сряда, 15 март 2017 г.

"Да, България" прати книгата на "Телеграф" в ЦИК

Коалиция "Да, България" изпрати жалба до ЦИК, в която иска комисията да накаже "Телеграф" ЕООД и кандидатът за депутат Делян Пеевски, заради разпространяваната безплатно с вестника книга "Крадци на демокрация", съобщиха от формацията.

Според "Да, България" книгата е предизборна агитация и нарушава няколко члена и алинеи на Изборния кодекс.

Жалбата на "Да, България"

На 13 март 2017 г. с изданието на вестник Телеграф, безплатно бе разпространена книга със заглавие „Крадци на демокрация“ (оттук насетне наричана за краткост “Книгата”) с издател „Телеграф“ ЕООД, ЕИК 130446187. Вестник Телеграф е ежедневник с национално покритие, вследствие на което Книгата, предоставяна с броя от 13 март 2017г., е била разпространена на територията на цялата страна. С посочената публикация са нарушени редица императивни забрани, свързани с провеждането на предизборна кампания за парламентарните избори, насрочени на 26 март 2017г. По – конкретно, нарушени са а чл. 179 и чл. 180, ал. 1, чл. 177 и чл. 183, ал.1,ал. 2 и ал. 4 от Изборния кодекс (ИК). Нарушенията са осъществени както от дружество „Телеграф“ ЕООД, така и от свързания с дружеството и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му кандидат за народен представител Делян Славчев Пеевски.

1. Относно данните за свързаност между „Телеграф“ ЕООД и кандидата за народен представител Делян Славчев Пеевски:

Видно от търговския регистър (ТР), едноличен собственик на „Телеграф“ ЕООД е "НСН Инвестмънт" ЕООД, ЕИК 203628966. Собственик на второто дружество, отново видно от ТР, е регистрираното в Обединените арабски емирства дружество Intrust Intl. Както става ясно от декларация вх. номер ККИПЕ-553-22/12 от 30.11. 2015 по чл. 12, т. 3 от Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) и достъпна в Регистъра по ЗПУКИ на сайта на Народното събрание, Делян Славчев Пеевски е декларирал, че е придобил 100% от дружеството Intrust Ltd. От въпросната верига на еднолични собственици е недвусмислено видно, че Делян Славчев Пеевски е краен собственик на "Телеграф" ЕООД.
С Решение № 33 - НС Пазарджик, 17.02.2017 на РИК – Пазарджик, Делян Славчев Пеевски е регистриран като водач на кандидатската листа на партия Движение за права и свободи - ДПС за участие в избори за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г в РИК 13-Пазарджик. Същият е водач и на листата на ДПС в РИК-Благоевград, видно от Решение № 21-НС на РИК-Благоевград. В този смисъл Книгата следва да бъде разглеждана и като материал, издаден от кандидат за народен представител от Движението за права и свободи и насочен срещу Коалиция „Движение Да България“.

2. Относно обстоятелството, че публикуването и разпространението на Книгата имат характер на предизборна агитация:

Според легалното определение в § 1, т. 17 от ДР на ИК "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Съгласно трайната съдебна практика, не е необходимо да е налице пряк призив за подкрепа или неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори, а е достатъчно да бъде направено политическо внушение за същото (Решение № 4552 от 18.04.2016 г. на ВАС по адм. д. № 2111/2016 г., IV о., Решение № 7133 от 27.05.2014 г. на ВАС по адм. д. № 6889/2014 г., IV о.). Отправянето на политически внушения е основно съдържание на предизборната кампания. Предизборната агитация в практиката на ЦИК и ВАС винаги е възприемана като отправяне на политически внушения под каквато и да било форма.
Посочената Книга, в рамките на 240 страници, съдържа многобройни негативни внушения относно коалиция „Движение Да България“ и кандидати за депутати от регистрираните от нея кандидатски листи. По съществото си тези внушения съставляват политически внушения, тъй като отправят непряк призив за неподкрепа на участници в парламентарните избори. В този смисъл, публикуването и разпространението на Книгата представляват форма на предизборна агитация и като такива следва да отговарят на определените условия в Глава дванадесета от ИК.