неделя, 2 април 2017 г.

Роби на Ким строят стадион за световното в Русия

Тези хора живеят като роби в лагер, опасан от бодлива тел. Те нямат никакви права, вече е регистриран и смъртен случай. Най-малко 110 севернокорейци полагат къртовски труд при нечовешки условия – градят стадион в Санкт Петербург за световното първенство по футбол през 2018 г.

Това се посочва в публикация на норвежкото списание “Йосимар” след проведено журналистическо разследване, цитирано от германския в. “Ди Велт”.

“Наблюдават ги 24 часа в денонощието, забранени са дори разговори, получават минимални надници. Те са общи работници, които не са в състояние да обслужват модерна техника”, описва тежкото положение адвокатът по човешки права Андрей Якимов, цитиран в публикацията.

Работниците пристигали в Русия по заповед на севернокорейския режим.

“Наемат ги за 10 години с обещания за по-големи дажби ориз и вечна благодарност от страна на Ким Чен Ун”, обяснява Якимов. 90 на сто от заработеното в чужда валута обаче прибирал режимът в Пхенян, което от десетилетия било практика в Северна Корея.

По данни на ООН между 50 000 и 100 000 севернокорейци работят като наемни работници в цял свят, повечето от които в Русия, Близкия изток, Югоизточна Азия и Китай.

Пристигнат ли в дадена страна, им отнемат задграничните паспорти, за да не могат да се върнат в родината си, докато не изпълнят поетите от Пхенян задължения. Отнените 90 на сто от заработеното се използват от елита за купуване на луксозни стоки, но и за осъществяване на ядрената програма на Северна Корея. Ако някой работник дръзне да се оплаче, това има жестоки последствия за семейството и близките му.

На строителната площадка в Санкт Петербург севернокорейците са принудени да нощуват в неотопляеми и пренаселени контейнери при студ и мраз.

“Те са като роботи. Това, което правят е труд, труд, труд. От 7 ч заран до полунощ. Всеки ден. Те нямат никакъв живот”, описва всекидневието на севернокорейските си колеги руски строителен работник.

Строителството на стадиона “Зенит” с капацитет за 68 000 зрители продължава 11-а година, досега е глътнало над един милиард евро и още не е приключило. Появяват се течове, пукнатини в бетона, земята под игрището вибрира. Въпреки това по заповед на президента Владимир Путин стадионът е “открит” през февруари т. г. На 2 юли там ще е финалът на Confed-Cup, (междуконтинентален футболен турнир), най-вероятно с участието на Германия.

«80 на сто от работната ръка идва от чужбина, повечето от бивши съветски сателити, като Таджикистан или Узбекистан. Мнозина дори не получават възнаграждения. Аз работя в строителния бранш от 20 години, но такъв хаос никога не съм преживявал», казва пред разследващите журналисти от «Йосимар» инж. Павел, който по обясними причини не желае да го цитират с истинското му име.

От лятото на 2016 г. условията са се влошили катастрофално и то с встъпването в длъжност на новия вицегубернатор Игор Албин. Той прекратява договора с фирмата изпълнител на строежа и възлага строителните работи на местно предприятие, което може да контролира по-добре. След заплахи от страна на администрацията на Албин, проверки и ревизии новият изпълнител и подизпълнителските фирми склоняват да строят при по-ниско заплащане и дори при някои дейности даром. Така се наема евтина работна ръка от Северна Корея.

«Ние дори не сме сърдити, че не ни плащат. В света настанаха трудни времена, също и в Русия. Всеки заблуждава другия», обяснява апатията киргизки работник.

ФИФА е била информирана от различни организации за катастрофалното положение на строителната площадка в Санкт Петербург и е поела ангажимент да извърши проверка. Нищо не се случи. Е, все пак беше оповестено, че «осъжда всяко накърняване на човеши права и не толерира такива условия при строеж на стадиони».

През май м. г. ФИФА обяви, че с помощта на неправителствени организации ще извърши проверка на условията на труд на строителните площадки. Очевидно без успех.

При това ФИФА от години е критикувана за условията на труд при строежа на стадиони за световни първенства по футбол, но преди всичко по отношение на Катар, където също работници мигранти се трудят и живеят при катастрофални условия, мнозина дори починаха. И в Катар са ангажирани близо 2800 севернокорейци.