неделя, 1 януари 2017 г.

Стрелба в нощен клуб в Истанбул. Поне 39 жертви

Поне 39 жертви и над 40 ранени в нощен клуб в сърцето на Истанбул в новогодишната нощ. За нападението потвърди губернаторът на града Васип Сахин, цитиран от Си Ен Ен. Според него става дума за "терористична атака".

Нападателят не е известен до момента. Той е открил огън в пълен с хора нощен клуб в района "Бешикташ" в европейската централна част на Истанбул, съобщиха агенциите. Става дума за клуб "Рейна". Един от пострадалите, докато го качвали на линейка, заявава, че не знае колко са били нападателите на брой, но той самият е видял един стрелец.

"Бях прострелян крака. Тези луди хора влязха и стреляха на месо", казал раненият, цитиран от Си Ен Ен.
До момента никой не е поел отговорност за атаката. Според местни анализатори атаката много прилича на тази в залата "Батаклан" в Париж пред 2015-а.

"Това е атака срещу "западния начин на живот". Това е атака срещу светския, градски начин на живот в Турция. И това просто ще даде стимул на културни сблъсъци и поляризация на Турция", е заявил Айкан Ердемир, бивш член на турския парламент, цитиран от Си Ен Ен. 
Това е поредната терористична атака в Турция. На 10 септември две експлозии в Истанбул убиха 44 души, сред които 37 полицаи, и раниха 155 души след футболен мач. Ня 17 декември кола бомба уби 13 войници в Кайсери.