понеделник, 24 април 2017 г.

Как Брюксел да ни защити пред "Газпром"?

Позицията на България по антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром" влиза в парламента. До края на седмицата служебният министър на енергетиката Николай Павлов ще бъде изслушан от Народното събрание, а българските енергийни дружества ще изпратят допълнителни въпроси и предложения в Брюксел преди 4 май с коментар на предложенията на "Газпром" към 8-те страни, в които руската компания е обвинена в нарушения на европравилата.

Това е резултатът от срещата на служебния премиер Огнян Герджиков с министъра на енергетиката Николай Павлов, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ и политическия говорител на "Нова република" Трайчо Трайков. Дясното обединение инициира срещи по темата с правителството и десните партии заради важността на темата "Газпром". След срещата Павлов, Петкова и Трайков говориха пред медиите.
"Срокът 4 май за предоставяне на становище от държавите до ЕК по темата "Газпром" не е краен, след това становищата могат да се надграждат", обясни министър Павлов.
Българските енергийни дружества в Българския енергиен холдинг - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и т.н., ще изпратят въпроси и предложения до Брюксел в този срок. Според министъра и политиците от ГЕРБ и "Нова република" обаче темата трябва да влезе в Народното събрание и да има обща позиция на страната.

Теменужка Петкова обяви, че темата не бива да се политизира, защото става дума за национални интереси, а и за национална сигурност.

Трайчо Трайков благодари, че е поканен на сбирката от Огнян Герджиков и Бойко Борисов и очерта трите цели пред България в преговорите между "Газпром" и ЕК по антимонополното дело.

"България трябва да защити три основни цели – преразглеждане на цени, свобода и гъвкавост на пазара и мястото на България като център на транзитни потоци", заяви Трайков.
От думите на министър Павлов и експертите от ГЕРБ и "Нова република" стана ясно, че по три от петте предложения на "Газпром" до ЕК за отстъпки по делото срещу руския гигант България не може да има конкретни претенции. Например в договора с България "Газпром" няма включена клауза за забрана на реекспорт на газ. Страната ни ще подкрепи идеята такава забрана да няма и в другите страни от ЕС. Второ - от юли 2016 г. от българска и гръцка страна и от "Газпром" има подписани протоколи за интерконекторни връзки и пренос, макар да са за кратки периоди от време. Предложенията на руския гигант могат да решат темата дългосрочно, обясни министърът. Третия пункт, по който нямаме претенции, е отказът на "Газпром" да предприема действия срещу български контрагенти след спирането на проекта "Южен поток".

По думите на Николай Павлов и на Делян Добрев в момента е рано да се говори за нови преговори с "Газпром" за цените на доставките на газ, но това може да се случи след уреждане на отношенията между руския газов гигант и Еврокомисията по антимонополното дело.

По отношение на либерализацията на газовия пазар у нас Добрев заяви, че "Булгаргаз" не е монопол и се сключват стотици сделки на частни компании, които купуват и продават газ, макар те да са в малки обеми. Причината за това е, че "Булгаргаз" продава на регулирана цена, а тази на свободния пазар е доста по-висока.