петък, 28 април 2017 г.

Най-скъпият град в света

Продавачите в търговските центрове на Сингапур имат навика да пъхат касовите бележки в ръцете на клиентите си, независимо дали те ги искат или не. В резултат на това, в края на деня всеки жител на града-държава се принуждава да чисти портфейла и джобовете си от десетки дребни хартийки.

И в този миг осъзнава колко много пари е похарчил само за ден. Няма съмнение, че Сингапур е един от най-скъпите градове в света. Но дали е най-скъпият?

Така поне твърди класацията на "Икономист", която е създадена с една основна цел: да помогне на отделите по човешки ресурси да изчислят какви биха били разходите на компанията, ако изпрати свои служители на продължителна командировка или ако реши да изнесе офиса си зад граница.

Разбира се, висшият мениджмънт на мултинационалните компании има много по-различен тип разходи в сравнение с останалите хора, които посещават Сингапур, посочва ББС. Затова когато градът за първи път оглави списъка на "Икономист" през 2014 г., властите се усъмниха в критериите на подбор. Вицепремиерът Тарман Шанмугаратнам коемнтира, че първото място на Сингапур не е индикация на високите цени на стоките и услугите, колкото на стила на живот на по-претенциозните чужденци.

Потребителската кошница, по която се изчислява индексът за най-скъпите градове, включва вносни сирена, филе миньон, четири първокласни места в театър или кино, и тристепенна вечеря за четирима души в луксозен ресторант.
Естествено, никой не е длъжен да купува всички стоки от индексирания списък, а и навсякъде по света могат да се намерят отстъпки и разпродажби.

И все пак, колко би ви струвало да живеете в Сингапур, ако не пръскате пари като банкер?

Група учени от Националния университет на Сингапур създават свой индекс, който прави разграничение между потреблението на чужденците и местните хора. Оказва се, че за експатите Сингапур е четвъртият най-скъп град в света. Но от гледна точка на местното население, разходите не са по-големи от тези в Лисабон, например.

Една от най-сериозните причини за скъпия живот се оказват разходите за автомобилния транспорт. Правителството в Сингапур има нарочна политика за поддържане на високи цени и налози, за да допуска колкото се може по-малко коли по улиците и да ограничава задръстванията. Вносът на базов модел на малък градски автомобил може да ви струва 70 000 долара.

Властите компенсират високите разходи за лични автомобили, като осигуряват евтин и редовен градски транспорт.

Цените на таксиметровите превози не са особено високи. В това отношение, Сингапур се оказва доста по-достъпен в сравнение с други световни мегаполиси. Самите богати чужденци нямат нищо против да се възползват от евтините обществени услуги, като спестяват излишни разходи.

И все пак - дори да не се вземат предвид разходите за автомобилите, Сингапур си остава в топ 10 на най-скъпите градове на света. Високи са цените както на дрехите и обувките, така и на хранителните стоки, алкохола и ястията в ресторантите, и др. - макар че и този показател не е съвсем коректен. Можете и да хвърлите няколкостотин долара за вечеря в някой от петзвездните ресторанти. Но има и достатъчно места, в които можете да обядвате обилно за цена под 4 долара - за разлика от градове като Цюрих, например, където трудно ще намерите сносни заведения с евтина храна и алкохол.

Цените на недвижимите имоти - които винаги били най-големият проблем при личното финансово планиране - всъщност не се включват в класацията на "Икономист". Чужденците в Сингапур обикновено живеят в частни апартаменти, които могат да бъдат много скъпи. Наемът на тристаен апартамент в един от популярните райони на града започва от 2850 долара и може да стигне до над 5000 долара на месец, в зависимост от екстрите.

Над 80% от местното население в Сингапур обаче живее в субсидирани общински жилища. Тези сгради нямат нищо общо с кооперациите, в които обикновено се настаняват социално-слабите жители в западните страни. Ограничената територия и презаселването принуждават властите да решат проблема" по вертикала".

В повечето случаи това са комплекси с блокове над 30 етажа, с по 6-8 апартамента на етаж, общи тераси и т.н. Квадратурата на жилищата варира според нуждите на жителите.

Наемът в тристаен общински апартамент в центъра на Сингапур е около 1700 долара. Закупуването на такова жилище обаче е доста по-изгодно чрез различни схеми на изплащане - включително възможност за отделяне на част от за задължително пенсионно осигуряване за ипотеката. Това са средства, които практически не се усещат в текущите финанси на домакинството.

Да, Сингапур не е никак евтин град. Но ако планирате да пътувате или да се преместите да живеете в него, има много начини да си спестите излишните разходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар