтаназия преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя и пътя за полет на човек и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в Космоса.

За да се адаптира кучето към ограниченото пространство на малката кабина на „Спутник-2”, то било държано за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Освен това кучета били поставени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата, както и в симулатори, в които те трябвало да свикнат с шумовете на кораба. 

Според документи на НАСА Лайка е била поставена в сателита на 31 октомври 1957 г. - четири дни преди старта на мисията. Температурата на площадката за излитане била необичайно ниска за това време на годината и се наложило контейнерът да бъде свързан чрез маркучи с климатик, който да поддържа контейнера на Лайка топъл. Двама асистенти непрекъснато наблюдавали Лайка преди полета.

Малко преди изстрелването козината на Лайка била намазана със слаб алкохолен разтвор и след това внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори (електроди) били намазани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди.

Тясната кабина на „Спутник-2” позволявала на кучето да лежи или да стои и била с мека облицовка. Въздушната система осигурявала кислород, а охлаждащият вентилатор бил настроен да се включи, когато температурата в кабината превиши 15°C. 

Сензорите показват, че по време на изстрелването, стойностите на пулса й били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, те намалели, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята, явен показател за стрес. Данни, че Лайка е жива, са получавани приблизително от 5 до 7 часа от полета. По план Лайка е трябвало да бъде умъртвена с храна след 10 дни. 

Постепенно орбитата на „Спутник-2” се снижава, той навлиза обратно в плътните слоеве на земната атмосфера и прекратява съществуването си на 14 април 1958 г., 162 дни след изстрелването му.


Вицове, ноември 2016 г.

Когато откриваха паметник на рублата в Уляновска
област през 2004 г. не са очаквали, че ще дойде и този
момент.

СмЕх/Таралеж/


Каменният век.Той и Тя се приготвят за тържеството по случай убития мамут.Тя пита:
- Какво листо да си сложа? Смокиново или дъбово?
- Сложи си от коприва - на бала ще има хулигани!

***

- А тези наденички са от яребица, така ли?
- Общо взето - да. Е, вярно е, че добавяме и конско месо...
- В каква пропорция?
- 50/50 - една яребица и един кон.

***

Една муха кацнала на рога на бивол. Долита друга муха и я пита:
- Какво правиш?
- Не ме закачай ма, не виждаш ли че орем!

***

Възхитителен женски диалог:
- Господи, какво да му кажа?!
- Ами...кажи му истината!
- Коя истина...
- Не знам...измисли нещо!

***

Български сюжет за порно филм:
Тя вика водопроводчик, той може най-рано сряда, в сряда му излиза нещо, отлага за петък, чупи му се колата, праща плочкаджия.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 2 ноември 2016 г.

Христо Иванов: Самопризназнията на Мондешки са достатъчни за отнемането на адвокатските му права

"Самопризназнията на Мондешки са достатъчни за отнемането на адвокатските му права"

Това написа бившият министър на правосъдието в профила си във "Фейсбук" във връзка с интервюто на Момчил Мондешки за вестник "Труд". Мондешки е третият събеседник в разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова, който за първи път коментира излезлите преди година записи. 

В неговата версия, която той предпочете да не представя пред съдебния съвет или прокуратурата записите са правени от Ченалова с диктофон, а тя била говорила "с Христо Иванов и Прокопиев", че ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Според Мондешки съдържанието на разговорите е измислено.

Ето още какво написа Христо Иванов:

Прокуратурата да се сезира - втори участник в Яневагейт потвърди автентичността на записите!
Адв. Мондешки, който не можа да бъде намерен от ВСС и Прокуратурата, за да разкаже дали е участник в разговора със съдиите Янева и Ченалова, е предпочел да се срещне по същата тема с Петьо Блъсков и е дал интервю, в което потвърждава автентичността на записите от аферата Яневагейт. Преди това тяхната автентичност беше потвърдена и от Ченалова, а третата участничка – Янева – пред ВСС казала, че не си спомня, но не е отрекла.

Да повторим - никой от тримата замесени не отрича, че това, което чухме, действително е казано от тях, а двама го признават изрично.

Наред с това експертиза, изготвена от "Бивол", също потвърди автентичността на записите. ВСС се позова на експертиза на ПРБ, която установявала манипулации, но без да се уточни дали тяхното естество е такова, че да води до промяна на смисъла на казаното.

Имаме ново, поредно, обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от Бивол, поради което отново

призовавам прокуратурата да се сезира направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират

че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително на главния прокурор. За независима проверка призова и ЕК на две места в доклада си от януари 2016 г. и вероятно това ще е и основен критерий за оценка на напредъка в следващия доклад, както и централна тема в доклада на специалната прокурорска проверка.
Разбира се, целта на цялото упражнение на Блъсков със "спонтанното" самопризнание на Мондешки (надлежно размножено през всички други отвори на Пеевската отделителна система) е да се обори съдържанието на разговорите. Мондешки твърди, че тримата с Янева и Ченалова са се разбрали да си говорят "измислени истории", като идеята им била "да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и, как да кажа – пикантно за определени хора".

Така произведените записи щели да бъдат "застраховка" за Янева и Ченалова, "гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват

В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем в бъдеще."
Фактически, адв. Мондешки се опитва да ни убеди, че с наивността на семинарист от планинско село е приел да участва в подготовка за изнудване чрез злепоставяне на хора на властови позиции. Това са самопризнания, които нашата прокуратура може и да не успее да превърне в обвинителен акт, но са съвсем достатъчни, за да му се отнемат моментално адвокатските права.

Впрочем, това е вече пореден опит за спектакъл в същото направление. Преди няколко седмици в ПИК излязоха други записи, на които Ченалова разговаря с врачка, и това трябваше също да убеди публиката,

че всичко чуто дотук (за поръчката за опраскване на Борисов, за проявеното съчувствие в нарушение на служебните задължения към Янева от Цацаров и Георги Колев) е жълта фалшивка. След като първият опит се оказа безуспешен, последва нов - Борисов обяви, че записите се произвеждат серийно в студио. Сега следва ход с Мондешки, който с помощта на Блъсков развива премиерското съчинение за звукозаписното студио в домашни условия. Всички тези напъни издават сериозно безпокойство.

Втората цел е да бъда омаскарен аз и "кръгът Капитал"

Мондешки твърди: "По-късно Ченалова ми каза, че е говорила с определени хора, спомена Христо Иванов и близки до Прокопиев, че ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта "Биволъ". "Всъщност Мондешки съобщава това, което прокуратурата не разбира вече няколко месеца - записите злепоставят Борисов и Цацаров, което налага да се разследва в тяхната посока.

Декларирам готовността си да съдействам по всякакъв начин на проверка на съдържанието на записите и на твърденията на Мондешки в това интервю

включително дали съм разговарял с Ченалова, дали съм бил в състояние да й помогна и дали съм го направил (като се има предвид, че тя беше уволнена по мое предложение за дисциплинарно наказание). Готов съм да предоставя трафични данни и всичко друго необходимо. За целта обаче трябва да има сериозна проверка на съдържанието!

Приемам, че прокуратурата трябва да провери дали записите са произведени така, както описва Мондешки. Но доколкото интервюто и записите са достъпни за всички и са отворени не само за прокурорски интерпретации,

прокуратурата не може да игнорира това, което здравият разум навежда

1. Защо Мондешки в този момент е решил така публично да се опозори (защото интервюто не го спасява, а закопава)?

2. Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС, а вероятно и есемесите и вайбър съобщенията. И нищо чудно! – когато човек се застрахова пред хората, от които зависи, той не приказва измислици, а се осигурява с реално компрометиращи ги факти.

Обратното би означавало, че тримата са имали за цел не да се спасяват, а да се злепоставят сами себе си. И най-интелигентното същество в цялата конфигурация е кучето.

3. Да не говорим, че в записите се съдържат и други самоинкриминиращи твърдения като изнасянето на папки и пр., които изобщо не се вписват в Труп-ния сценарий.

Разбира се, както отбелязва и ЕК, проверката на прокуратурата, за да е убедителна за обществото, трябва да е свободна от всякакви съмнения за влияние от заинтересованите лица. Затова главният прокурор Сотир Цацаров трябва да намери начин да се отстрани. Наред с това като допълнителна гаранция за обективност е необходимо прокуратурата да се обърне към Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, която провежда специализираната прокурорска проверка у нас, и да поиска активизирането на схемата за менторство към

службата, при която прокурор/и от друга страна членка работят като ментори - в случая на българския прокурор, който ще извършва проверката. Подобен подход се прилага от службата в момента в Гърция и би бил добра гаранция за ефективност.

И, накрая, момчета, по-сериозно! Разбирам нервността ви, че идват двата доклада, че всички опити за размиване на мониторинга и специалната проверка на прокуратурата се провалят

че този сюжет не изчезва, а все се връща да ви преследва, че пропагандната ви машина произвежда все по-малко въздействие, че ако изгубите Мондешки като адвокат, губите важно звено за контрол на останките на КТБ, че никой не е сигурен в пазарлъците за нов председател на ВАС и членове на бъдещия ВСС, а това води до хаос, и прочее и прочее. Но със сигурност можете повече от това! Вярвам във вас, както казва Юнкер на Борисов :)

И две думи към нормалните хора в прокуратурата, ДАНС и МВР - палачинката ще се обърне по-скоро рано, отколкото късно, а накрая изобщо ще изпадне от тигана. Не се позорете да слугувате на тези мутри!


Във Венецуела вече не броят пари. Мерят ги

На деликатесен щанд в източен Каракас продавачът Хумберто Гонзалес маха резените сирене от кантара и слага отгоре купчини боливари. Местната валута до такава степен е загубила стойността си, че много магазини я мерят, вместо да я броят, разказва Bloomberg.

"Тъжно е. На този етап мисля, че сиренето струва повече", отбелязва Гонзалес.
Един от най-ясните сигнали, че хиперинфлацията идва в южнамериканската страна, е фактът, че правителството отказва да публикува редовно данни за цените. Скоро обаче ситуацията ще напомня на най-хаотичните епизоди от този тип в историята - Германия след Първата световна, Югославия през 90те и Зимбабве преди няколко години.

"Когато се започне претеглянето на пари, това е знак за прекомерна инфлация", отбелязва Хесус Касик, финансов директор на консултантска фирма.

Някога една от най-силните валути в света, днес боливарът е по-скоро досада. За дребни покупки са нужни стотици банкноти. Преди пазар местните пълнят сакове с тях, а магазинерите крия хиляди в кутии и преливащи шкафове. Колко точно е инфлацията не е ясно, но експертите все пак правят някакви предположения - между 200% и 1500%.

Доскоро правителството отказваше дори да печата пари с по-голяма деноминация. Най-голямата банкнота - от 100 боливара - струва под цент. Преди седмица управляващите обаче в крайна сметка тихо поискали от пет компании да дадат оферти за по-големи банкноти - 500, 1000, 5000, 10 000 и дори 20 000. Крайна дата - коледните празници и коледните бонуси. Подобна поръчка обичайно отнема 4 до 6 месеца, но сега ще се работи ускорено - няма да се променя дизайна на банкнотите, просто ще се смени цвета и ще се добавят нули.

Икономистът Стийв Ханке, специалист по случаите на хиперинфлация, който и българите познават от своя сблъсък с нея, заяви, че ре-деноминирането на банкноти "е размахване на белия флаг. Никой не иска да го прави, но в крайна сметка бива принуден".

Друг проблем е и че кешът свършва - банкоматите не смогват, банките също, всеки ден пред тях има опашки, а 40% от местните дори нямат банкови сметки. Огромна част от работещите в страната получават парите си на ръка.

Същевременно някои имат толкова банкноти, че не знаят какво да правят с тях. Бремер Родригес, 25-годишен собственик на пекарна в покрайнините на столицата, описва как всеки ден офисът му се запълва със стотици хиляди банкноти, преди да може да ги депозира в банката.

"Чувствам се като Пабло Ескобар. Планини от кеш, всеки ден все повече и повече", казва той.


Любопитно: Украинец смени името си на iPhone 7

20-годишен младеж смени името си на Айфон 7, след като магазин за електроника в Киев предложил безплатни модели на първите пет души, които се прекръстят, съобщава ABC.

Украинецът толкова много искал най-новия модел на Apple, че веднага се втурнал към общината. Все пак в Украйна новият телефон струва 850 долара, докато смяната на името става само символичните  2 долара.

Олександър Турин, който вече е Айфон 7 Турин, вече може да се похвали с новата джаджа, макар семейството му да не подкрепя напълно радикалните действия, на които е готов само заради един телефон.

Смелчагата споделя, че не би искал един ден децата му да носят името на Айфон, затова планира да се върне към рожденото си име, когато се ожени.


Кой не пляска, няма да гласува за ген. Радев

Лора Караджова пее "Оставам тук", изгряващата звезда Наско изпълнява "Отивам там и ме няма", а Богдан Томов - "Пълна лудница". "Кой не пляска, няма да гласува с № 13", обявява той и зала 3 на НДК избухва в ритмични ръкопляскания.

Така стартира празничната вечер на младежи от БСП снощи в столичния Дворец на културата. През първия половин час Лора с бляскаво оскъдно облекло събира очите на младежите заедно с още две красавици на сцената, целият в бяло Наско обявява "знам, че някои от вас са дошли отдалече" и си спечелва овациите на по-мургавите симпатизанти на БСП в млада възраст от задните редове, а костюмираният водещ Богдан Томов слага край на купона и кани на сцената лидерът на партията Корнелия Нинова и кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.


На тази дата: 2 ноември 1988 г. Плъзва първият компютърен червей създаден от Робърт Морис

1988 г. в Интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис. Днес той е бизнесмен, професор в Масачузетския университет. Чете лекции и е консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към университета.

По времето, когато създава компютърния вирус, Робърт е студент. За да скрие факта, че е създал вируса в университета „Корнел”, където учи, Морис пуска „червея” от Технологичния институт в Масачузетс. Пренася го на дискета и невъзмутимо го пуска в действие. Виртуалната гадина започва да се репродуцира безконтролно, заразявайки над 6000 компютъра, или една десета от всички PC системи тогава.

Федералният съд го подвежда под отговорност на 26 юли 1989 г. Морис се оправдава, че е създал вируса, за да преброи колко компютри са свързани към интернет. Година по-късно студентът научава и наказанието за своето престъпление. Магистратите го осъждат условно на три години. Заедно с това Робърт Морис трябва да положи 400 часа общественополезен труд и да плати глоба от 10 500 долара.





Вицове, октомври 2016 г.

Емирът на Дубай и кралицата на Великобритания...

СмЕх/Таралеж/


- Къде ходиш бе, изрод?! Цял ден те няма. Трябваше да ходим при мама...
- Ходих да играя шах...
- Какъв шах бе, я се виж, целият вониш на ракия!!!
- Е ти к'во искаш ма, на шах ли да ти мириша?!

***

- Имате ли фланелка с надпис "Полов гигант?"
- Да. Какъв размер искате?
- S...

***

Един приятел спечели екскурзия до Китай и сега е там...
Опитва се да спечели екскурзия обратно!

***

Лондон. Нощ. Мъгла.
- Господине, извинете! Турист съм и не мога да се ориентирам в това лошо време... Накъде се намира Темза?
- Натам - сочи непознатият.
- Нищо не се вижда! Сигурен ли сте?
- Да. От нея излизам...

***

Извънземен каца в Европа и пита таксиметров шофьор: "Как е ситуацията, кажете ми с две думи." Шофьорът казва "Добре е." "Кажете по-подробно." - "Не е добре."

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


вторник, 1 ноември 2016 г.

Роднини на предадените на Ердоган ще съдят България в Страсбург

Снимка: Хюриет /Анадолската агенция
Близките на част от предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи бТВ. Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което властите считат, че е използвано от привърженици на Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат на 15 юли.

ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите, пише в днешния си брой в. "Сега".

Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати само след 24-часов престой у нас. Според МВР те не са подавали молби за статут. Близките им обаче твърдят точно обратното:

"Казах му: " България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище". Той ми каза: "Ок, ще го направим." Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: "Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: "Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер", казва пред бТВ живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените - Сонер.

Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в безопасност в България - до следващото им обаждане.

"Обади се отново и каза: "Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук." Бяхме шокирани", заяви Хайдар, син на друг от задържаните.

Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова те са отказали и адвокат, и убежище. Тя твърди, че подчинените ѝ не са извършили никакво нарушение. Преди време тя призна, че турците са били с валидни документи, а след това извади версията, че били върнати, защото лагерът в Любимец бил препълнен.

"От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин", обяснява и бившият главен редактор на в. "Заман - България" Мехмед Юмер.

"Правовата държава по някаква причина може би временно е отменена. В един момент ние се превръщаме в маша точно на репресиите на режима на Ердоган. Мисля си, че като мине малко време, ще се срамуваме от този епизод", казва и преподавателят по европейско право в СУ д-р Христо Христев.


Без коментар за Би Ти Ви

Обявиха конкурс за логото на българското председателство в Съвета на ЕС

В Министерския съвет на 1 ноември ще бъде обявен конкурсът за лого на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Ще бъде представен и първият клип за председателството, свързан с конкурса за лого, съобщиха от правителствената пресслужба.

В пресконференцията ще участват посланик Любомир Иванов, директор на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, и Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР.