понеделник, 20 март 2017 г.

Напрежението между Германия и Турция ескалира

Напрежението между Турция и Германия продължава да ескалира, след като властите в Германия отказаха да позволят някои турски министри да агитират за гласуване с "да" на референдума на 16 април. Референдумът е свързан с бъдещите конституционни промени, които предвиждат разширяване на властта на турския президент.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви на турския си колега Мевлют Чавушоглу, че президентът на Турция е преминал границите, като обвини германския канцлер Ангела Меркел в използване на нацистки практики, предаде Франс прес.

"Ние сме толерантни, но не сме идиоти. Затова ясно заявих на турския си колега, че е премината една граница", каза Габриел в интервю за германския вестник "Пасауер нойе пресе".

Турският президент вчера отправи персонални нападки срещу Меркел, като я обвини, че използва нацистки практики, визирайки решението на германските власти да забранят прояви на турски министри на германска територия по повод предстоящия на 16 април в Турция референдум за увеличаване на президентските правомощия.

В същото време властите във Франкфурт разрешиха митинг на забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Председателят на фракцията на консервативната Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу по-нататъшната ескалация на конфликтите с Германия и другите страни от Общността.

„Гордостта на една нация не може да се защити от обиди към другите", категоричен бе германският политик. "С тази агресивна политика той вреди на собствената си страна на най-много“, коментира Вебер, допълвайки, че с всеки един изминал ден нападките на Ердоган стават „все по-странни“. Европа обаче не бива да се оставя да бъде провокирана от Анкара, подчерта Вебер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар