понеделник, 24 април 2017 г.

Заплахата "Льо Пен на власт" обедини леви и десни зад Макрон

Независимият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон обедини около себе си подкрепата на двама от основните си противници преди балотажа - Франсоа Фийон и Беноа Амон.

Буквално минути след края на изборния ден кандидатът на Социалистическата партия Беноа Амон се обяви в подкрепа за кампанията на независимия Еманюел Макрон. Той призова симпатизантите си "да бием възможно най-силно Националния фронт" на Марин льо Пен.

"Все още правя разлика между политически конкурент и враг на Републиката", обяви той.

Тридесет минути по-късно Франсоа Фийон (Републиканска партия) призна загубата си и призова за мобилизиран вот против Марин льо Пен на балотажа.

"Една екстремистка партия се доближава до властта. Програмата й ще доведе страната до фалит. Уверявам ви, че екстремизмът ще доведе Франция само до нещастие. Затова ще гласувам за Еманюел Макрон. Мечтая децата ни да живеят в свободна, братска държава", каза Франсоа Фийон.

Кандидатът на десницата, който спечели малко под 20% и остана на трето място, обяви, че поема цялата отговорност за резултата.

Бившият премиер на Франция при Франсоа Оланд - Манюел Валс - обяви, че "както на първия тур, ще гласува за Еманюел Макрон на 7 май", когато ще се проведе балотажът.

"Всеки човек трябва да оцени сериозността на момента и да направи всичко възможно за обединението. За Франция", написа Валс в профила си в Twitter.
Валс беше кандидат за президентската номинация на Социалистите, но загуби на първичните избори на партията си срещу Беноа Амон.