понеделник, 27 март 2017 г.

Радан Кънев подаде оставка като лидер на "Нова република" и ДСБ

"Аз вече подадох оставка като председател на "Нова република" пред политическия съвет, а в близкия час ще подам оставка като председател на ДСБ пред националното ръкоодство на ДСБ".

Това обяви Радан Кънев на пресконференция след изборния ден. "Нова република" получи около 87 000 гласа и остана извън парламента. Самият Кънев беше заявил, че ще направи това и преди изборите, ако формацията не успее на тях.

Кънев се извини на всички десни избиратели - общо около 290 000, които в 44-ия парламент остават непредставени заради разделеното дясно. И призна, че на тяхно място и той трудно би простил. Лидерът в оставка благодари "на всички хора, които подкрепиха "Нова република" и особено на тези, които работиха за "Нова република". По думите му в рамките на изборната кампания формацията е успяла да мобилизира двойно повече хора в сравнение с първоначалните прогнози, "което се смята политически невъзможно".

"Всеки, който е работил за "Нова република" на тези избори, трябва да е горд до края на живота си", заяви той.
Кънев поздрави и ГЕРБ за изборната им победа и констатира, че "без съмнение загубата на БСП е добра новина за България".

Водачът на "Нова република" каза още, че това, че подава оставка не значи, че се отказва от политиката и заяви, че се надява оттеглянето да е отваряне на път съм дясно обединение. На въпрос дали ще се кандидатира отново за лидер Кънев отвърна:

"Аз не съм театрален герой, не подавам оставки, за да ми ги отхвърлят след това, да се късат ризи и да се пъшка. В политиката има много начини да си полезен, освен като началник".
Кънев припомни още, че преди изборите е призовал лидерите и на останалите десни формации да се оттеглят и да не бъдат кандидати за депутати, за да може това да отвори пътя към обединение. Но не се прие.

"Сега пак не сме депутати, но десните избиратели нямат представителство", заключи още Кънев.