вторник, 31 януари 2017 г.

На тази дата: 31 януари 1606 г. в Лондон е екзекутиран Гай Фоукс организатор на "Барутен заговор"

1606 г. в Лондон е екзекутиран Гай Фоукс, организатор (или поне най-известен участник) в т.нар. Барутен заговор – опит на католици за убийство на английския крал Джеймс I чрез мощен взрив в парламента. Според замисъла (осуетен почти в последния момент) това е трябвало да стане на 5 ноември 1605 г. Затова във Великобритания именно на 5 ноември традиционно отбелязват Ден (Нощ) на Гай Фоукс – с комедийно-отмъстително изгаряне на негово чучело, често и с фойерверки.

Самата екзекуция преди 410 години в известен смисъл се е провалила. Конспираторът е бил осъден на мъчителна смърт в няколко «етапа», която е трябвало да започне с бавно бесене. Но той намерил начин така да се хвърли от ешафода, че да умре незабавно и без страдания.
Днешната световна популярност на маската на Гай Фоукс - като знак на бунт и протест, тръгва с един филм, заснет във Великобритания през 2006 г. по комикс от 80-те години - «V като Вендета”.
Преди да излезе филма популярността на Гай Фоукс е била само в рамките на Острова. Но в последните няколко години маската му се превърна в глобален символ на несъгласието и служи като израз на протест от всякакви социални групи – от интернет хакери до работници в авиокомпании. Маските се използват предимно в анти-монополистични демонстрации, но по ирония на съдбата една от най-големите медийни корпорации в Англия печели от растящата популярност на маските заради правата, които притежава. Time Warner притежава правата върху изображението и продава над 100 000 бройки за година.

Едни от най-големите протести на десетилетието протичат под маската на Гай Фоукс. „Хактивисите“ Анонимните протестират с маските пред лицата си през 2008 г. срещу сциентоложката църква, протестът „Окупирай Уолстрийт“ през 2011 г. също протича под маската на Фоукс. Служителите в Turkish airlines слагат маските, когато вземат решение да се борят за правата си като работници. Визуалната тенденция в протестите се е разпространила дори у нас, където все по-често се наблюдават протестиращи с маската на Гай Фоукс из улиците.