четвъртък, 27 април 2017 г.

Пловдив отмени сделката с Панаира на Гергов

Общинският съвет на Пловдив отмени собственото си решение от 13 април, с което прие 20,63% от държавните акции в „Международен панаир Пловдив“ АД. До този обрат се стигна, след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на кмета Иван Тотев и съветниците от партията да отменят решението си заради "опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП".

„Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, каза вчера Борисов.

Неназованият бизнесмен от средите на БСП е Георги Гергов, който притежава 50,37% от акциите на Панаира. Останалите 29% правителството предложи безвъзмездно по същата схема на община Варна, която след това планираше да ги размени за притежаван от Гергов имот в центъра на града, т.нар. Дупката. Това щеше да направи бизнесмена собственик на над 66% от Панаира, което би му позволило еднолично да увеличава капитала и да се разпорежда с активите на дружеството.
39 от общо 51 съветници днес гласуваха за отмяна на решението на общинския съвет в Пловдив. Точно толкова съветници подкрепиха схемата преди две седмици. Тогава ГЕРБ и БСП осигуриха мнозинството. Днес червените съветници се разцепиха – един гласува против сделката с Панаира, а четирима подкрепиха изгодната за Гергов схема.
„Не сме народ, а мърша. Крайно време е тази олигофрения с Панаира да спре, защото в България единствено финикийските интереси вземат връх. Ако така продължи в държавата ни, тук ще останат само циганите и пенсионерите”, е казал Иван Петков от БСП, цитиран от „Марица“.
Останалите му колеги обаче са били против отмяната на решението. За отмяната гласуваха ГЕРБ, „Съюз за Пловдив“, както и групата „Здравко Димитров“.
Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“, която гласува против сделката и първия път, каза, че сега става видна красивата лъжа за опера на терена на Панаира.

Обратът в ГЕРБ бе обяснен от съветничката Радослава Ташкова:

„Тежка е царската корона, когато си управляваща партия. Ние твърдо заставаме зад решението на изпълнителната комисияа на ГЕРБ и сме готови да направим крачка назад, тъй като това е за доброто на града ни.”
„Дано следващата крачка да е разтурване на съдружието в „Пълдинтур инвест”, заченато в грях”, пожела Божидар Здравков от ДСБ.

Кметът Иван Тотев е обяснил, че преди години БМВ произвело автомобил, който се управлявал сам, но през 2002 година се оказало, че никой не иска да се качи на такава кола.

„От този пример е ясно, че скоростта на приеманите решения невинаги отговаря на настроенията на обществеността. Такъв е и случаят с Панаира. Има нова ситуация и трябва да се откажат тези акции”, призова Тотев.