понеделник, 16 януари 2017 г.

170 биатлонисти поискаха наказания за руснаците

Повече от 170 биатлонисти са се подписали под писмо до международния съюз по този спорт (IBU) с искане да се действа решително, във връзка с втората част от доклада на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA), с председател Рицард Макларън. Писмото е било съставено, подписано и предадено още в петък вечерта, в Руполдинг (Гер), където през изминалия уикенд завърши V кръг за Световната купа, но чак вчера вечерта стана известно за съществуването му.

"Смятам, че за IBU настъпи моментът, в който трябва да действа смело и временно да отстрани подозираните спортисти", коментира шефът на чешката федерация по биатлон Иржи Хамза.

А една от звездите на мъжкия отбор на Чехия - Михал Шлезингр, разкри подробности. Според него, в писмото се предлага да не се допускат биатлонисти с допингово минало на олимпийски игри и световни първенства. А също така да се намалява квотата от състезатели за Световната купа на държава, чиито спортисти са били замесени с допинг. Чешката федерация освен това настоява Тюмен да бъде лишен от домакинството на световното първенство по биатлон през 2021 г., като подчертава, че не няма да предложи своя зимен център Нове Место за алтернативно място за провеждане на шампионата.

Според генералния секретар на българската федерация по биатлон Васил Сивков, няма български биатлонисти, които да се подписали писмото.

"Не мисля, че подписите са чак 170. Става въпрос за няколко федерации, които настояват за подобни наказания, и българската не е сред тях. Сутринта говорих със старши-треньора на националния отбор - няма българи, подписали се под това писмо", обясни Сивков пред "Сега".

Според чеха Шлезингр, в писмото се напомня, че биатлонистите продължават да не изключват възможността за бойкот, ако няма адекватно решение от страна на IBU. Настояването идва в навечерието на извънредното заседание на Изпълнителното бюро на IBU в Антхолц (Ит), насрочено за събота (21 януари). Там се очаква да бъдат взети решения по въпроса с доклада "Макларън".

Според този доклад, излязъл на 9 декември 2016 г., около 1000 елитни руски спортисти са замесени в държавно спонсорирана програма за допингиране и манипулиране на допингпроби в периода 2011-15 г. МОК започна дисцитлинарно разследване срещи 28 руски олимпийци, участвали на зимните игри в Сочи`14 и разпореди техните проби от игрите да бъдат подложени на реанализ.

В края на 2016 г. стана ясно, че в списъка "Макларън" са общо 31 руски биатлонисти. Имената им не бяха разкрити, но президентът на IBU Андерс Бесеберг (Нор) обяви, че повечето от тях вече изтърпяват наказания, или са се отказали от активния спорт. И обеща да бъдат взети мерки.

За наказания настояха норвежката, чешката и латвийската федерации по биатлон. А мегазвездата Мартен Фуркад (Фр) заяви, че ако няма адекватни мерки, ще уговори колегите си да бойкотират Световната купа.