четвъртък, 2 март 2017 г.

Борисов: В Европа има премиери по три мандата

"В Европа има премиери по три мандата".
Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори пред Нова ТВ на въпрос дали иска да бъде отново премиер. Ако ГЕРБ спечели изборите, то Борисов би бил премиер за трети мандат.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако партията е втора на избори, тя ще остане в опозиция и няма да прави опит за състави правителство. Той припомни примера с БСП, която като втора партия създаде правителството на Пламен Орешарски, Ако ГЕРБ е с първи резултат ще търси коалиция с Реформаторския блок и Обединените патриоти.

"Те в своите изказвания посочват добри неща, които сме направили. Те са първите, с които ще разговарям и приемливите за нас", каза Борисов.
Той нарече твърденията, че Веселин Марешки е обгрижван от ГЕРБ, "манипулация и лъжа".

"Ние подадохме оставка не защото нямахме парламентарно мнозинство, а и като акт на морално действие", каза още Борисов.
За пореден път той заяви, че назначеното служебно правителство на президента Румен Радев няма как да няма нищо общо с БСП.. Борисов припомни, че президентът Росен Плевнелиев също се е опирал на кадри на ГЕРБ, когато е назначавал своите две служебни правителства.

"От какво ни е страх да си покажем хората, които ще изпълняват програмите. Те са с новите лица, моите са стари, овехтели, износени".
 Така Борисов коментира за пореден път несъстоялия се дебат с Корнелия Нинова. Той повтори, че според него дебатът е трябвало да бъда "мач в две полувремена" - първо експертите, а после лидери. Нинова обаче искала само и единствено те двамата да дебатират. Борисов уточни, че от страна на ГЕРБ са щели да учстват Владислав Горанов, Томислав Дончев, Екатерина Захариева, и Лиляна Павлова.

"Вече графикът ми е пълен. Угодих им на всичките капризи. Тя ме разиграва", каза Борисов по повод възможността дебат все пак да има в близките дни.
"Можеше да извадя ген. Попов като независим кандидат и двама летци да се състезават. Това правилно ли е? Защо тогава трябва да има политически партии"
Така Борисов коментира победата на ген. Румен Радев на президентските избори, който бе издигната като независим кандидат, подкрепен от БСП.

Борисов изтъкна, че Екатерина Захариева като правосъден министър е направила много повече за съдебната реформа в сравнение с извършеното от нейния предшественик Христо Иванов.

"Ще питате ДПС и БСП. В ГЕРБ няма модел #Кой. Ние сме си партия, която няма нищо общо с този модел".
Това каза Борисов на въпрос дали все още съществува моделът #кой. Той изтъкна, че Делян Пеевски не е бил депутат на ГЕРБ.