сряда, 8 март 2017 г.

ДамиКарат

На този ден жителите и гостите на София ще имат възможност да се повозят на безплатни „женски таксита" като част от кампанията #ДамиКарат. Проектът е по идея на Български фонд за жените и отправя посланието, че да бъдеш добър шофьор няма общо с пола. Дами, с доказани умения на пътя, ще седнат зад волана на автомобили Volkswagen, а желаещите да се повозят с тях по време на празника, ще могат да заявят това през приложението TaxiMe.

Кампанията започва с иновативна за България услуга: „женско такси" за 8-ми март, което цели да разчупи стереотипите за жените шофьори. Проектът ще продължи като цялостна платформа за споделяне на опит между жени по всички въпроси, които ги интересуват във връзка с шофирането и автомобилите в специална група във Фейсбук - #ДамиКарат. А следващия месец една от участничките в дискусиите ще получи като подарък специален курс по майсторско безопасно шофиране.

Публичното пространство е пълно с шеги и клишета за лошите шофьорки, а мнението, че силата на жените не е зад волана, е широко разпространено. Дали обаче полът определя качествата зад волана? "По данни на КАТ от 2014 г., едва 13% от всички пътнотранспортните произшествия на пътя са причинени от жени", казват от Български фонд за жените.