сряда, 15 март 2017 г.

Радан Кънев: Герджиков да затвори секциите в Турция и да заминава за Берлин и Хага

Председателят на Нова Република Радан Кънев призова служебния премиер Огнян Герджиков да потърси европейско решение на проблема с натиска на Турция и заплахите за преразглеждане на споразумението между Анкара и Европейския съюз.

Според Кънев, България трябва да подкрепи Германия и Холандия в дипломатическия им конфликт с Турция и да поиска помощ за охрана на българската граница.

„Призоваваме Герджиков да вдигне самолета и да отиде в Берлин и в Хага, за да изкаже на Кралство Нидерландия и на Федералната Република солидарност в настоящата криза и да поиска в замяна солидарност по нашата южна граница“, каза Кънев.

Председателят на Нова Република Радан Кънев обяви, че Турция упражнява натиск върху изборния процес в България.

"Ние искаме от Герджиков да затвори секциите за гласуване в Турция извън дипломатическите представителства. Това не е наша предизборна идея. Такова искане ние внесохме през октомври 2016 г. и аз лично го обявих от трибуната на 43-тото Народно събрание“, припомни Кънев.
Той обясни, че това е смисълът на Европейския съюз – да се защитават една друга.

„Притеснени сме и като българи, и като европейци. Притеснени сме за нашата граница и опасността от мигранти. Притеснени сме и за натиска на Турция над Европейския съюз. Не можем да очакваме решения от партии с турски патерици. Затова Нова Република посочва решението – Единна Европа и активно участие на България в намирането на решения. Без турски и руски патерици“.
Радан Кънев призова отново правителството да защити българския интерес за Единна Европа и против идеята за „различни скорости“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар