петък, 10 март 2017 г.

Президентът Радев е подкрепил СЕТА в Брюксел

Президентът Румен Радев е подкрепил търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА по време на заседанието на Европейския съвет. Това става ясно от официално съобщение на интернет страницата на Съвета, съобщи тв Европа. Подкрепата му идва по-малко от месец, след като Радев обяви, че щял да сезира Конституционния съд именно заради СЕТА. Ето и подробностите.

Румен Радев е приветствал одобрението, което получи търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА в Европарламента. Това е станало на срещата на върха в Брюксел в четвъртък вечерта. Тогава държавните и правителствените ръководители на страните - членки са приели резолюция, с която приветстват гласуването на евродепутатите в подкрепа на СЕТА. Резолюцията е приета и с подкрепата на България, която се представлява на Европейския съвет от президента Румен Радев.
"Европейският съвет приветства положителното гласуване в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение. - Това е ясен сигнал във време, когато протекционистките тенденции се появяват отново. ЕС остава силно ангажиран със здрава търговска политика и отворена и основаваща се на правила многостранна търговска система с централна роля на Световната търговска организация". - се посочва в резолюцията, подкрепена и от българския държавен глава.
Подкрепата на Румен Радев за СЕТА предизвика сериозен отзвук, тъй като само преди месец той обяви, че ще прати търговското споразумение с Канада в Конституционния съд. По време на цялата му кандидат - президентска кампания Радев твърдеше, както и БСП, че това споразумение е вредно за България. Преди няколко седмици пък Корнелия Нинова обяви всички, които са подкрепили СЕТА, за предатели.