петък, 17 март 2017 г.

САЩ осъдиха анексията на Крим и искат незабавно прекратяване

САЩ отново осъдиха окупацията на Крим от Русия и поискаха на анексията да бъде сложен край - незабавно, съобщи френският в. "Фигаро" като се позова на говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър. Днес се навършват точно 3 години от "доброволното" присъединяване на Кримския полуостров към Русия.

"Крим е част от Украйна. САЩ осъждат още един път руската окупация на Крим и призовават за нейния незабавен край", написа Марк Тонър в специално комюнике. "Нашите санкции, които са свързани с Крим, ще останат в сила докато Русия не върне контрола на полуострова на Украйна", допълни той.
На 14 февруари т.г. президентът Тръм изненадващо и остро обяви, че очаква да види как Русия връща Крим на Киев, припомня "Фигаро".

През март 2014 година Русия анексира Крим след като вкара в полуострова т.нар. зелени човечета и под военна заплаха организира референдум за присъединяване на Крим към Русия. Агресивните действия на Кремъл бяха осъдени от Запада и обявени за незаконни.

"САЩ не признават референдума, нито анексията на Крим, както и грубото нарушаване на международното право", припомня говорителят.
Вашингтон осъди кампанията за потискане на дисидентите, водена от три години от Русия в Крим, както и на етническите малцинства. Независими журналисти и проукраински настроени хора са репресирани непрекъснато с политически мотиви, пише още в комюникето.

"Ние призоваваме Русия да спре опитите си да потискат свободата на изразяване, мирните сдружения и събирания, и религиозните права", отбелязва Марк Тонър.