събота, 1 април 2017 г.

Подпалиха парламента в Парагвай

Един човек е убит при ожесточените сблъсъци между протестиращите в столицата на Парагвай и полицията.

Хората атакуваха Конгреса и го подпалиха, разгневени от опитите на президента Орасио Картес да промени конституцията и това да му позволи да се кандидатира отново за поста държавен глава. 28 депутата внесоха промени в парламента на конституцията. Опозицията обаче е против.

След 35 години военна диктатура основният закон на Парагвай бе променен през 1992 година и мандатът на президента бе закован на пет години. Орацио Картес обаче иска да бъде записано, че има право на още пет години. Това ще му даде възможност да се кандидатира за втори път след 2018 година, когато изтича мандатът му.

Полицията се опита с водни оръдия да разпусне тълпата, но вбесените хора изпочупиха оградата и прозорците на сградата на парламента и нахлуха в него. Стигна се и до престрелка. Ранени са най-малко 28 души, сред които и един депутат. Пострадал бил и председателят на Сената Роберто Асеведо.
По думите на председателя на опозиционната Автентичната радикална либерална партия на Парагвай Ефраин Алегре полицията варварски е нахлула и в партийната централа в центъра на града и е започнала да стреля по намиращите се вътре манифестанти. Именно там е убит млад човек, а още няколко души са сериозно подстрадали. Самият Алегре е ранен от гумен куршум.

Сериозно ранен е и депутатът Едгар Акоста, който е бил прострелян в лицето. Все още не е ясно дали има жертви или пострадали от палежа в самата сграда на Конгреса, който беше извършен малко по-рано от група протестиращи.