вторник, 4 април 2017 г.

Нова Република ще сезира Европейската комисия: „Лукойл“ държи 92% от складовете за бензин

Министърът на финансите Кирил Ананиев е изпратил отговор до Мартин Димитров и Петър Славов от Нова Република за това кои са собствениците на данъчните складове за горива в България и кой с какви капацитети разполага. Двамата водеха дело срещу отказа на Министерството и спечелиха на последна инстанция във Върховния административен съд.

„Данните ще покажат дали става дума за картел или още по-лошо – за монопол“, коментира още преди изборите Мартин Димитров.

Нова Република призова данните да бъдат публикувани преди изборите, което не се случи. Не се случи и влизането им в парламента. Вчера обаче са получили данните от финансовия министър и обявиха, че вече е безспорно, че става дума за монопол на „Лукойл“ и за това българите плащат много по-скъпи бензин и дизел.

"Това е най-грижливо пазената тайна в държавата", заяви на извънредна пресконференция Петър Славов.
Данните са за 2014-2015 година. Общо капацитетът на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 милиона и 400 хиляди литра са притежание на две компании - „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Тези две фирми са собственици на 82% от капацитетите в данъчните складове за дизел в България.

При бензина ситуацията е още по-драстична. Общо капацитетът на данъчните складове за бензин е 398 036 000 литра. От тях 366 милиона литра са собственост отново на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Това прави концентрация на 92% от собствеността.
Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да прекрати производството за доказване на картел на пазара на горива на дребно. КЗК обаче забрани на служителите в различните петролни компании да комуникират помежду си.

"Ситуацията от вероятно картел се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, близко до монопол", каза още Славов.
Нова Република ще сезира Европейската комисия чрез евродепутата Светослав Малинов.