неделя, 29 януари 2017 г.

Костов: С пряка демокрация може да се върне тоталитарната държава

"След президента Росен Плевнелиев не съм чул нито един политик, който да защити евроатлантическата кауза. Всичките мълчат - и отляво, и отдясно, и от центъра. Защо мълчат? Как може толкова много страхливи хора да отидат в политиката? Това е много тежка професия на сблъсък на характери, на смелост, на устойчивост да налагаш възгледите си, да търсиш компромиси. Това изисква кураж, компетентност, подготовка. Ако искат съвет тези, които отиват в парламента - не отивайте там, за да бъдете въртви души, машинки за гласуване. Политици нямат куража за защитят кауза, зад която цялата държава е застанала - евроатлантическата кауза. Защо отиват в парламента? Да защитават Путин ли? Той няма нужда от защита..."

Това заяви бившият премиер и бивш лидер на СДС и на ДСБ Иван Костов в предаването "120 минути" на бТВ. Бившият министър-председател отказа да говори в конкретика за актуалните политически събития, за десницата и разделението вдясно, за служебното правителство, току що назначено от президента Румен Радев. Причината - масираната кампания в продължение на 23 години с цел "да ми се затвори устата".

За актуалната политика

"Не съм човекът, който анализира тези неща. Не желая да споделям политически преценки, не мисля, че са важни. Бяха направени неимоверни усилия да ми се затвори устата, да бъда обвинен в какво ли не. Заради това - добре, повече политически няма да говоря. Затворили сте ми устата - вярно, с лъжи, най-нагли безобразия, но... устата ми е затворена и ще си я държа така", заяви Костов и припомни, че откакто напусна активната политика се занимава сериозно с рисковете пред националната сигурност чрез "Лабораторията за управление на рисковете".
Костов обаче предупреди откъде идва част от кризата в страната ни:

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита. Всичко тук се измисля наново. Включително и последната, и предпоследната протестна вълна се обяви за нещо ново и невиждано, въпреки че не постигна практически нищо", каза той, припомняйки, че предишните вълни са довели наистина до смяна на системата, която стъпи на енергията на хората.
Той заяви на изричен въпрос от водещия, че няма лошо да има приемственост в десницата, но никой не се съветвал с него. И добави, че каквото и да каже по въпроса - то ще бъде отхвърлено и няма да бъде чуто, колкото и да повтаря очевидното - че не стои зад никой от актуалните политически проекти. И нарече хората, които "произвеждат" този тип говорене "видиотени" по темата.

За доверието, прокуратурата, референдума

"Институции без доверие не могат да правят реформи", заяви бившият премиер и се обърна към прокуратурата: "Погледнете си рейтинга. Имате ли доверието на хората да сте държавни обвинители, след като сте се проваляли толкова пъти и сте показали, че сте безпомощни срещу престъпността?
Бившият политик добави, че правилото "нямаш доверие - не можеш да си вършиш работата" важи за всички институции. Костов отказа да коментира дали въвеждането на мажоритарен вот би било за добро или за лошо. По темата за провеждането на референдум заяви:

"Не, не бих предложил референдум с безгрижието, с което беше предложен. Допитването може да доведе тоталитарна държава в България, както доведе авторитарна държава в Турция. Ваймарският синдром се задейства в Турция. Народът, поставен в условия напряка демокрация, когато не е ясно какво избира, може да избере тоталитарен режим".
И призова който не разбира рисковете от пряката демокрация да види какво се случва в Турция с предстоящия там референдум. И да си припомни Германия на Хитлер и Италия на Мусолини.

"Това не е демокрация. Тези хора са дълбоко неправи. Може да са прави на ниво на шоу, на ниво медия, на примитивно повърхностно ниво. Но това са тежки въпроси. Хайде да не импровизираме", добави Костов по темата с референдумите.