понеделник, 15 май 2017 г.

Бивш шеф на НЕК, уволнен при кабинета "Борисов 1" за "Белене", става зам.-министър

Премиерът Бойко Борисов е подписал заповеди за назначаването на още трима заместник-министри, които ще попълнят екипите на министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката. Всички те са от квотата на "Обединени патриоти". За тях предварително съобщи Валери Симеонов.

В Министерството на енергетиката за зам.-министър е назначен Красимир Първанов, който е бивш изпълнителен директор на Националната електрическа компания. Вчера от Асоциацията на работодателите реагираха на неговото назначение. Оттам го описаха като "човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди". Те припомниха, че Първанов бе уволнен по време на първия кабинет на Борисов за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене".

"Не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди. Нещо повече, г-н Първанов бе уволнен по време на Вашето първо правителство за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", се казваше в писмото на асоциацията, която обединява работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.
Първанов е бивш ръководен кадър на ЧЕЗ, а по време на първото правителство на ГЕРБ е изпълнителен директор на НЕК. През 2011 г. без разрешението на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков Първанов подписва поредното обвързващо споразумение с "Атомстройекспорт" за изграждане на АЕЦ "Белене". Следва бурен скандал, той е уволнен, след което Борисов заявява, че остава на поста си, но след настояване от Трайков Първанов напуска НЕК все пак. Трайков даже го нарича "национален предател".

Светлана Йорданова става третият зам.-министър на здравеопазването. От 2015 г. тя е секретар на Националния съвет по наркотични вещества към ведомството.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Павел Тенев. От 2003 г. той работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството.