понеделник, 24 април 2017 г.

Протест под прозорците на Цацаров заради ЦУМ-гейт

Беззаконието трябва да приключи, веднага!
Така се казва протестът, организиран за днес във фейсбук след последните събития около главния прокурор Цацаров. Мястото в София е пред Съдебната палата, а часът - от 18:30 до 19:30.

Организаторите написаха:

Време е да кажем на висок глас, че това не може да продължава безкрай.
Гафовете на Гл . Прокурор станаха безброй. Сега е момента да кажем -
#ОСТАВКА. В Е Д Н А Г А!!!
Да се излиза на протест срещу главния прокурор - като фигурата, която не бива разпозната като честен и почтен защитник на интереса на обществото, не е прецедент. На 15 юли 2015 г. "Протестна мрежа" организира на същото място събитие със същото искане - оставка на главния прокурор.

Медиите от орбитата около Делян Пеевски така самоотвержено се хвърлиха да защитават главния прокурор, че вече загубиха няколко дела за клевета за това, че са писали, че протестите били платени.

Иначе - за разлика от минали времена, Съдебната палата (и сградата на ВСС) вече са основна мишена на гражданското недоволство, а не парламентът, Министерският съвт, президентството и пр. Заради липсата на законност протестираха мотористи, но най-вече самите съдии, които излизаха веднъж на стълбите на Палатата и цели 3 пъти под прозорците на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф".

Протести срещу главния прокурор ще има в София, Пловдив и Варна

Шестима членове на Висшия съдебен съвет са внесли следното предложение за разглеждане в заседанието на пленума, насрочено за 27 април: Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев.

Вносителите са Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Камен Иванов и Юлия Ковачева, съобщи Калпакчиев в блога си.

"Проверката е необходима с оглед защита престижа на съдебната власт. Висшият съдебен съвет е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение.
Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет", написа Калпакчиев.
Тази вечер в 18.30 часа в трите най-големи български градове се организират протести с искане за оставка на главния прокурор Сотир Цацаров.

Демонстрациите се организират във "Фейсбук". "Време е да кажем на висок глас, че това не може да продължава безкрай. Гафовете на главния прокурор станаха безброй. Сега е момента да кажем - # ОСТАВКА Веднага!", казват организаторите на събитието.

Протестът в София ще е пред Съдебната палата, а заявилите готовност да присъстват са около 500 души.
Във Варна протестиращите ще се съберат на площад "Независимост" (на големия шадраван в центъра) пред сградата на Варненския апелативен съд.

В Пловдив протестът ще е пред Съдебната палата на бул. "Шести септември".

Обновена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар