сряда, 26 април 2017 г.

Борисов нареди на Тотев отмяна на сделката с Панаира. Свързвала го с Гергов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е наредил на кмета на Пловдив Иван Тотев и на общинските съветници от ГЕРБ да отменят решението си за приемане на държавните акции от "Международен панаир Пловдив". То е част от скандалната схема, при която държавата прехвърля на Пловдив 20,63% от акциите, а на Варна - останалите 29%, след което Варна да размени тези акции за т.нар. "Дупката" в центъра, която е собственост на Георги Гергов. Така Гергов щеше да придобие почти 80% от Панаира и да може безпроблемно да увеличава капитала и да се разпорежда еднолично с дружеството.

Мотивът за решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са "опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП".

„Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, е заявил Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.
Схемата с държавните дялове на панаира бе предложена от правителството на Бойко Борисов миналото лято. Тогава обаче ГЕРБ-Пловдив и лично кметът Иван Тотев се противопоставиха, защото сделката бе незащитима пред гражданите на Пловдив.
Веднага след изборите обаче ГЕРБ-Пловдив промени позицията си и дори добави към схемата намерение да строи опера на територията на Панаира. Решението в Общинския съвет бе взето с гласовете на ГЕРБ и БСП.

Само преди две седмици заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити сделката за Панаира.

"Това е решение в полза на всички пловдивчани и на гостите на Пловдив. Правят се съответните анализи и ползи на общността. Развитието на Пловдив ще бъде в духа на европейска столица на културата през 2019 г. и всичко, което прави държавата и местната власт, ще бъде за по-доброто представяне", каза тогава Цветанов пред бТВ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар