понеделник, 29 май 2017 г.

"Двете каки", сезон 2

Пари и манипулация на официален доклад за специални разузнавателни средства предложили "хора Цветан Василев" на бившия шеф на Софийски градски съд Владимира Янева (в крайна сметка Янева стана първият съдебен шеф от такъв ранг, осъден именно за незаконно разписано СРС, б.р.).

Това се твърди в публикуван от "Биволъ" нов аудиозапис от поредицата "Яневагейт".

Официалният доклад, който трябвало да бъде представен в Брюксел от шефа на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, можело да бъде редактиран в последния момент, както кажат забележките си участниците в разковора - това щяло да стане от самия Рашков, който „работи за тях“.

Срещу това те - както през цялото време адвокат Момчил Мондешки нарича, явно влияещите зад завесата хора от задкулисието, искали само „отвод на… тази по делото на Иво Дачев“. Не се разбира за кого именно става дума...

В контекста и Мондешки, който се изявява като брокер и трансмисия на скандалната корупционна оферта, казва изречението:

"Страшно много са превзели ключови позиции, страшно много!"

В новия откъс - който съдържа и елеменит от публикувани вече записи, в който се споменава въпросната оферта, Мондешки и Янева говорят насаме и шепнат (затова от "Биволъ" правят уговорката, че са изчиствали записите, б.р.). Ченалова е излязла, за да вземе от шофьора „Краси“ червена папка, измъкната по-рано от кабинета на Янева, защото Мондешки се притеснявал да я остави там.

За да се разбере новият епизод, от "Биволъ" напомнят вече публикуваните разговори на адвокат Мондешки и съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Там бе моментът, от който става ясно, че „Делян“ е говорил с „Бойко“ и с „Главния“, за да спаси Янева от „опраскване“:

Янева: Тва е спорен въпрос
Мондешки: Значи този, който е за петък не е Борето Сарафов, а Бойко Рашков, аз съм объркал имена. Бойко Рашков в понеделник ще го внася.
Ченалова: Къде ще го внася?
М.М: В Брюксел. Щот ми предложиха да го погледнем и да преценим, кое да не внася и кое да внасяме. Мхм?
В.Я: Мислиш ли, че ще си спазят ангажимента?
М.М: Единственото, за което ме помолиха, е отвод на… тази по делото на Иво Дачев.
Р.Ч: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.
М.М: към В.Я: Дай тва да го обмислим просто и (не се разбира)
Р.Ч: След това Главният ти казва, че няма проблем.
В.Я: към М.М: Добре ще го (не се разбира)
В.Я: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява тва чудо.
В новия фрагмент от разговорите е развита конструкцията: Янева придобива право на редакция на доклада за СРС-та срещу отвод "по това дело"...