вторник, 7 март 2017 г.

Излъга ли Нинова за киселите краставички и Мерцедесите?

Говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова в лъжа. Повод за твърденията на Трайков стана изявлението на Нинова, че при санкциите срещу Русия има двойни стандарти от страна ЕС. Според Нинова България не може да внася в Русия кисели краставички, но "Мерцедес" открива предприятия там.

"Нинова току-що излъга в ефира на Нова тв, че забраната за внос на български храни в Русия е наложена от ЕС. Напомням, ЕС наложихме санкции срещу приятелите на Путин, участвали в заграбването на чужди земи, а в отговор Путин наложи санкции срещу всички руснаци, забранявайки вноса на европейски храни".

Това написа Трайков във Фейсбук.

Според информация на "Ройтерс", публикувана наскоро, "Даймлер" наистина планира да отвори фабрика, която да произвежда автомобили "Мерцедес" близо до Москва. Планираната инвестиция е 250 млн. евро, а първите коли се очаква да бъдат готови през 2019 г. Проектът обаче е спрян през 2014 г., когато санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна съвпаднаха със големия спад в руската икономика. Санкциите не забраняват инвестиции в автомобилния сектор, но създават практически усложнения, тъй като финансовите транзакции трябва да бъдат преструктурирани така, че да избегнат ограниченията, свързани с банките.