неделя, 16 април 2017 г.

Днес в Турция: "Да" или "Не"

Над 55 милиона турски граждани гласуват днес в референдума за предложените от президента Реджеп Тайип Ердоган промени в Конституцията, който ще прехвърлят изцяло изпълнителната власт към държавния глава.

В цяла Турция са отворени 167 хиляди избирателни секции. Бюлетините са от две части в различен цвят. Избирателите трябва да изберат „Да“ върху бялата част или „Не“ върху тъмната и да подпечатат предпочитанието си.

След това турците трябва да поставят бюлетината в жълт плик с логото на Висшия избирателен съвет и да го поставят в урната.

Гласуването се провежда от 7 сутринта до 4 часа следобяд в най-източните провинции и до 5 часа следобяд в останалата част от страната.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието водеше кампания в подкрепа на „Да“. Подобна бе и позицията на опозиционната Партия на националистическото действие, която обаче в последно време е плътно зад Ердоган. Кемалистката Народнорепубликанска партия е привърженик на отговор „Не“.

Предвидените 18 промени в Конституцията бяха приети от парламента през януари. Освен въвеждането на президентско управление, поправките предвиждат още намаляване на изискваната възраст за депутат от 25 на 18 години, увеличаване на броя на депутатите от 550 на 600, закриване на военните съдилища и едновременното провеждане на президентски и парламентарни избори веднъж на всеки пет години. Първите такива едновременни избори трябва да бъдат проведени през ноември 2019 година, когато промените се очаква да влязат в сила. Настоящата Конституция е приета през 1983 година, след военния преврат през 1980.

Почти 3 милиона турци извън Турция също имат право на глас, но те вече гласуваха между 27 март и 9 април.