сряда, 26 април 2017 г.

България е 109-та в света по свобода на словото

България е поставена на 109-то място в света по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници" за 2017-та година.

Непрестижното 109-то място обаче може да се счете и за добра новина, тъй като през миналата година България бе поставена на 113-то място по свобода на словото.

На първо място в класацията на "Репортери без граници" е Норвегия, последвана от Швеция и Финландия.

В топ 10 единствените държави, които не са от Европа, са Коста Рика и Ямайка.

На картата на класацията България е единствената страна от ЕС отбелязана в червено на картата. Единствената европейска държава с тази индикация е Беларус.

Преди България по свобода на словото са държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия.

На последно място по свобоа на словото в света е Северна Корея, която е поставена на 180-то място.

Свободата на пресата никога не е била по-заплашена както сега, в „новата ера на пост-истината и фалшивите новини“ след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, заявиха в сряда от организацията „Репортери без граници“, предава AFP.

Според годишния Световен индекс на свободата на пресата на „Репортери без граници“ е имало „много токсичен“ удар по медиите по време на избирателната кампания на Тръмп, както и на британския референдум за Брекзит. Според оценката на организацията ситуацията е била „на ръба“.

Все по-голямото следене на медиите и нарастващата популярност лидери с авторитарни уклони по света подкопава свободата и тревожни сигнали се наблюдават дори в развитите демокрации, смятат от организацията.