сряда, 19 април 2017 г.

44-ят парламент започва работа - манекенка, йога и други ще коват законите

44-то Народно събрание на България започва работа днес. По Конституция депутатите в него са точно 240. Днес те ще положат клетва да служат в интерес на народа.

Председателят на парламента ще е Димитър Главчев - за първи път на поста няма да е юрист. Това е и Народното събрание с най-малко юристи сред депутатите - едва 27.

Сред тях има народни представители с по няколко мандата, както и много много нови лица за политиката.

Звънецът на парламента ще бие най-възрастният депутат - журналистът от БСП Тома Томов, такава е традицията. Той ще произнесе реч, с която да открие работата на 44-ия парламент.
Най-младият депутат пак е от БСП. Теодора Халачева е само на 25. Младата социалистка освен бърза политическа кариера може да се похвали и с опита си като манекенка на "Визаж".
Юристите в този парламент обаче са забележително малко - едва 27. Дори и председателят на Народното събрание няма да е правист. Икономистите са 51, финансистите - 17, 28 - са инженерите.

Художествено-творческата интелигенция е доста по-скромно представена. Тук са двамата бивши министри на културата и класици Стефан Данаилов от БСП и Вежди Рашидов от ГЕРБ. Имат и подкрепление - в ролята на депутатка се впуска певицата и актриса Нона Йотова и спътница на Богомил Бонев. Още по време на кампанията тя сподели, че е била поканена, защото младите в БСП харесвали музиката ѝ. Поканата дошла от Крум Зарков, също ново попълнение в парламента, който доста трябва да се постарае, за да заличи спомена от неуместната си "шега" за "дядовците".

В ГЕРБ може и да нямат такива обещаващи млади кадри като Зарков например, но в този парламент бият по всички в графа "източни практики". Депутат от Габрово ще е бившият областен управител и по-бивш и.д. кмет на града Николай Сираков. Той е известен като много напреднал в практикуването на йога, преди години смая с висши умения. Актьорът по образование и сега преподава "хималайска йога с Николай".

Освен йога инструктор в ГЕРБ ще имат и футболен съдия  - синът на кмета на Симитли- 29-годишният Стефан Апостолов.