сряда, 22 февруари 2017 г.

"Нова република": нов модел на социална помощ

Рязка децентрализация на социалните дейности, за да може помощта да е максимално близо до хората в нужда, като така се гарантира и по-добър контрол. Помощти за деца под формата на ваучери на храна, обучение, облекло. Премахване на социалните помощи за лица, които трайно отказват да работят. Въвеждане на електронно здравеопазване и преход към демонополизация на Националната здравоосигурителна каса, както и нов метод за финансиране на болничната помощ.

Въвеждане на предмет “християнска етика” в училище след 4-и клас. Подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми и данъчни облекчения вместо детски надбавки за семействата.

Това са някои от мерките в третата част от управленската програма на “Нова република”, представена днес от председателя на дясното обединение Радан Кънев, Ивайло Цветков- Нойзи, бившия зам.-председател на парламента Иван Иванов, бившия депутат Борис Станимилов и общинската съветнимка в София Марта Георгиева.

Документът се нарича “Нова надежда” и е за сферите култура, родобюлие, демографска криза и семейство, социална политика, здравеопазване и грижа за животните.

Радан Кънев говори последен от колегите си и представи мерките в социалната и здравната сфера. По думите му в центъра на тези политики трябва да е страдащият човек, а “култивираните от партиите общности избиратели”.

Социална политика
- Рязка децентрализация на социалните дейности и предоставяне на права и бюджет на общините – така грижата ще е близо до хората в нужна и може да се засили контрола и да се прави разграничение между реално нуждаещи се и тези, които отказват да работят.

- Строг контрол върху категоризацията на хора с увреждания и пълноценното им подпомагане за включването им в пазара на труда.

- Съсредоточаване на помощите за отглеждане на деца върху наистина нуждаещи се семейства под хормата на ваучери за храна, облекло, обучение, лекарства.

- Премахване на помощите за лица, които отказват да работят

- Насърчаване на частната инициатива в трудовото последничество

Няма коментари:

Публикуване на коментар