петък, 7 април 2017 г.

СДС, ДСБ, АБВ и "Движение 21" напускат централите си

Областната управа в София започва да изпраща съобщения до партиите, които губят партийните си централи. Според закона за политическите партии държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност. Помещения могат да се предоставят и на партии, получили над едно на сто от действително подадените гласове на последните парламентарни избори.

Сред сградите държавна собственост, които трябва да бъдат освободени, са тези на СДС - "Раковска" 134, и на ДСБ - "Витоша" 18, с вход откъм ул. "Кърниградска". АБВ ще напусне централата си - втори етаж на ул. "Врабча" №23 и "Движение 21" - четвъртия етаж от сграда на ул. "Витоша" 12. Тези партии се явиха на изборите в коалиции, като в този случай правилото за 1% от гласовете не важи.

"СДС, ДСБ, Движение 21, АБВ са такива политически сили, които досега бяха парламентарно представени и по закон наемаха държавно имущество", заяви областният управител на София Диана Тонова пред БНР.
Тя допълни, че договорите с тях ще бъдат прекратени.

"Те са сключени с едномесечно предизвестие и с уговорката помещенията да бъдат доброволно освободени", обясни Тонова.
И допълни:

"Представителство в Европейския парламент не дава основание за предоставяне на държавен имот. Никаква разпоредба не дава такава правна възможност".
Думите на Тонова бяха по повод това, че някои от тези партии имат евродепутати.