понеделник, 30 януари 2017 г.

"Спартан"!? Това ли е нивото на Радев?

Бих подминал вестта за пътуването с транспортен самолет до Брюксел. В края на краищата, толкова много коментари, един повече, един по-малко.

Но, както казваше преди време друг генерал - За Държавата ми е обидно!

Първо, към самолета ще са вперени не само с възторг и аплаузи погледите на леко лъжещия се и лесно мамещия се български електорат, но и с ирония и сарказъм - на Европа, доколкото Брюксел е своего рода европейска столица.

Второ, като знам, че военните самолети по принцип имат за последна грижа икономията на гориво, не съм сигурен, че ще се спестят толкова много пари, че да си струва експериментът.

Трето, не ми се иска да повярвам, че такова е нивото на мисленето на новия президент - за мен това е един нелеп сигнал към обществото, елементарно заиграване, неприсъщо на стратегически лидер, а на отявлен популист.

И четвърто, ако иска да е финансово полезен на държавата, президентът Радев може да бъде с хиляди (повтарям - с хиляди, с хиляди и хиляди) пъти по-ефективен:
- като хвърли поглед към една засекретена стенограма - не може ли да я разсекрети;
- като хвърли поглед към един крещящ за необходимостта от вето закон;
- като хвърли поглед към своите министри - не могат ли да спрат редица сделки и кражби от еврофондове, държавни поръчки, безбожни санирания, мащабни контрабанди и корупционни злоупотреби;
- като хвърли поглед към бюджетите на разплутата до разврат администрация в различните ведомства - не могат ли неговите министри да измислят нещо за нейното съкращаване...

Като ще е популизъм, да е - с реален ефект, а не с пораждане на вицове, които ще останат 
задълго в политическата ни история и истерия...

Коментарът е на Николай Слатински от Фейсбук.