четвъртък, 6 април 2017 г.

В Русия вече е незаконно да споделяш картинка с Путин, гримиран като гей

Русия забрани разпространението на картина, изобразяваща президента Владимир Путин, гримиран като хомосексуалист.

На 30 март министерството на правосъдието добавя към списъка на екстремистки материали десет нови забранени обекта, представляващи различни снимки и колажи, разпространявани в социалните мрежи и по-конкретно руския еквивалент на Facebook - Вконтакте.

Всички нови забрани идват след решение на съда в Твер от миналата година, който отсъжда срещу мъж на име Александър Цветков, споделял според властта неподходящите материали във Вконтакте.

Най-любопитното допълнение към списъка с 4076 позиции е забраната за разпространение на конкретно изображение, показващо Путин като хомосексуалист.
Плакат с изображение на човек, приличащ на президента на Руската федерация В.В. Путин, на чието лице има грим, оцветени мигли и устни, което според замисъла на автора на плаката би трябвало да е намек за нестандартна сексуална ориентация на РФ", се казва в определението. Магистратите допълват, че въпросното изображение е споделено през май 2014 г.

Подобни колажи станаха популярни онлайн след като през 2013 г. Русия прие закон срещу пропагандата в полза на хомосексуализма.

Друга публикация на Цветков, попадаща в забранителния списък, включва изображение, на което Путин и Дмитрий Медведев стоят до руския патриарх Кирил, облечени в нацистки униформи.

Александър Цветков се отървава от присъда заради действията си, но вместо това получава нареждане за задължително психиатрично лечение. Профилът му във Вконтакте бива изтрит, предава The Moscow Times.