сряда, 15 февруари 2017 г.

Новите в БСП, роднини на старите!

Смяната на поколенията в БСП се оказва малко бутафорна. След принудителното пенсиониране на ветерани-парламентаристи като Михаил Миков, Ангел Найденов и Янаки Стоилов, новите се оказаха деца, внуци и племенници на "заслужили другари".

Сред новите кандидат-депутати на БСП е Иван Янчов Таков - внук на партизанина Пеко Таков, бивш министър на вътрешната търговия и заместник на Тодор Живков в Държавния съвет на НРБ. 37-годишният Таков е завършил финанси в Канада, директор е на компания за инвестиции в недвижими имоти, а през март ще се бори за мандат в Народното събрание от 24 МИР София.

Две позиции след него се нарежда Ана Пиринска - дъщеря на бившия председател на 40 Народно събрание Георги Пирински и Клавдия Кашева, чийто покоен баща ген. Илия Кашев е дългогодишен началник на Пето управление на ДС - УБО.

Номер 17 в листата за 24 МИР на "БСП за България" е Ана Ананиева - дъщеря на Нора Ананиева, бивш ръководен кадър в Института за съвременни социални теории към АОНСУ до 1989 г., вицепремиер в двата кабинета на Андрей Луканов, депутат от БСП между 1990-1997 г.
Под No. 20 е Тома Трайков - син на бизнесмена Марио Трайков (член на Националния съвет и на Контролната комисия на БСП), кръстен на дядо си - бивш началник в отделение Б на ДС от началото на тоталитарния режим. Трайков-младши се прочу по време на местните избори преди 2 години, когато на предизборната му диплянка се вееха едно до друго знамената на Русия и България.

След него се нарежда Владимир Илиевски - син на Радослав Илиевски, който беше кмет на Долна Митрополия и депутат от БСП от 2001 до 2009 г. С номинация за депутатски мандат от Пловдив е и 34-годишният хирург Атанас Баташки, син на бившия народен представител от БСП и настоящ ръководител на МВР-Болница Илия Баташки.

Кадър "трето поколение" е икономистът Стоян Мирчев - водач на листата в Силистра. Негов баща е социологът проф. Михаил Мирчев, който беше издигнат от БСП за кандидат-кмет на София през 2015 г. Дядо му е 86-годишният Стоян Михайлов, бивш ръководител на отдел "Пропаганда и агитация" към БКП и секретар на Централния комитет на партията до 1988 г., когато е отстранен от Тодор Живков.

В листата за 21 МИР-Сливен е председателката на Младежкото обединение на БСП - Вероника Делибалтова (29 г., юрист по образование), чийто баща Атанас е пенсиониран полицай, общински съветник и лидер на градската организация на партията.

Делибалтова беше част от червената "контрапротестна" група срещу Ранобудните студенти по време на окупацията на Софийския университет през 2013 г. Член на ръководството в младежката структура на партията от 2016 г. е и Мина Антонова Кутева. В Националния съвет на БСП влизат още дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски - Петя, дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков - Ия Петкова-Гурбалова, и др.

Смяната на поколенията може и да се случи, но партийната политика си остана "семеен бизнес".