сряда, 19 април 2017 г.

БТВ пак спря „Шоуто на Слави“. Заради Васил Иванов

За втори път през последните седмици бТВ не излъчи „Шоуто на Слави“. Този път причината е гостуващият в студиото на Слави Трифонов разследващ журналист от Нова тв Васил Иванов, който обяви, че е напуснал заради цензура.

бТВ пусна повторение на старо предаване на Слави, докато вървеше надписът: "Днешният епизод от Шоуто на Слави няма да бъде излъчен, заради несъответствие със стандартите за съдържание".

В писмо до медиите Трифонов обяви, че днес ще даде пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов, и на която ще бъде казана "цялата истина" за неговото уволнение. Водещият обяснява, че е бил предупреден от ръководството на бТВ да не прави интервю с разследващия журналист, но понеже не се съобразил, заради убеждението си, че моралът е по-важен от всичко, предаването му е било спряно. (Пълния текст на писмото на Слави Трифонов вижте по-долу.)

По-рано Васил Иванов публикува във фейсбук предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел, в което се посочва, че е подложен на "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания". В поста пишеше, че ще разкаже подробности в "Шоуто на Слави".

Мотивът на бТВ за спиране на предаването е, че „представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“, се казва в прессъобщение на телевизията.

Това е вторият случай, в който от бТВ спират предаване на Слави. В края на март, когато Трифонов пусна отворено писмо до депутатите в новия парламент с претенции за промяна в изборното законодателство, шоуто му също бе спряно.

Вижте пълния текст на писмото на Слави Трифонов:

Уважаеми колеги журналисти,

тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на Би Ти Ви да не интервюирам Васил Иванов.

Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от Би Ти Ви, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.

За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително.

Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас.

Слави Трифонов