четвъртък, 9 март 2017 г.

Променената БСП със 17 ченгета от ДС в листите

Точно 79 агенти или служители на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби към Българската народна армия са се кандидатирали за депутати на вота на 26 март. Това показа проверката на комисията на досиетата, обявена днес.

Проверени са общо 4060 кандидати за народни представители от листите на всички партии и коалиции. 1982 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1973 г.

Очаквано - кандидат-депутатите с минало в Държавна сигурност са най-много в листите на "БСП за България" - 17. Сред тях са обявяваните вече Тома Томов - журналист и водач на  листата в Благоевград, бившият депутат и енергетик Таско Ерменков, лидерът на ОКЗНИ и бивш депутат Димитър Задгорски, Денчо Бояждиев, експертът по национална сигурност и водач в Пазарджик Славчо Велков и др.

Следващите по брой "ченгета" в листите - също очаквано - са ДПС - 7. В "Обединение ДОСТ" хората с досие са трима, като един от тях е лидерът Лютви Местан.

След ДПС в "класацията" се нарежда ГЕРБ с петима сътрудници или служители на Държавна сигурност в листите. Сред тях са бившият конституционен съдия Георги Марков - агент Николай, традиционният депутат от ГЕРБ в Пловдив-област Стоян Дедев, който е работил в МВР преди 1989 г. както и още трима кандидати, съответно от листите в 25-и избирателен район в София, в Разград и във Варна.

Сред останалите формации трима кандидати от Държавна сигурност има в "Реформаторски блок - Глас народен" - в листите в Пловдив, Разград и Варна. Те обаче са на по-задни позиции в представените пред районните избирателни комисии списъци, т.е. на неизбираеми места са.

"Движение Да България" на Христо Иванов има двама души с досие от Държавна сигурост сред кандидатите си, като единият от тях е водачът на листата в Русе - Николай Влаеско.  Другият е кандидат в Благоевград.

В "Нова република" на задно място в листата в Търговище също има човек с досие, но веднага след обявяването на списъка от комисията по досиетата от дясното обединение заявиха, че той е незабавно оттеглен от списъците за вота на 26 март.

Във "Воля" на Веселин Марешки "ченгетата" в листите са двама души - единият от тях води в Монтана - Слави Нецов.

В другата лява формация - "АБВ - Движение 21" - кандитат-депутатите с досие са едва трима, в сравнение със 17-те в "БСП за България".