сряда, 25 януари 2017 г.

България на първо място по корупция в ЕС

Неправителствената организация "Прозрачност без граници" публикува днес Индекса за възприятие на корупцията за 2016 г. в 176 страни.

В класацията България заема 76-о място и е на най-задна позиция от държавите членки на ЕС.

В доклада на организацията се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи. Организацията предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава.

Председателят на организацията Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

Въз основа на експертни мнения за корупцията в публичния сектор "Прозрачност без граници" поставя на първо място в класацията като най-малко корупмпирани страни за 2016 г. Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични. Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва "Прозрачност без граници".