понеделник, 6 март 2017 г.

Първи протест срещу служебния кабинет

Тази вечер се очаква да се състои първият протест срещу служебния кабинет на Огнян Герджиков. Той е свикан пред Министерството на околната среда и водите заради това, че ден преди националния празник 3 март, служебният министър Ирина Костова подписа решение, с което разрешава изпълнението на плана за Пирин, независимо че не е направена екооценка. Министърът разреши и предварително изпълнение.

Надсловът на проявата, организирана от коалиция "За да остане природа в България", е: ""Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ". Възмущение предизвика и фактът, че решението е подписано ден преди празника и така възможността за обжалването му се съкращава само до един работен ден.

Вчера премиерът Огнян Герджиков пред БНР опита да омекоти негативните настроения като увери, че решението не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни и експерти, а процедурата е на твърде ранен етап. Едновременно с това обаче премиерът се усъмни в мотивите на природозащитниците: "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли".