петък, 10 март 2017 г.

Нова Република: Лукарски продаде на #Кой Музея на виното

Министерството на икономиката е продало Музея на виното на "София БТ" АД, което е част от „Булгартабак Холдинг", свързван с Делян Пеевски. Сделката е била завършена в последните дни на кабинета „Борисов-2", след подаването на оставката с министър на икономиката по това време е Божидар Лукарски от Реформаторския блок, заявиха от Нова Република.

Информацията за продажбата се потвърждава от отговор на министъра на икономиката Теодор Седларски на въпрос от лидерите на Нова Република Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. Питането бе по Закона за достъп до обществена информация.

Преди две седмици лидерите на дясното обединение алармираха, че предишното ръководство на Министерство на икономиката е продало Музея на виното, въпреки че той е част от активите на „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" – дружество, което присъства в забранителния списък за приватизация. Нова Република припомни, че сделката силно напомня на тази с Дипломатическия клуб „Бояна", който също беше продаден като „обособена част" от дружество в забранителния списък. Тогава имотът премина в ръцете на младежи без никаква търговска биография, свързани с Делян Пеевски.

„Това е същата схема. И когато ние казваме, че Лукарски и Кунева откраднаха името на Реформаторския блок и прибраха при себе си хората на Бареков, Пеевски и Бриго Аспарухов, не говорим празни приказки. Връзката с Пеевски вече е доказана черно на бяло. Това десните избиратели трябва много ясно да го знаят", коментира Радан Кънев.

От писмото на министър Седларски става ясно още, че като основание за сделката е посочено, че земята под музея вече е била собственост на „София - БТ" АД, но не и кога и как дружеството е придобило терена.

"Ние така воюваме с корупцията. Не да говорим празни приказки, а в това време задкулисно да обслужваме олигархията. Предприемаме конкретни стъпки и разкриваме конкретни далавери. Случаят вече е в прокуратурата", обясни Петър Славов.

По искане на лидерите на Нова Република министърът отбелязва, че след тяхното писмо е сезирал прокуратурата за законосъобразността на сделката.

Лидерите на Нова Република настояват пред прокуратура още за: Незабавна проверка на сделката за евентуални нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол; Оспорване на сделката пред съда; · Проверка на какво основание същия „купувач" вече е притежавал земята под Музея на виното; Има ли и други сделки по подобна „схема" и на каква цена са те; При наличие на данни за евентуални извършени престъпления, привличане към отговорност на отговорните длъжностни лица от ръководството на Министерство на икономиката към момента на сключване на сделката.