петък, 7 април 2017 г.

Как реагира светът след атаката на Тръмп в Сирия

От "агресия срещу суверенна държава" до "важен знак срещу варварството на сирийското правителство" - такива бяха официалните реакции след военната акция на Тръмп в Сирия.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков - обяви, че ударът по сирийската военна база е "уронване на руско-американските отношения".

"Президентът Путин смята, че американските удари по Сирия са агресия срещу суверенна държава в нарушение на нормите на межуднародното право и то - под измислен предлог. Този ход на Вашингтон нанася съществени щети по руско-американските отношения, които и без това се намират в плачевно състояние", каза Песков.

Той посочи, че "тази стъпка не ни приближава към крайната цел в борбата срещу международния тероризъм, а обратното, създава сериозно препятствие за създаването на международна коалиция".

Иран, който подкрепя Асад в конфликта в Сирия, също се обяви против акцията на САЩ.

"Иран силно осъжда всяка едностранна атака. Подобни мерки подсилват терористите в Сирия и усложняват ситуацията в страната и региона", каза говорителят на Външното министерство на Иран Бахрам Касеми, цитиран от държавната информационна агенция.

Турция обаче приветства проявата на сила от страна на САЩ спрямо Асад.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш обяви, че Анкара гледа позитивно на атаката срещу сирийската военна база, а международната общност трябва да поддържа позицията си срещу сирийския режим.

Куртулмуш коментира, че Башар ал-Асад трябва "да бъде наказан на международната арена" и че мирният процес в Сирия трябва да бъде ускорен.

"Както каза нашият президент Ердоган, искаме да виждаме действия, а не само приказки. В това отношение, американската атака по военната база е значителна, важна. Но международната общност трябва ясно да поддържа позицията си срещу варварството на режима на Башар ал-Асад, докато най-после спре да вреди на хората", каза още турският вицепремиер.

Турция, която като член на НАТО е ключов съюзник на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава", отдавна призовава за отстраняването на Асад от власт и смята, че мирът в Сирия е невъзможен с неговото присъствие в управлението.

Саудитска Арабия обяви, че напълно подкрепя действията на САЩ в Сирия.

В съобщение от държавната новинарска агенция SPA се казва: "Отговорен източник от външното министерство обяви, че Саудитска Арабия напълно покдрепя американските военни операции по военни цели в Сирия, които идват в резултат на употребата на химически оръжия от страна на сирийския режим спрямо невинни цивилни граждани".

Подкрепа дойде и от Израел, чиито власти потвърдиха, че са били предупредени предварително за предстоящата атака.

"Както с думите, така и с действията си, президентът Доналд Тръмп изпрати ясен и силен сигнал, че употребата и разпространението на химически оръжия няма да бъде толерирана", се казва в съобщение на премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

"Израел напълно подкрепя решението на президента Тръмп и се надява, че тази проява на непоколебимост срещу ужасяващите действия на режима на Асад ще се отрази не само в Дамаск, но и в Техеран, Пхенян и на други места", посочва още Нетаняху.

Британското правителство нарече удара „правилен отговор на варварската атака с химическо оръжие“.

Френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че ударът е „предупреждение“ и „вид осъждане“ на „престъпния режим“ на Асад.

„Атаката на Тръмп срещу Сирия е разбираема“, каза германският външен министър Зигмар Габриел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар