сряда, 22 март 2017 г.

Нападателят в Лондон е един. Азиатец прегазил хората и наръгал полицая

Нападателят в Лондон е един - той първо прегазил с колата си най-малко десетина души и се врязал с нея в оградата край британския парламент. После извадил нож, нахлул в двора пред парламента и намушкал полицай. След което бе застрелян от силите на реда, предаде Би Би Си.

Полицията обяви инцидента за терористичен акт.
Двама души, прегазени от колата, починаха по-късно от раните си. Няколко от пострадалите са в изключително тежко състояние.

Неизвестният засега нападател се движел със сив "Хюндай" по моста "Уестминстър" над река Темза. След като блъснал колата в желязната ограда и ранил полицая, той се опитал да нападне и друг пазител на реда. Но двама полицаи стреляли по него. Терористът бил улучен с два или три куршума.
Настана масова паника. Чуха се крясъци.

Първоначалните съобщения бяха дори за два отделни ицидента. Чак по-късно стана ясно, че и прегазването на хората, и нападението срещу полицая е дело на един и същи човек.

Привечер от водите на Темза бе извадена жива жена. Тя се намирала на моста по време на атаката.

Нападателят е азиатец на средна възраст, който носел 20-сантиметров нож, твърдят очевидци, цитирани от в. "Дейли телеграф".

"Снимахме Биг Бен и видяхме хора да тичат към нас, а след това един азиатец на около 40 години, който носеше нож", каза свидетел на случката.
Полицията гонела мъжа. След това очевидецът чул три изстрела и видели нападателя да лежи, облян в кръв.

Той бил облечен с леко яке, тъмни панталони и фланелка.
Инцидентът стана точно година след кървавите атентати в Брюксел. Тогава загинаха 22-ма души.

Репортери на Ройтерс, намиращи се в парламента, съобщиха, че вътре влизат голям брой полицаи с щитове.
Какво разказа очевидец
Журналистът от в. "Дейли мейл" Куентин Летс е станал пряк очевидец на единия от инцидентите. Неговият офис гледа точно към тази част от сградата на парламента. Ето какво разказва той пред Би Би Си:

"Нападателят имаше нещо в ръката си, изглеждаше като пръчка или нещо подобно. Беше спрян от двама полицаи с жълти якета и след това единият от полицаите се свлече на земята. Видяхме как облеченият в черно мъж направи движение сякаш намушка или удря полицая, след това другият хукна за помощ, която пристигна много бързо, докато нападателят тичаше към входа, използван от депутатите, за да влязат в долната камара на парламента. Докато той тичаше двама облечени в цивилни дрехи мъже му изкрещяха нещо като предупреждения, той ги пренебрегна и те стреляха два или три пъти, той падна на земята."

В момента Великобритания е във втората възможна степен на тревога. Това означава, че са твърде вероятни атаки на терористи.

През май 2013 г. двама британски ислямисти заклаха войник на улицата в Южен Лондон.

През юли 2005 г. четирима британски ислямисти убиха 52-ма пътници, след като се взривиха в три влака на метрото и в автобус. Това бе най-кървавата атака в британската столица в мирно време.