четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Герджиков излъга: шефът на АПИ не е уволнен, а понижен

Служебният премиер Огнян Герджиков само понижи шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради „престъпна небрежност“. Поводът бе инцидентът в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ в неделя. Първоначално премиерът обяви на извънреден брифинг заедно с регионалния министър Спас Попниколов, че шефовете на АПИ и държавната пътноподдържаща фирма „Автомагистрали“ са освободени. По-късно обаче от съобщение на регионалното министерство се разбра, че досегашният директор и председател на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов е само понижен до член на УС на агенцията. Уволнен е Парашкев Кръстев – шеф на „Автомагистрали“, както и още трима пътни експерти в агенцията.

Уволненията идват три дни след като в неделя в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ загина жена, след като в автомобила, в който тя пътуваше, се вряза греда от осветлението на съоръжението. Последваха поредица от нелепи обяснения от експерти в пътната агенция за ремонти – извършени, неизвършени, предстоящи, в които отговорността за фаталния инцидент се разми тотално. „Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това“, заяви Герджиков и добави, че именно като изпълнение на този свой ангажимент е взел решението за смените.

На мястото на Дончо Атанасов ще бъде назначен Пирин Пенчев – специалист по транспортно строителство в архитектурния университет, с 22-годишен опит в пътния бранш. Той е бил зам.-шеф в сегашната АПИ при кабинета „Станишев“ – по времето на строителния министър Асен Гагаузов. Тогава начело на сегашната агенция беше Велико Желев, а по-късно и Веселин Георгиев-Батко, който стана известен с поръчките, дадени на неговия брат Емил Георгиев, заради което ни спряха европарите. Шеф на „Автомагистрали“ става Валентин Николов. Той е доктор по право от СУ „Св. Климент Охридски“. От 2009 до 2012 г. е бил председател на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД.

Уволнен е и Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътна инфраструктура“ в АПИ. Ще бъдат освободени и шефът на софийското областно пътно управление и на район „Пътна служба-Хемус“. Оставка вече е подал и шефът на дирекция „Пътна инфраструктура“ в АПИ.
Магистрала „Хемус“ ще бъде пусната в понеделник, поех личен ангажимент, обяви още Герджиков.

Междувременно станаха ясни и любопитни подробности около дългогодишното безхаберие при поддръжката на тунела. Както стана ясно, ремонт на съоръжението е бил предвиден още през 2005 г. Вече бившият регионален министър Лиляна Павлова разказа през 2015 г. за фирма, която е взела държавни средства след спечелена обществена поръчка за ремонта. Шефът на въпросната фирма – „Трансстрой“, Бургас съобщи, че вината не е в строителя. „АПИ така и не ни издаде строително разрешително, за да ремонтираме тунела „Ечемишка“, заявява изпълнителният директор Николай Милев. Той потвърди, че съоръжението е било описано като опасно и в аварийно състояние. Според него през 2007 г. са преведени 30% аванс – 2.4 млн. лв., част от които били изразходвани за проектиране и материали. Проектът включвал и подмяна на осветителната система, но държавата така и не осигурила цялостно финансиране на ремонта.