събота, 25 февруари 2017 г.

Германия се обиди на Русия за макет на Райхстага

Германски официални представители разкритикуваха обявените от руския военен министър Сергей Шойгу планове да се построи макет на Райхстага (сегашният Бундестаг - парламентът в Берлин) като мишена, която тийнейджърите да нападат в увеселителен парк близо до Москва, предадоха агенцията. В сряда руското Министерство на отбраната заяви, че копието на Райхстага ще даде на членовете на училищна програма за военно обучение и патриотизъм възможността да "щурмуват конкретно място, а не нещо абстрактно". Говорителката на германското правителство Улрике Демер заяви, че този план е "изненадващ и показателен". "Ние не бихме построили нещо такова за обучение на германската младеж", заяви говорителят на външното министерство Мартин Шефер.

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков изрази недоумение от реакцията на Германия и защити плана на ведомството, като посочи, че паркът с репликата на Райхстага като символ на победата над нацизма "ще допринесе за патриотичното възпитание на младите хора и чуждестранните гости". В сряда Шойгу разкри пред руския парламент, че в района на Москва, в парка „Патриот”, в Кубинка, ще бъде изградено копие на германския Райхстаг за тренировки на младежите от военното патриотично движение „Юнармия”. „Може би ще разкрия тайна, но в парка „Патриот” строим Райхстаг. Не е в съвсем пълен размер, но така нашите кадети няма да атакуват случайни цели, а конкретен обект”, посочи военният министър на Русия.

Сградата на парламента в Берлин е място на тежки боеве между Червената армия и нацистките войски през 1945 г. Едни от най-известните снимки от превземането на германската столица са на съветски войници, които забиват Червеното знаме на Победата върху сградата.