неделя, 8 януари 2017 г.

Любопитно: Къде на първо време машините ще заменят човека?

Новите технологии, като намерилите приложение в промишлеността 3D очила, цифрови скенери и екзоскелети - са поредното потвърждение за това, че границите между човека и машината все повече се размиват. Не се ли получава така, че ние вървим към това роботите да заемат нашите работни места?

Специалистите ни успокояват, че тези наши страхове са необосновани и вдъхват оптимизъм на скептиците. Да, машините с успех заменят човека в производството, освобождавайки го от еднообразното ежедневие. В същото време пред хората се отварят нови хоризонти - преди всичко възможността да се захванат с изключително интересни и творчески дейности. Що се отнася до тяхното присъствие в заводите, то няма да е задължително: управлението на "умните" роботи може да се осъществява и по интернет. Кои професии ще бъдат заменени от роботи? Според прогнозите на консултантската компания A.T. Kearney след около 20 години някои работни места, на които днес работят хора, ще се поемат от роботи, добавя БГНЕС.

Ето кои са те:

1. Секретари - почти няма голяма фирма, в която да не ги срещнем. Най-вероятно през следващите 20 години в индустриално развитите държави 70% от секретарите и деловодителите ще бъдат заменени от машини.
2. Кулинари - роботите-готвачи едва ли ще могат да претендират за звезда Мишлен, но със сигурност ще се справят с всяка монотонна работа на кухнята.
3. Продавачи - в супермаркетите в големите западноевропейски държави все по-често можем да видим каси за самообслужване, които постепенно изтласкват касиерите. Клиентите сами могат да сканират баркодовете на стоките, да си претеглят плодове или зеленчуци, а след това да платят кеш или с карта.
4. Келнерите - в някои ресторанти в Китай обслужващият персонал е съставен от роботи. Те приемат поръчките, сервират ви храната и ви правят сметката. Машините работят 7 часа, без да им паднат батериите
5. Икономисти - решаването на сложните икономически изчисления също ще бъдат поверени на роботите.
6. Пощальони - през 2013 г. концернът "Дойче Пост" за пръв път обяви, че писмата в труднодостъпните райони могат да бъдат доставени с помощта на мини-вертолети "Пакеткоптер". Не е изключено в близко бъдеще те напълно да заменят пощальоните и пощенските куриери. Само в Германия в тази сфера работят около 700 000 души.
7. Банковите служители - в тази сфера също са заети много хора, достатъчно е да се разходим по булевардите на големите градове и да видим колко банкови клонове и офиси има. Милиони хора ще трябва да си търсят нова работа, защото всяка валутна операция може да бъде изпълнена от робот.
8. Складови работници - решението на логистичните задачи също ще бъде поверено на машини.
9. Заварчици - роботизираната техника се внедрява и в металообработващата индустрия. Умните системи ще избавят хората от опасния и тежък труд.
10. Счетоводители - те заемат последното място в класацията на професиите, които първо ще бъдат автоматизирани
Незаменимите специалисти: Освен списък с професии, намиращи се под заплахата от роботизация, компанията A.T. Kearney е съставила и класация на специалистите, които машините не могат да заменят. Учителите в детските градини, медиците и научните работници няма от какво да се страхуват: изкуственият разум не е способен да фантазира и чувства.