събота, 21 януари 2017 г.

Кого се очаква да видим в екипа на Румен Радев

Новият президент Румен Радев се очаква да обяви в понеделник екипа, с който ще работи на "Дондуков" 2 - ден след официалното му встъпване в длъжност в неделя. Само няколко дни по-късно - по всяка вероятност на 27 януари, след разпускането на 43-ия парламент и насрочването на предсрочни избори, ще видим и служебния кабинет, който ще управлява страната до съставянето на ново редовно правителство след вота.

Кого се очаква да видим край Радев е най-често задаваният въпрос в последната седмица в политическите кулоари. Близки до новия държавен глава твърдят, че в служебното правителство няма да видим лица от левицата. Но такива вероятно ще има сред секретарите и съветниците му.

Журналистът Иво Христов ще поеме поста "началник на кабинета" на държавния глава. Друга медийна звезда - журналистката Елена Йончева - се очаква да е медийният съветник на Румен Радев. Не е изключено обаче друг да е шефът на прессекретариата на президента - става дума за бившата пиарка на Военномедицинската академия Румяна Станимирова, която беше редом до генерала по време на предизборната кампания. Със сигурност от "Позитано" 20 в екипа на Радев ще се присъедини бившата депутатка и член на Изпълнителното бюро Деница Златева. Тя ще отговаря за европейските въпроси на "Дондуков" 2, твърдят запознати. Златева владее 4 езика - английски, немски, руски и испански и също участва в кампанията на Радев.

За специалист по външните работи се обсъжда името на дипломата от кариерата Атанас Кръстин. Вероятно правната тематика в президентството ще бъде поверена на проф. Емилия Друмева - бивша конституционна съдийка. За ресора "регионално развитие" се подготвял бившият кмет на село Труд Николай Копринков. В Софийския университет се говори, че поне двама-трима от преподавателите ще влязат в екипа на президента. Един от тях бил Александър Маринов - социолог, бивш депутат от БСП.

Засега проф. Огнян Герджиков е основното име, сочено за бъдещ служебен премиер. Самият той отказва да коментира, но в сряда и четвъртък беше в Народното събрание, а в деня на клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова пред депутатите бе поканен в кабинета на шефката на Народното събрание Цецка Цачева - всъщност неговия бивш кабинет, когато заемаше същия пост по време на управлението на НДСВ и ДПС. Другите имена за този пост са на бившия шеф на БАН Стефан Воденичаров, който бе министър на образованието в края на първия кабинет на Бойко Борисов, както и на Боян Дуранкев.

За министър на финансите на дневен ред продължава да е Кирил Ананиев - той от години и при всякакви правителства като зам.-министър пише бюджетите на страната. За другия "най-важен пост", особено покрай организация на избори - този в МВР, към момента не се чува нищо. Един от вариантите е бил Минчо Спасов, но според запознати името вече не било на дневен ред.

Вероятно в служебния кабинет ще има кадри от управлението на НДСВ, сред които е Мануела Георгиева - бивш зам.-министър на екологията. Тя е вариант за титулярния пост в кабинета на Радев, твърдят запознати. В Министерството на външните работи може да бъде заложено на Любомир Кючуков - бивш зам.-министър и посланик в Лондон, а в момента - директор на Института за икономика и международни отношения. За отбраната се говори за Михо Михов, досега депутат от АБВ.

Много вероятно е хора от екипа на Радев на "Дондуков" 2 да поемат и постове в служебното правителство. Това е обичайна практика - президентът Росен Плевнелиев също залагаше на хора от обкръжението си в двата служебни кабинета, които му се наложи да назначи.

Още не е сигурно дали Румен Радев ще насрочи изборите за 26 март или за 2 април. От БСП настояваха за по-ранната дата. При този вариант обаче президентът трябва да разпусне Народното събрание до 26 януари. Причината е, че хронограмата за избори е от 60 дни, а февруари е къс. В конституцията пише, че предсрочният вот трябва да е "не по-късно от два месеца" след разпускането на действащия парламент.