понеделник, 3 април 2017 г.

Радан Кънев: Ние се провалихме, трябват нови лидери на дясното

„Класическото дясно се явихме с три листи. Това беше абсолютно политическо безумие“, каза в първото си интервю след загубата на изборите лидерът в оставка на ДСБ и Нова Република Радан Кънев.

„От една страна се получи сериозно разделение по отношение управлението на ГЕРБ. От едната страна бяха лидерите на Реформаторския блок като министри на Борисов. От друга страна беше ДСБ с Нова Република и „Да, България“. Едната политическа логика беше Реформаторският блок да се яви отделно или заедно с ГЕРБ, а ДСБ и „Да, България“ да се явят заедно“, обясни Кънев.

„Там дойде доста изненадващото решение на „Да, България“ да създадат отделна партия без да съгласуват това действие, а след това и решението да се явят самостоятелно. Решението Нова Република и „Да, България“ да се явят отделно е едностранно, 100-процентово решение на „Да, България“ - това остави 300 хиляди души непредставени“.
Резултатът, според Радан Кънев, е, че днес в Народното събрание няма кой да зищити позициите, отстоявани само от тези формации. И даде пример за решението на КЗК, че няма картел при горивата.

„Няма вече в парламента кой да излезе и да защити обратната теза. Обслужващите картела формации държат и лявото, и дясното“.
Радан Кънев оцени като безсмислен призива на Христо Иванов към Бойко Борисов да не става премиер за трети път.

„Това е безсмислено. Ти си направил така, че да няма 20 депутати, от които да зависи почти всичко. На кой му пука за твоето мнение. Аз затова съм в оставка“.
Лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев констатира, че разделението е създало огромно недоверие между лидерите и затова те трябва да се оттеглят.

„Общността на 300 хиляди души минимум е единна. Още 300 хиляди, гласували за ГЕРБ, са единни. Защото ние с нашето безумие сме ги пратили при Бойко. Тези хора очакват лидерство“.
Радан Кънев коментира и „мускетарската“ снимка на лидерите на Реформаторския блок от 2014 г.

„Личи си малко неискреност на нея, не е трудно да се види, не е лесно да се скрие. Много хора го виждаха още тогава и ни критикуваха. Това е един добър замисъл, но неслучил се проект. Успехите останаха само електорални“.
Радан Кънев констатира, че после не е свършена работата и не е бил променен животът на хората, защото е имало нужда от организационно единство.

„Ние сме си го заслужили това, че не сме в парламента. Това е собствена наша вина и отговорност, на всеки един от нас“.
Днес, ако има проблем, той е тази непредставеност на икономически независимите българи.

„Част от тези хора гласуват за ГЕРБ, но ГЕРБ се занимава с бизнес и руши пазара. Така пречи на забогатяването и съсипва малкия бизнес“.