събота, 24 декември 2016 г.

Патриарх Неофит: Никой около нас да не остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов

Българският патриарх Неофит отправи традиционното си приветствие към българите за настъпващото Рождество Христово.

"Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква, обични братя и сестри, в тихата и свята нощ на Рождеството на Божия син сърцата и мислите ни отново се устремяват към Витлеемската пещера, където с раждането на Богомладенеца за целия свят настъпи нова епоха и откъдето за всеки изгря нова надежда и вече никой не е сам, защото с нас е Бог, казва в приветствието си към българите Негово светейшество.

Патриарх Неофит призовава: В тази нощ на радостта и на надеждата бързаме и ние заедно с пасторите и мъдреците да се поклоним пред величието на безпределната Божия любов, да прославим заради нас и нашето спасение въплътилият се Бог и да приемем светлина от незалязващата светлина, изгряла в нашия свят с идването на Богомладенеца. Вестта за Христовото раждане отново оттеква навсякъде около нас: в нашите храмове и в нашите домове, в нашите души и в нашите сърца, тържествено възвестявайки настъпването на благоприятната Господна година и началото на Богодаруваното ни Спасение.

В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот и призовава към Себе си всички отрудени и обременени, онеправдани и обезнадеждени, защото такава е Божията Свята воля - бедните духом да наследят Царството, плачещите да се утешат, гладните и жадни за правда да се наситят, чистите по сърце да видят Бога и всички да се нарекат синове Божии и Божии приятели и да наследят Царството, приготвено за чедата на Небесния ни Отец още от Създание Мира.

Затова възлюбени, нека в тази нощ отворим сърцата и душите си за радостта на Рождеството на Спасителя и за всички наши ближни, които са в недостиг и нужда, в беда и в лишение, в страдание и безутешност и като видим в тях Самият днес раждащ се за нас Господ, да бъдем негови истински следовници и подражатели в изява на онази дейна любов, на който сам Той ни учеше и към която ни призоваваше. Нека в святата и благословена нощ на Рождеството проблесналата с идването на Богомладенеца светлина грее навсякъде около нас и чрез нас, свидетелствайки за величието на Божия промисъл и за необятната Божия любов и грижа за всички нас, казва още в посланието си към българите патриарх Неофит.

Сътворените по Негов образ и по Негово подобие любими и свидни Негови чеда в светлата нощ на Боговъплъщението отечески поздравявам всички вас, верните чеда на Светата ни Църква с настъпващият Рождественски празник и отправям Първосветителски благосов към събралите се около празничната трапеза на Бъдни вечер за мирни и щастливи дни, за благоденствие на вашите домове, обични чеда и близки.

Благодатта, мирът и любовта на Раждащият се Богомладенец да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово!", завършва патриархът.


Фотофакт: "Златна обувка" за Бойко Борисов

Премиерът в оставка Бойко Борисов получи „Златна обувка” за голмайстор №1 на коледния турнир за ветерани в комплекс „Царско село”.  Борисов се появи на терена с екипа на Витоша (Бистрица) и дори вкара гол на Станимир Стоилов. Централният нападател на "тигрите" направи хеттрик и даде две асистенции за победата със 7:4 в малкия финал срещу Левски.

Трите гола донесоха на Борисов втори голмайсторски приз в турнира. Но този път за най-добрия реализатор домакинът Стойне Манолов даде и копие на „Златната обувка”.


Какво се пие в Русия - водка, антифриз и препарат за вана

Отвън изглежда като изоставен обор, заобиколен от заснежени полета. Вътре обаче руската полиция намери мини завод за водка, който можел да пласира хиляди литри на черно.

Почти индустриалното оборудване, открито в сградата на входа на село Кучки, на стотина километра северно от Москва, е само едно от лицата на трафик, който обхваща от дестилирана в семейната кухня водка до парфюмиран препарат за вана, който доведе до смъртта на повече от 70 души тази седмица в Сибир.

Няколко часа след намесата на силите на реда пластмасовите варели, електронните дисплеи и дългата няколко метра поточна линия за бутилиране остават непокътнати.

В натрупаните кашони полицията и служителите на държавния орган за регулация на пазара на алкохолни напитки (РАР) са преброили над 100 000 половинлитрови бутилки, с отлично подправени етикети и бандероли.

Всяка бутилка, за по-малко от две евро, излиза до три пъти по-евтино от законната водка. И е опасна за здравето. "Не знаем от какво са правели тази водка", подчертава говорителят на РАР Александър Куликов.

Поне инсталациите изглеждат относително чисти. При предишна проверка в друг обор "работеха в кал до колене", спомня си той.

След като забраниха продажбата на алкохол нощно време и в будките и увеличиха акцизите, властите сега се съсредоточават върху тези незаконни производители в борбата си срещу нарушения с пагубни за здравето на руснаците последствия.

Благодарение на засилено междуведомствено сътрудничество са разбити над 170 незаконни цеха и са конфискувани над 37 милиона литра от октомври 2015 г., когато влезе в сила наредбата, която възлага тази задача на РАР.

Както признава Куликов, целта не е само санитарна, а и бюджетна, тъй като РАР е подчинен на министерството на финансите. "Незаконните производители не плащат данъци", напомня той.

Освен това законът вече задължава законните търговци да са свързани с електронен регистър, който проследява всяка бутилка от производството до продажбата. Това прави почти невъзможна всякаква продажба на незаконно произведен алкохол.
В резултат на това, след няколко години упадък, официалната статистика показва скок в продажбите на водка тази година, което е знак, че черният пазар е в отстъпление.

Специалистът по въпросите на алкохола Вадим Дробиз смята, че делът на черния пазар в твърдите алкохоли е спаднал от 65 процента миналата година на 50 процента през настоящата. Според него трудно може да се постигне нещо по-добро, защото около 25 милиона руснаци нямат достатъчно пари да пазаруват алкохол по законен път.

По липса на средства най-бедните стигат дотам да прибягнат до козметични продукти, продукти за почистване или антифриз за коли, които вземат хиляди жертви в бившия Съветски съюз.

Миналия уикенд в Иркутск (Сибир) над 70 души починаха от пиене на препарат за вана, съдържащ метанол - отровна форма на алкохол.

В края на 2014 г., когато инфлацията растеше главоломно, а покупателната способност на руснаците рязко спадаше, Владимир Путин изрази безпокойство от механичното увеличение на цените на водката върху консумацията на алкохол менте. Минималната законова цена бе понижена и оттогава се е покачила съвсем леко до 190 рубли за половин литър, което е около три евро.

Действително, историята показва на руснаците, че борбата с алкохолизма трябва да се води внимателно. В началото на Първата световна война наложеният от император Николай Втори сух режим насърчава дестилирането на алкохол менте и обезсърчава войската. В края на 80-те години водената от Михаил Горбачов кампания срещу алкохолизма усили непопулярността на бащата на Перестройката.

В санитарно отношение обаче мерките от последните години дават плод. За десет години смъртността от алкохол е спаднала наполовина, а продължителността на живот, която през 90-те години бе спаднала до тревожно ниски равнища, отново се покачва.
"Злоупотребите намаляват", потвърждава Евгений Брюн, директор на Центъра по токсикология в Москва. Той отбелязва, че регистрираните отравяния са намалели с 30 процента за три години.
"Трябва обаче да се отиде по-далеч" казва лекарят и изразява безпокойство от появилото се неотдавна явление "аптечно алкохолизиране".

На растящ успех се радва ликьорът от глог. Той е предназначен за борба с високото кръвно или безсънието и се продава по няколко десетки евроцента флакона. С него човек може да се напие евтино. Същото важи за някои козметични лосиони, чиито продажби нарастват.

Засега ликьорът от глог се толерира от властите, които искат по-добре да контролират разпространението му. Министерството на здравеопазването предвижда да ограничи продаваните флакони до 25 мл. Министерството на финансите пък иска да го таксува като алкохол.

След драмата в Иркутск Владимир Путин нареди на правителството да затегне регламента за продажба на съдържащи алкохол хранителни, козметични и фармацевтични течности, за да се понижи потреблението им, без обаче да говори за забрана, за каквато призовават някои хора.

Според експерта Вадим Дробиз разликата всъщност е в производството: законно продаваните фармацевтични продукти и лосиони са относително безопасни, за разлика от домашно произведените ментета.

Така например жертвите в Иркутск са пили препарат за вана, който имитирал известна марка есенция от глог, но в него обичайният етанол бил заменен с метанол.

Затова експертът предупреждава да не се въвежда твърди строго законодателство над продукти, които за милиони руснаци са единственият начин да се напият.

"Дано не увеличат цените им до тази на законната водка! По-добре пенсионерът да пие продаван в аптеките ликьор от глог вместо някое менте", казва той.

Жермен Моайон от Франс прес


На тази дата: 24 декември 1865 г. ветерани създават Ку Клукс Клан

1865 г. ветерани от Армията на Конфедерацията от Гражданската война в САЩ създават организация Ку Клукс Клан. Те се събират в град Пюласки, щата Тенеси, и решават да създадат тайна организация, като нейна цел е да възстанови бялото превъзходство след гражданската война.

Основатели на организацията са съдия Томас Джоунс с още шест свои съратници. Чрез преследване на политическите кандидати от Севера, политическите „предатели” и освободените роби, Ку Клукс Клан се противопоставя на Възстановяването в Юга.

Един от първите лидери на ККК е Натан Бедфорд Форест, който е бивш генерал от армиите на Юга, той сформира организация „за защита на белите жени”, но през 1869 г. поради несъгласие с все по-свирепите й акции нарежда да се разпусне.

През 1867 г. в Нешвил делегати от щатите на бившата Конфедерация оформят структурата на Невидимата империя на Юга. Тя е оглавявана от Великия маг. На него са подчинени т.нар. дракони, титани и циклопи. Ку-Клукс-клан носели бели мантии, покриващи телата им изцяло. На главите сио носели най-типичният и отличителен атрибут, сс които е запомнена организацията, а именно маските или островърхите бели качулки, под които се криели.

Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на Южняшкия елит, който смята жестокостите за основна причина на продължаващата окупация от страна на федералните войски. Ку-клукс-клан запада в периода 1868-1870 г., и е забранена от президента Юлисис Грант през 1871 г.

През 1915 г. в Атланта се сформира втора организация със същото име от Уилям Симънс. Тя съществува най-вече като „братство за правене на пари” и се стреми да запази „ценностите” на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и на останалите имигранти в САЩ.

Най-голямо развитие организацията има при лидера Хирам Уесли Еванс (1922-1939), той привлича много държавни служители от щатите Тексас, Оклахома, Индиана, Орегон и Мейн. Членската маса под неговото ръководство достига 4 млн. души (1925).


Вицове, декември 2016 г.

Студентско общежитие в Копенхаген, Дания.

СмЕх/Таралеж/


Мечтата на фотографа, снимащ коледни банкети.
- Веднъж да му платят за снимките и втори път, двойно да му платят да изтрие всичко.

***

Лекари препоръчват от днес постепенно да се увеличи с една чашка алкохола, за да се избегне алкохолния шок по Нова година...

***

- Как си с латинския, че не мога да си преведа една сентенция!?
- Попаднал си на точния човек! Изчел съм де що има латинско!
- "Хомо хомини лупус ест?"
- Буквално ти превеждам... "лупкат се хората!"

***

Уважаеми дами,
когато пишете „липсва ми уют“, уточнявайте къде слагате ударението!

***

Шотландец върви през пустинята. Започнала да го мъчи неописуема жажда. Стигнал той до една сергия, на която младеж от Габрово продавал вратовръзки.
– Умирам от жажда. Моля те, дай ми малко вода… – помолил шотландеца.
– Нямам вода, но пък можеш да си купиш една вратовръзка! – отвърнало габровчето.
– Не искам вратовръзки, нужна ми е вода! – едва прошепнал шотландецът.
– Хубаво де, не искаш вратовръзка. Но за да видиш, че и аз съм човек, ще ти кажа, че зад онези дюни има ресторант. Там със сигурност имат вода.
Два часа по-късно, шотландеца се върнал, ни жив – ни умрял. Пълзял на четири крака, с изплезен език.
– Защо се връщаш, не намери ли ресторанта? – попитало габровчето.
– Намерих го, но баща ти каза, че няма да ме пусне вътре без вратовръзка…

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 23 декември 2016 г.

Радан Кънев: Реформаторите и ГЕРБ унижиха десния избирател

Ръководството на Реформаторския блок се подложи на тежко унижение от ГЕРБ, след като взе мандата за съставяне на кабинет, разнася го една седмица и накрая нищо не стана. По този начин бяха унижени и десните избиратели, а това вече истински ме дразни. Така обобщи ситуацията от последната седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев в петък пред бТВ.

Според него решението на премиера в оставка Бойко Борисов да докара държавата до нови избори е "гавра с много хора". Той даде за пример малкия бизнес и администрацията, които винаги са засегнати при идването на нова власт.

По думите на Кънев темата със служебното правителство и отказът на президента Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет не е интересна за хората. На въпроса нарушил ли е президентът конституцията той отговори: "Пише ли срок в конституцията – не пише. Ядат ли се служебни правителства? Нямам личен коментар, не ме е вълнувало”.

"Гласоподавателите не се интересуват от това дали президентът Росен Плевнелиев е спазил конституцията, не се интересуват и от служебния кабинет, който ще бъде назначен на 22 януари. За тях е важно какво ще стане на редовните избори. Без съмнение ние ще влезем в следващото Народно събрание", каза още Радан Кънев.
Кънев уточни, че новият му политически проект се доближава много по ценности и платформа с този на бившия правосъден министър Христо Иванов. По думите му между двамата има подадена ръка за сътрудничество, но това ще стане едва след избора на ръководство на "Да, България".

Радан Кънев смята, че ДСБ със сигурност ще влезе в следващия парламент, без да влиза в обединения, независимо какво сочат социологическите проучвания. Той припомни, че социолозите прогнозираха победа за ГЕРБ на президентските избори у нас и на Хилари Клинтън в САЩ, но тези прогнози не се сбъднаха.

Относно новия проект на Христо Иванов "Да, България” той каза, че няма разлика в платформите на новата партия и на ДСБ. На въпроса за обединение между двете формации Кънев отговори: "Убеден съм, че това е процес, който ще настъпи много скоро. „Да, България” събира хора, които никога не са били в политиката. Имам молба да се даде време на тези хора, да си изберат ръководство, да си приемат устава, а после да говорим за обединение”.

По думите му, ако дясното иска да управлява страната, то тогава трябва да има широко обединение. Това обаче означавало да не се гледа на властта като самоцел.

"Ще дам пример с Петър Москов, който вече не е част от ДСБ. Не може да заявяваш, че ще се бориш за властта при новите избори, а през това време да преговаряш за управление при старата конфигурация", заяви Кънев.


Терористът от Берлин е застрелян в Италия

Издирваният с европейска заповед ислямист Анис Амри, който в понеделник извърши атентат на коледен  базар в Берлин, е застрелян в Милано, съобщиха италианската агенция АНСА и Ройтерс.

В 3 часа тази сутрин тунизиецът бил спрян от полицейски патрул за рутинна проверка. Това станало на площад  в северния милански квартал “Сесто Сан Джовани”.
Униформените поискали мъжът да се легитимира. Той изкрещял „Аллах акбар“ («Аллах е велик“) и открил огън срещу двама полицаи, единият от които бил ранен.

Пазителите на реда отговорили със стрелба, Амри бил улучен смъртоносно.

Всеки момент се очаква пресконференция на италианските власти.

От германската Главна прокуратура засега отказват подробности. Говорител оповести лаконично:

"Поддържаме постоянен контакт с италианските власти."
Малко преди развитието на ситуацията от полицията в Берлин съобщиха, че разполагат с видеозаписи на Амри  (24 г.) преди и след извършване на покушението на коледния базар в понеделник, 19 декември. Тогава той заби ТИР на площад “Брайтшайдплац”, уби 12 души и рани други 48 души, 30 от които тежко и успя да се укрие.

Сега от видеозаписи става известно, че терористът е заснет преди и след извършване на тежкото престъпление на излизане от джамия на ул. “Перлебергерщрасе” в столичния квартал Моабит.
Регионалният тв канал RBB, излъчващ новини от Берлин и съседната федерална провинция Бранденбург, показа полицейски видеоматериал.
Така става ясно, че камера на наблюдаваната от силите за сигурност джамия запечатва терориста на 14 декември в 3,35 ч призори, на 15 декември в 3,35 ч и на 20-и в 3,49 ч. Само часове по-рано – в 20 ч на 19-ти декември, ислямистът извършва атентата на коледния базар в сърцето на Западен Берлин.
Въпросната джамия, която вчера беше основно претърсена и впоследствие принудително затворена от властите в Берлин, е била под непрестанно видеонаблюдение, тъй като е имала мрачната слава на “джамия на хората от “Даеш” в Берлин”. Така я е определяло самото мюсюлманско сдружение, поддържащо храма.

След запечатването му от камера Анис Амри със сигурност би могъл незабавно да бъде задържан, но по това време се смяташе, че е арестуван терористът от коледния базар. Веднага след покушението по свидетелски показания беше задържан 23-годишният пакистанец Навед Б. Той беше освободен 20 часа по-късно поради липса на доказателства за извършено престъпление и непоколебимо алиби.

Така Главна прокуратура и Федералната криминална служба издадоха европейска заповед за арест на действителния атентатор – тунизиеца Анис Амри. Обявена е и награда до 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането му.

Това стана, след като в ТИР-а убиец бяха намерени негови пръстови отпечатъци. Съобщено беше, че под шофьорската седалка е открито и неговото портмоне. В него е било и разрешителното му за временно пребиваване в Германия.


Жена, мюсюлманка, съпруга на сириец. Скоро - премиер на Румъния

Румъния отново влезе в новините с изненадващ ход - за първи път в историята на страната жена-мюсюлманка има шанс да оглави правителството. Това се случи, след като в сряда лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня предложи Севил Шхайдех за министър-председател на новия кабинет.

Драгня изведе социалистите до победа на парламентарните избори на 11 декември (СДП получи 45% от гласовете) и заедно с по-малкия коалиционен партньор "Алианс на либералите и демократите" държи мнозинството в новия парламент. Лидерът на социалистите обаче беше осъден за изборни измами и получи 2-годишна условна присъда през април 2016 г. Президентът на Румъния Клаус Йоханис даде да се разбере, че няма да допусне човек с опетнено досие начело на правителството. Поради тази причина - трябваше да се търси алтернативен кандидат.

И алтернативата се оказа 52-годишната Севил Шхайдех - по-скоро администратор, отколкото политик; технократ, работил в местното самоуправление в продължение на десетилетия; лоялен съюзник на председателя на най-голямата партия.

Севил Шхайдех (с моминско име Джамбек) произхожда от татарското малцинство в Румъния, а от 2011 г. е омъжена за 64-годишния сирийски бизнесмен Акрам Шхайдех, работил близо 20 години в Министерството на земеделието на Сирия. Ливиу Драгня е свидетел на сватбата им.

По-голямата част от татарите в Румъния са потомци на кримските татари, които освобождават територията на Крим и Северното черноморско крайбрежие след създаването на Руската империя. Друга част от румънските татари, които живеят в Добруджа, идват от историческата област Буджак в Южна Бесарабия.

Близо 86% от румънското население изповядва православното християнство, докато 4,5% са католици. Около 0,3 на сто от румънците са мюсюлмани.

Тя е родена на 4 декември 1964 г., като през 1987 г. завършва "Икономическо планиране и кибернетика" във Факултета на Академията по икономически изледвания в Букурещ. През 2007 г. получава магистърска степен по управление на бизнес проекти от Факултета по икономически науки в Университета "Овидиус" в Констанца.

Започва професионалната си кариера като програмист-анализатор в Центъра за селскостопанска механизация в Констанца (1987-1991), след което става мениджър по информационни технологии към общинската дирекция по труда и социалната защита. От 1993 до 2007 г. заема същия пост в Общинския съвет на Констанца.

Шхайдех е работила като координатор към румънския Национален съюз на общинските съвети по изработването на законодателните промени, които регулират местното самоуправление. Била е генерален директор по проектното планиране на общината в Констанца.

От 2000 г. тя е председател на Националната асоциация на IT експертите в публичната администрация.

Политическата й кариера в централната власт започва през 2012 г., когато е избрана за държавен секретар към Министерството на регионалното развитие и публичната администрация. През май 2015 г. след оставката на Ливиу Драгня го наследява като министър на регионалното развитие в кабинета на Виктор Понта. Заема тази позиция от 20 май 2015 до 4 ноември 2016 г.

Преди седмици Драгня заяви пред Financial Times, че независимо кой е бъдещият премиер на Румъния, той лично ще контролира изработването на правителствената програма. Социалдемократическта партия дойде на власт с обещания за намаление на данъците, увеличение на инвестициите и заплатите в публичния сектор, което може да увеличи бюджетния дефицит на Румъния над 3 процента.

"Политическата отговорност остава моя, преди всичко. Нямам намерения да управлявам задкулисно. Всички мерки, които одобрявам, ще бъдат представяни публично и прозрачно", каза Драгня при представянето на номинацията на Шхайдех.

Очаква се президентът Йоханис да обяви дали подкрепя кандидатурата й днес.


На тази дата: 23 декември 1888 г. Ван Гог отрязва част от ухото си

Още през февруари 1888 г. неразбраният от критиката и непризнатият от клиентите холандски художник Ван Гог напуска Париж и се насочва към Прованс. Влияние му оказва и Гоген, който мечтае на глас за преместване в т.нар. „рай на Тихия океан” и философства за лечебната сила на слънцето.

Заминавайки на юг, междинната цел на ван Гог е старият римски град Арл, който обаче не го посреща с жегата на юга, а със сняг и студ. Противно на първоначалното му намерение да пътува до Марсилия, през пролетта на 1888 г. той се подготвя за по-дълъг престой в Арл. Със затоплянето расте ентусиазмът му от светлината на юга и той се впуска с безпримерен хъс в работата.Това е най-плодотворният му период, в който рисува най-известните си картини.

Пътувания в околностите на Арл спомагат за осъществяване на близък контакт с някои от жителите на градчето, които с удоволствие му стават модели. Така възникват майсторските му творби „Зуавът”, „Арлезианката: Мадам Жино” и „Пощальонът Рулен”. През август рисува серията слънчогледи. На преден план отново излиза мечтата му да основе със своите приятели-колеги от Париж една колония на художниците - „Ателие на Юга”. Откликът сред приятелите му в Париж обаче е слаб и това го хвърля в депресия. Единствен Гоген, който отново е без средства в Понт-Авен, се съгласява след доста мотаене и то ако някой му поеме пътните разноски.

Скоро след пристигането на Гоген обаче се оказва, че противоположните им виждания както по въпросите на изкуството, така и разбиранията за междуличностните отношения, са несъвместими. Двата месеца, които прекарват заедно, са изпълнени с разгорещени дискусии, спорове и горчилка.

Разривът настъпва на 23 декември, когато след яростен нощен спор Гоген излиза от къщата със заплахата да напусне следващия ден Арл. Ван Гог го проследява. Ван Гог се прибира и в пристъп на автоагресия отрязва най-долната част на дясното си ухо и го дава на проститутката Рашел - проститутка, при която той ходи редовно в местния бордей. Тя ссе обажда в полицуята, която го намира в леглото кървящ и в безсъзнание от кръвозагубата.

Настаняват художника в местната болница. Брат му Теодорус, уведомен за случилото се от Гоген преди отпътуването му от Арл, пристига веднага. Лекуващият лекар обяснява, че освен нараняванията, ван Гог получава и многобройни пристъпи с неизяснен произход, но че състоянието му се подобрява.

Той е лекуван няколкократно до окончателното си отпътуване от Арл и състоянието му видимо се подобрява. Поводът да напусне Арл е петиция от местни граждани до кмета на града, в която се настоява той да бъде интерниран заради случилото се през декември, както и за „потайното” му държание в болницата. Макар че приятелите му са на негова страна, той напуска дълбоко унизен и по препоръка на лекаря си се установява в наблизо намиращия се приют за душевно болни Сен-пол-дьо-Музол в Сен-Реми-дьо-Прованс.

Ван Гог си устройва в една от стаите ателие и рисува градината във вътрешния двор на клиниката през прозореца. Тези му занимания видимо подобряват състоянието му. В началото с придружител на ван Гог е разрешено да напуска клиниката, за да рисува красивия пейзаж в околностите. През това време създава картини с поля в наситени жълти цветове, маслинени дървета, ириси и кипариси. Прекъсван единствено от слаби пристъпи и частична загуба на паметта, той работи неуморно при почти пълна липса на контакти с хора извън клиниката.

При фаза на тежко психично разстройство, той се нагълтва с разредител и с бои от тубите. Този припадък с ужасни халюцинации и последвалата тежка депресия правят за следващите шест седмици всякаква работа извън клиниката немислима. След като симптомите затихват, ван Гог се страхува от самотата при работа на открито и повече не напуска района на клиниката.

Приятели препоръчват на ван Гог лекаря и ценител на изкуството д-р Пол Гаше в Овер-сюр-Оаз, в близост до Париж. Лекарят е съгласен да се грижи за ван Гог и през май 1890 г. той пътува за Овер-сюр-Оаз. Веднага след пристигането си ван Гог се залавя за работа с неподозирана интензивност и за три месеца рисува повече от 80 картини. Пристъпите му изчезват и д-р Гаше е убеден, че ще го излекува напълно.

Вечерта на 27 юли той се прибира и хазяите му забелязват, че очевидно страда от силни болки. Те викат д-р Гаше и още един лекар, които скоро установяват, че в гърдите на ван Гог е заседнал куршум, който е невъзможно да отстранят. В ранните часове на 29 юли 1890 г. Винсент ван Гог умира с думите „Иска ми се да мога да умра така”.


Вицове, декември 2016 г.

Чиниите са здрави, докато не отвориш
вратичката на шкафа...

СмЕх/Таралеж/


Жена в командировка пише имейл на мъжа си:
- "Скъпи, накратко. Трябва да сте в детската градина 8:10-8:15, значи събуди Мимето 7:30-7:35. Обуй ѝ чорапогащника, тъмносините джинси, тениската от второто чекмедже, най-долу, виолетова или малинова блузка (чекмедже - второ, долу). Всичко е в скрина. Вземете розовата рокля - окачена е в нашия гардероб, в отделението за ризи на малка закачалка, бели чорапки, сандалки. В градината я преоблечи. Опитай да ѝ направиш две опашки. Ластичетата са в най-горното чекмедже на скрина, в бяла кутийка, под обувките с картинки. После виж какво е времето! Или ѝ сложи розовото палто, виолетовата шапка и розовия шал, или зеленото, пухкаво, същия цвят шапка, без шал, на крачетата - новите ботушки. Провери и приготви всичко тази вечер. Ако нещо не намериш, звънни и питай, не спя още."
Мъжът отговаря:
- "С Мимето решихме да не ходим на градина."

***

- Жена, отивам да хвърля боклука, и после до магазина. Искаш ли да ти взема нещо?
- От магазина ли?
- Не бе! Ако кажеш, може и от боклука.

***

Искате лекарите да имат четлив почерк? Тогава престанете да им подарявате алкохол!

***

Позитивното мислене е, когато паднеш по стълбите да си кажеш:
- Я, колко бързо слязох!

***

В ресторанта:
- Бихте ли казали, в наденицата - нали няма генно модифицирани продукти?
- Ама и вие сте, един шегаджия! В нея въобще няма никакви продукти. Само нишесте, оцветител и тоалетна хартия. Яжте спокойно.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 22 декември 2016 г.

Любопитно: Китайски селянин четвърт век е използвал граната, за да чупи орехи

Полицията в китайската провинция Шанси е била зашеметена, след като възрастен местен жител ѝ предава стара граната, която е използвал в течение на години като орехотрошачка, пише Global Times.

Мъжът, идентифициран единствено с фамилията си Лан е предал произведената през 60-те години на ХХ век граната на полицаите в град Зиян на 5 декември. Той е съобщил, че е получил гранатата от приятел през 1991 г. Той е добавил, че поради дървената си дръжка и главата си от желязо тя е била удобен инструмент за чупене на орехи.

Но след 25 години използване Ран решава да предаде „орехотрошачката“ на властите, след като прочита полицейска листовка, напомняща на местните да предадат оръжието и експлозивите си. Той е добавил, че дотогава не е знаел, че притежанието на гранати е незаконно.


И следващия парламент ще избираме по старата система

Приемането на мажоритарно гласуване в два тура няма да стане в рамките на това Народно събрание, и предсрочните избори ще се провеждат по пропорционалната система. Това съобщи днес в парламента шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Като основна причина той посочи липсата на време и препоръките на Венецианската комисия, според която промени в изборните закони непосредствено преди избори е непрепоръчително.
Преди седмица обаче премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че депутатите трябва да си отменят ваканцията, за да приемат нужните промени в Изборния кодекс. Народните представители явно нямат желание за това.

От ГЕРБ обаче увериха, че изцяло подкрепят въвеждането на пълна мажоритарна система, в която всички 240 депутати да се избират пряко, както е дефинирано в проведения тази година референдум, иницииран от "Шоуто на Слави".

Вчера в Народното събрание сценаристите на Трифонов внесоха приложение към проектозакона, предложен от главната омбудсманка Мая Манолова, в което е описано районирането на България и чужбина в 240 едномандатни избирателни района. Те заявиха, че депутатите имат достатъчно време и могат да работят денонощно, ако се налага.
Законово това е така - има парламентарни практики за форсиране на сроковете при приемане на подобни поправки. Но с днешното отстъпление на ГЕРБ не просто няма мнозинство, а няма дори воля за вкарването на законопроекта през процеса на обсъждане - през комисии и в пленарна зала. БСП искат смесена система - половината депутатите да се избират мажоритарно, другата половина - пропорционално. От Реформаторският блок смятат, че не трябва да се бърза с приемането на нови промени, и също не искат 100% мажоритарно гласуване. ДПС, АБВ и Патриотичният фронт също са против.

Настоящият парламент не е и задължен да разгледа въпроса в следващите месеци. 12 303 гласа не достигнаха резултатите от референдума да са задължителни, а срокът от 3 месеца, в които парламентът е длъжен да се изкаже по въпроса, все още не са започнали да текат. Причината за това е обжалването на резултатите от екипа на Трифонов.


На тази дата: 22 декември 1849 г. в последния момент е отменена екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски

1849 г. в последния момент е отменена екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. До този момент той е прекарал осем месеца като следствен в Петропавловската крепост по обвинение за действия срещу държавата.

Екзекуцията е насрочена за 22 декември на Семьоновския площад. Според резолюция на император Николай I той е осъден като „държавен престъпник”. В последния момент обаче екзекуцията е заменена с -годишна каторга и заточение в Сибир, лишаване от всякакви права и разжалване в най-нисък военен чин ¬ редник.

Самият Достоевски пише в писмо до брат си: „Там ни прочетоха смъртна присъда на всички, дадоха ни кръста да го целунем, прекършиха шпагите над главите ни и ни докараха с предсмъртната бяла риза. После изправиха трима до стълба за изпълнение на присъдата. Бях шести поред, извикаха ни по трима, следователно трябваше да съм във втората тройка и ми оставаше да живея не повече от минута... Накрая барабаните удариха отбой, върнаха обратно вързаните за стълбовете и ни прочетоха, че Негово Императорско Величество ни дарява живота. После се прочетоха истинските присъди”.

През 1854 г. Достоевски вече е свободен и пратен да служи като редник в Седми сибирски батальон. Три години по-късно получава право да публикува отново. Чак през 1875 г. от него е снет и полицейският надзор.


Вицове, декември 2016 г.

Фермери отиват на пазар, Виетнам.

СмЕх/Таралеж/


Син на генерал играе вкъщи на войници: – Тате, виж, тук съм строил десния фланг, а тук левия…– Правилно, сине! А тук сигурно се крие тилът? – Не, тези войници ми строят вила.

***

Синът на психоложката в магазин за играчки никога не реве и не се тръшка, ако иска да му купят играчката. Той започва по-отдалече:
- Мамо, и твоето детство ли беше тъжно, мрачно и безрадостно?

***

Жената е единственото разумно същество, което си скубе веждите, а после си ги рисува...

***

Клиент се оплаква: – Плъхове, котки, мъртви гълъби в ресторант "Трите лъва". Отговарят му: – Господине, какво сте очаквали - лъвове ли да намерите?

***

Жена влиза в сладкарски цех:
- Бих искала да поръчам торта със загорели блатове и малко крива от едната страна.
- Но защо крива?
- Съпругът ми има рожден ден. Нека мисли, че аз съм я правила.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 21 декември 2016 г.

Направиха Бойко почетен гражданин на село Хитрино

Благодаря. За мен е чест. Това написа премиерът в оставка Бойко Борисов в социалната мрежа над публикуван документ, с който е обявен за почетен гражданин на Хитрино.

Признанието е заради изключителния принос на министър-председателя след инцидента на 10-и декември, при който цистерна се взриви на гарата в селото и уби 7 души.

Плевнелиев: Няма да назнача служебен кабинет, отстъпвам това на Румен Радев

"Мога да създам трето служебно правителство до дни.

За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща.

В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори избори няма да подготвя, не виждам смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът няма да ни разбере. Ще влезем в графата "куриози" в новините. Двама президенти, всеки със свое служебно правителство, за мен е символ на разделение. Избирам европейското решение - отстъпвам правото на новоизбрания президент Румен Радев да назначи правителство. По този начин няма да изплатим и погрешно послание, че в България всеки е войвода, всеки прави правителство и гледа да се докопа до властта, дори и само за месец. "

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение към нацията, след като по-рано днес третият мандат за съставяне на редовен кабинет се провали.

Той обаче добави:

"За да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на кабинета в оставка, казвам, че в който и момент Румен Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз ще го разпиша на секундата".
Президентът припомни, че това е било негово предложение към наследника му, отправено преди повече от месец - след изборите - или двамата да посочат заедно състав, или действащият президент да назначи правителство по предложение на наследника си. Радев обаче отхвърли предложенията.
По думите на Плевнелиев целта е била да се гарантира стабилност и плавен преход. Самият той няма проблем да назначи трети служебен кабинет в тежкия си мандат, а и с предишните два се гордее, защото са превели държавата през кризи. Няма да го направи, защото няма да допусне експерименти.

"Най-добре е да имаме плавен преход от едно редовно правителство, към едно служебно правителство и след това към едно редовно правителство. Това е духът на конституцията, това е практиката в демокрацията. Предаване на властта от едно към друго служебно правителство е нарушаване на институционалната памет", заяви още президентът.
Той  каза още, че се е наслушал на анализатори, които обсъждали в криза ли се намираме или не.

По думите на Плевнелиев обаче няма как да се обясни на партньорите ни, на инвеститорите, на рейтинговите агенции и на хората, че в страна, в която за един месец може да има две служебни правитества, а за 4-5 месеца - общо 4 правителства в рамките на два различни парламента, всичко е наред.

"Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец - политическа криза, която, за съжаление, прерасна в парламентарна криза", обясни Плевнелиев.
Плевнелиев припомни, че е направил всичко възможно да не се стигне до предсрочни парламентарни избори. И разкритикува политиците, че "очакванията за бъдеща лесна изборна победа замъгляват преценките".

Президентът се ангажира да се погрижи за нормалното функциониране на институциите до назначаване на служебен кабинет. Той припомни, че отиваме на предсрочни избори, които ще бъдат организирани от служебното правителство, което ще назначи Румен Радев. И пожела на наследника си успех.

Ако Румен Радев отново отхвърли предложението да посочи служебни министри, които Плевнелиев да назначи, правителството в оставка на Бойко Борисов ще продължи да управлява поне до 22 януари - денят, в който новият държавен глава встъпва в длъжност.


ГЕРБ: Защо БСП диктуват решенията на Радев?


Защо Корнелия Нинова и БСП говорят от името на бъдещия президент Румен Радев? Този въпрос зададе днес от трибунка в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Повод за питането му е изказване на Нинова, в което тя заявява, че президентът Плевнелиев трябва да направи служебно правителство, а Радев няма да участва при определяне на състава му. Междувременно самият Плевнелиев обяви, че той няма да се захване с тази задача, а ще я остави на наследника си.
Казусът за това кой говори от името на Радев обаче остава.

"След като само преди месец и половина г-н Радев беше избран с надеждата, че ще бъде равноотдалечен и еманципиран, беше му гласувано доверие като извънсистемен, неполитически играч, благодарение на което българските граждани подкрепиха една такава нова за държавата платформа. Виждаме, че всъщност решенията му се диктуват от БСП и по-точно от партийното ръководство“, коментира Георг Георгиев.
Той попита още дали президентът ще е такъв на всички граждани или на БСП. Левицата подкрепи Радев на изборите и създаде инициативен комитет, осигури му и екип за кампанията, но след вота той поне привидно започна да се дистанцира.


Първанов, Калфин и Румен Петков напускат ръководството на АБВ!

Имам намерение да се оттегля от председателския пост в ПП АБВ, но в никакъв случай не се оттеглям от политиката. Това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

" Аз съм 25 години в оперативната политика, това е твърде дълъг период, но не това е основната причина. Основната причина е, че ние добре прочетохме събитията от последните месеци, години ако щете дори - вотът на референдума, на изборите. Очевидно хората искат промяна. Промяната не може да се прави по модела, който демонстрират някои - някой друг да се промени,а пък ние да си останем същите", коментира Първанов.

Той посочи, че освен него намерение за оттегляне от поста си в партията са заявили още зам.-председателите на партията Ивайло Калфин и Румен Петков. "Правим крачка назад, за да пуснем младите", каза Първанов.

По думите му на 15 януари ще се проведе конгрес на партията, на който ще даде оставката си, но няма да посочва свой наследник.


На тази дата: 21 декември 1971 г. самолет на БГА „Балкан” катастрофира - загиват 32 души, сред които и Паша Христова

1971 г. самолет на БГА „Балкан” Ил-18 катастрофира при излитането на летище София. Загиват 32 души, сред които е и естрадната певица Паша Христова.

Самолетът трябва да излети за Алжир в 23.30 ч. Машината току-що е минала през основен ремонт. Естрадните звезди, сред които и Мария Нейкова и Борис Годжунов, заминават с оркестър „София” за дните на българската култура в Алжир. Компания им правят народната певица Янка Рупкина и танцьори от състава за народна музика към столичното читалище „Аура”.

Половин час преди полунощ Ил-18 със 73 пътници на борда се отправя към изходния старт. След като набира скорост, машината се отлепя на 7-8 м от земята и в следващите неколкостотин метра продължава да лети така неестествено. Крилата на няколко пъти се накланят, носът се вдига рязко нагоре, самолетът се накланя силно наляво и се забива в тревната площ край полосата.

Двигателите избухват в пламъци. Тялото на самолета се пречупва на две - задната част остава на място, а предната с крилата продължава напред. Междувременно единият двигател изскача на пистата. Предната част на самолета се влачи още около 300-400 м.

Минути след катастрофата пистата е осеяна с човешки тела. Половината от пътниците загиват, а останалите са тежко ранени. Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета - Борис Годжунов е със счупени крайници, а Янка Рупкина получава с леки изгаряния. Сред оцелелите са командирът и механикът на резервния екипаж, който трябва да върне самолета.

Оцелелите се възстановят в продължение на месеци и години, някои не могат да се преборят с психологическата си травма.

Официалната версия за тежката катастрофа е „случайна техническа грешка при свързването на елероните”. Проведеното разследване след инцидента достига до извода, че въжетата на елероните били погрешно свързани. Вместо да коригира положението на самолета в хоризонталната плоскост, като парира силата на вятъра, командата на пилотиращия увеличава наклона на самолета заради обратното свързване на елероните. По този начин пилотът не е имал никакъв шанс да овладее неуправляемия Ил-18.

Заключителната експертиза е категорична, че случилото се е плод на нещастно стечение на обстоятелствата. Въпреки че според част от разследващите причините за инцидента, тази техническа грешка е, меко казано, „странна”.  


Вицове, декември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Родители-вегани пишат писмо на сина си - също веган."Сине, ела си в събота. Ще колим динята."…

***

- По-рано нашето куче беше на първо място в сърцето на жена ми. Сега обаче аз съм на първо място.
- И как успя?
- Кучето толкова се разглези, че не яде това, което готви жена ми, а аз ям!

***

Скромно предложение към съставителите на задачи за тестове по математика: – Минка има 750 приятели във фейсбук. Само за една седмица тя получила още 180 покани за приятелство. Какво има Минка? Верен отговор: – Големи цици!

***

Вървят двама приятели по улицата, солидно почерпени и разговарят:
- Трябва да спрем да пием.
- Само кажи къде и спираме!

***

Как се пие уиски по европейски? Слагаш в чашата лед, сипваш си два пръста уиски, а водата в отделна чаша.
Как се пие уиски по нашенски? Сипваш в чашата уиски до горе. Водата пиеш на сутринта. Леда слагаш на главата и отиваш на работа.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


вторник, 20 декември 2016 г.

Отиваме на избори

В 43-ото Народно събрание не може да има ново правителство, има различия между парламентарните сили и заради нагласите на обществото отиваме на предсрочни парламентарни избори.

Така зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обобщи резултатите от преговорите за правителство с мандата на Реформаторския блок. Той благодари на всички, участвали в преговорите.

След него, Найден Зеленогорски от РБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт обявиха, че разговорите са били конструктивни, добронамерени, но не се е стигнало до съгласие.

"Честно казано, 6-7 дни поработихме доста здраво и доста сериозно. Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем единство, очевидно това не се получи", заяви Зеленогорски.
Той отбеляза темите, които са били важни за Блока по време на разговорите - съдебната реформа и антикорупционния закон.

"Аз нямам какво толкова да добавя, също мога да изразя своята удовлетвореност от диалога, който се водеше тези дни, бяха положени максимални усилия. За съжаление, не можем да се похвалим с положителен резултат", коментира Валери Симеонов.
Той каза още, че така поне са демонстрирали, че "не сме страхливци, че сме смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на собствения си народ".

Цветан Цветанов накрая обяви, че са били длъжни да направят изявлението, но са се уговорили с другите две партии да не отговарят на въпроси на журналисти.

Депутати обаче споделиха, че основна пречка е била неотстъпчивостта на Обединените патриоти по въпроса с увеличаването на пенсиите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че за социалистите този завършек на преговорите е бил очакван.

"Обръщаме се към г-н Плевнелиев да пристъпи към назначавене на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26 март", каза Нинова.
Според нея пазарлъците от последния месец са били загуба на време за България. Нинова каза още, че БСП няма да участва в съставянето на служебен кабинет и ще посочва министри когато спечели парламентарните избори.


Жертвите от Коледния базар в Берлин станаха 12

По последни данни дванайсет души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза снощи в Коледния базар в Берлин към 20.00ч местно време, предадоха световните агенции. Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на "Брайтшайдплац", като малко по-късно стана ясно, че това е водачът на камиона.

Според очевидци на произшествието, той не се е и опитал да спре, а е карал с пълна скорост, събаряйки хора и сергии. Камионът е с полска регистрация и в него освен шофьора е имало и още един човек, който е мъртъв, съобщават от полицията. По-късно властите обявиха, че откритият в шофьорската кабина мъртъв човек е полски гражданин. Досега няма информация дали става дума за издирвания шофьор. Има изказани хипотези в германски медии, според които превозното средство е било отвлечено.

Предположенията се появиха, след като собственикът на полската компания, притежаваща камиона потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал. „Нямаме контакт с него от следобед. Не знам какво му се е случило. Той ми е братовчед. Познавам го от дете. Гарантирам за него“, каза Ариел Журавски по телефона за АФП.

На въпрос на полска телевизия дали братовчед му е бил заплашван, или се е чувствал застрашен, Журавски отрече категорично. Според друг ръководител от компанията контактът с 37-годишния шофьор е изгубен към 15.00 часа вчера. Той е работил за компанията 15 години и досега не имало инцидент, в който да е бил замесен.Фотоизложба "Русия през очите на турците"

На тази дата: 20 декември 1943 г. загива „Живата торпила“ Димитър Списаревски докато защитава небето над София

Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Роден е в Добрич на 19 юли 1916 г.
Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

Въздушен бой на 20.12.1943. Ето така започва последният бой на героя от защитата на София:


На 20 декември 1943 г.  на височина от около 8000 метра групировка от 15-та въздушна армия на САЩ  от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър" B-24 Liberator (Бе-24 "Освободител") от 376-та тежка бомбардировъчна групировка (376th Bomb Group – Heavy), охранявани от 50 тежки двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд Пе-38 "Светкавица") от 82-ра изтребителна група (82th Fighter Group), се насочва за поредната "терористична бомбардировка" на София, както операциите красноречиво се наричат в английските военни планове.

Българите смело се изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески. Противника е посрещнат от изтребители Bf-109, излетели от Божурище и „Девоатин” , излетели от Враждебна. Българският орляк 3/6 имащ по списъчен състав 17 изтребителя Bf-109G-2 вдигайки се от летище Божурище има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк от Враждебна – 2/6, имащ по списъчен състав 24 изтребителя Девоатeн D.520, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София.

Изтребител Месершмит Bf 109-G какъвто е
пилотирал кап. Списаревски
Летците добре разбират, че с при съотношение 1:6 в полза на нападателите нямат шанс да
разбият и унищожат противника, но трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата и могат да нанесат болезнени загуби на нашественика като свалят няколко негови самолета, основната им тактическа цел е да разстроят противниковата формация и отклонят "Освободителите" от курса, да не ги оставят необезпокоявани да нанесат точен удар по българската столица и да ги принудят да хвърлят бомбите си извън града. Тази цел е постигната от българските летци изтребители. В този бой ПВО изстрелва 805 снаряда. В него загиват поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българите свалят 5 самолета - 2 бомбардировача и 3 изтребителя.

Бойният дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, свидетелства за битката:
"Либърейтърите" идват към София откъм Панчерево в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта. Българите смело се изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески. Формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 имащ по списъчен състав 17 изтребителя Bf-109G-2 вдигайки се от летище Божурище има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, а в това време другият орляк – 2/6, имащ по списъчен състав 24 изтребителя Девоатeн D.520, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. 

Формация бомбардировачи В-24 "Либърейтър"
 над Балканите, каквито два са поразени от кап. Списаревски.
В битката са поразени 8.
Летците предварително добре разбират, че с малочислените си сили нямат шанс да разбият и унищожат вражеската американска въздушна армада, но трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата и могат да нанесат болезнени загуби на нашественика като свалят няколко негови самолета, основната им тактическа цел е да разстроят противниковата формация и отклонят "Освободителите" от курса, да не ги оставят необезпокоявани да нанесат точен удар по българската столица и да ги принудят да хвърлят бомбите си извън града. Тази цел е постигната от българските летци изтребители. При това нападение на американската авиация върху София са разрушени 113 сгради и е прекъснат релсовият път на околовръстната железопътна линия. Убити са 64 души, а други 93 са ранени.

Когато започват бомбардировките над София, всяка сутрин пилотът подпоручик Дереков излита със своята „Врана” с окачени на крилата индикатори за измерване на температурата, влажността, налягането и други показатели, необходими за извършване на полетите. През 1942 г. той е награден с немски железен кръст за храброст за военни заслуги, а от ноември 1943 г. е на летище Божурище. При завръщането си от такъв един полет на 19.12.1943 г. вижда, че на неговата стоянка е Месершмит Bf-109 и при опит да се приземи отнася с крилото на „Враната” си опашните кормила на Месершмита. Това е самолета на капитан Списаревски , който известен с буйния си нрав предизвиква юмручен бой и едва е удържан от саморазправа. До сутринта самолетът му е ремонтиран и на 20 декември 1943 г. капитан Димитър Списаревски излита за последния си полет.

Поручик Димитър Списаревски от 3/6 изтребителен орляк е един от пилотите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Bf-109G-2, които трябва на 20 декември 1943 г. да пресрещнат нападащите „освободители“ преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Самолетът на Списаревски не успява да стартира веднага, затова той излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води.

Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към група от 16 "Либърейтъра", отървала се от българските изтребители и взела необезпокоявана курс към София. Той взема на прицел една машина, атакува устремно, без да се интересува от огъня на изтребителното ѝ прикритие, с непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е сериозно прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители.

Гробът на Димитър Списаревски в
 Централни софийски гробища.
Българинът разбира, че жив няма да излезе от котела, в който се намира. Тогава, без колебание, той насочва изтребителят си и нанася унищожителен таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът е разцепен и са разпада във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски пада разбит на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито от спусналите се да спасяват летеца местни хора сред отломките. От другата страна на селото падат късовете на поразеният четиримоторен бомбардировач наблизо до единствения оцелял от него - картечаря подофицер Робърт Хенри Ренър, който местните също намират и отвеждат в кметството, където вместо очакваната от него враждебност той среща най-човешко добродушие и дори е нахранен от тях.

Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли.

Има различни свидетелства за тарана, но единствен близък очевидец е Лейтенант Джон Маклендън (американски пилот на "Лайтнинг" от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2352, 97-а изтребителна ескадрила (97th Fighter Squadron), който малко след това също е свален и пленен. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от капитан Списаревски военен подвиг. Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант разказвайки за стореното от Списаревски, той споделя:

„Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно … летящия като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяюща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния...Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!"     “
Лейтенант Едуард Тинкър (пилот на «Лайтнинг» от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2413, от 97-а изтребителна ескадрила), участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява:

„              "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”          “
Подофицер Робърт Хенри Ренър (24 г, въздушен стрелец, единствения по чудо оцелял от екипажа на протаранения бомбардировач), след тарана на българина ужасен казва:

„              „Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют.“
Димитър Списаревски, защитавайки населението на София, става първата българска жива торпила, за свалянето на един четиримоторен тежък бомбардировач са му признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.

Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач, по-късно по време на своето лечение в болницата, моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

Радио Лондон посвещава отделна емисия на този бой, от Токио искат подробности за въздушният таран и  “торпилата на японците на Балканите”. Немците го изучават подробно и вземат мерки за усилване корпуса на изтребителите за да прилагат и те тази тактика. Факт е, че пилотът на следващия български таран, изтребителят Неделчо Бончев благополучно оцелява след като сваля така поредната летящата крепост.

Плененият Макландън ще си спомни: “Дълго време, всяка нощ, ми се привиждаше как българският изтребител връхлита върху нашия бомбардировач. Не, това не е камикадзе. Достатъчно ми е да знам, че е е бил поручик и се е казвал Списаревски.”